Kaygan Zemin

Kaygan Zemin

Bizim Aile (Tiyatro)

YAZAN : SADIK ŞENDİL
YÖNETMEN : AZİZ SARVAN
DRAMATURG : HATİCE YURTDURU
OYUNLAŞTIRAN-ŞARKI SÖZLERI : SİNEM BAYRAKTAR
MÜZIK : MERTOL ŞALT
SAHNE TASARIMI : AYHAN DOĞAN
KOSTÜM TASARIMI : AYŞEN AKTENGİZ
KOREOGRAFI : ÖZGE MİDİLLİ
EFEKT TASARIMI : GÖKHAN SUNA
IŞIK TASARIMI : MURAT İŞÇİ
YARDIMCI YÖNETMEN : SELÇUK YÜKSEL
YÖNETMEN YARDIMCILARI : MELİSA DEMİRHAN, ELİF ÖZCAN, ADA ALİZE ERTEM, BERK SAMUR
SÜRE : 135 dk. / İki Perde
OYUNCULAR : ALP TUĞHAN TAŞ, CİHAT FARUK SEVİNDİK, ERCAN DEMİRHAN, ESRA ÜLGER, FUNDA POSTACI KIPÇAK, GÜLSÜN ODABAŞ, MEHMET SONER DİNÇ, MÜGE ÇİÇEK TÜRKOĞLU, NEVZAT ÇANKARA, ONUR DEMİRCAN, PINAR DEMİRAL, SERKAN BACAK, TANKUT YILDIZ, TARIK KÖKSAL, TEVFİK ŞAHİN, YALÇIN AVŞAR, YİĞİT ALİ USLU,ZEKİ YILDIRIM, ZÜLEYHA KARYAĞDI
KONUSU Sadık Şendil'in ölümsüz eseri "Bizim Aile"yi Sinem Bayraktar'ın uyarlamasıyla tiyatro sahnesine taşıyoruz.Sevgi,saygı,birlik ve beraberlik duygularıyla bezenen bu müzikli oyunumuzda emeğin ve sevginin gücünü gösterirken aile sıcaklığında bir yolculuğa çıkıyoruz.
***
Oyunun tanıtım broşüründe yukarıdaki açıklama ile konuyu anlatmaya çalışmışlar.
Haklı da değiller hani. BİZİM AİLE deyince oyunu seyretmeyenler da oyunu seyretmeye gelenler de "o mu acaba?" demeden geçemiyor.
Evet, o!
Hani Münir Özkul'un YAŞAR USTA rolüyle söylediği replik: "
"Bak beyim, sana iki çift lafım var."
Hatırladınız değil mi? Sadık Şendil'in senaryosunu yazdığı, Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Şener Şen, Halit Akçatepe, Itır Esen, Ayşen Gruda, Tuncay Akça
Ve diğerleri..
İşte o filmin yine Sadık Şendil tarafından yazılan tiyatro versiyonu.
O meşhur repliği oyunda da kullanıyor Yaşar Usta:
"Bak beyim, sana iki çift lafım var. Koskoca adamsın. Paran var, pulun var, her şeyin var. Binlerce kişi çalışıyor emrinde. Yakışır mı sana ekmekle oynamak? Yakışır mı bunca günahsızı, çoluğu, çocuğu karda kışta sokağa atmak, aç bırakmak? Ama nasıl yakışmasın! sen değil misin öz kızına bile acımayan, bir damlacık saadeti az gören.
Anlamıyor musun, beyim, bu çocuklar bir birini seviyor. Ama ben boşuna konuşuyorum. Sevgiyi tanımayan adama, sevgiyi öğretmeye çalışıyorum. Hıh, sen, büyük patron, milyarder, para babası fabrikalar sahibi Saim Bey! Sen mi büyüksün? Hayır, ben büyüğüm! Ben, Yaşar Usta! Sen benim yanımda hiçsin, anlıyor musun, bir hiç! Gözümde pul kadar bile değerin yok.
Ama şunu iyi bil, ne oğluma ne de gelinime hiçbir şey yapamayacaksın. Yıkamayacaksın, dağıtamayacaksın, mağlup edemeyeceksin bizi. Çünkü biz birbirimize parayla, pulla değil, sevgiyle bağlıyız. Bizler birbirimizi seviyoruz.
Biz bir aileyiz. Biz güzel bir aileyiz. Bunu yıkmaya senin gücün yeter mi sanıyorsun? Dokunma artık aileme! Dokunma çocuklarıma! Dokunma oğluma! Dokunma gelinime! Eğer onların kılına zarar gelirse, ben, ömründe bir karıncayı bile incitmemiş olan ban Yaşar Usta, hiç düşünmeden çeker vururum seni! Anlıyor musun, vururum ve dönüp arkama bakmam..."
Filmi seyreder gibi olduk, değil mi?
***
Oyunun sonunda filmin oyuncularının resimleri olan koca bir bez afiş sahneye yukarıdan indirildi ve hem oyuncular hem seyirciler bol bol alkışladı.
***
Her tiyatro yazısında yazdığım u satırları yineleyeyim:
Fotoğraflar ve tanıtıcı yazılar oyuna ait (İstanbul Şehir Tiyatroları) web sitesinden alınmıştır.
Ben, "tiyatroya gidin" diyebilmek için bir iki satır eklediysem (replik gibi) ekledim, o kadar.
Çünkü tiyatro hayatın aynısı, gidin, hayatı sahnede seyredin.
MEHMET ÜNAL TAŞPINAR

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Kaygan Zemin Arşivi