Ekrem Çulfa
ACILARIN ÇOCUKLARI, ACILARINDAN ÖZGÜRLEŞİYOR
Yayınlanma:
Hatalarla boğuşmaktan yoruluyor, olumsuz duyguların pençesinde gücünüzü yitiriyor, kendinize acı çektiriyor ve güvensizlik içinde gerçekleri görmekten kaçınıyorsanız bu yazıyı kaçırmayın.
Acı Duygusu Nedir?
Genellikle bedende duyulan acılar, her şeyden önce bir tehlike işareti, bir hastalık ya da doku bozukluğuna işaret olarak gösterilir. Eğer acı sürekli olarak devam ediyorsa buna ağrı denir. Ancak bu ağrı ile acı halk arasından genelde eş anlamda kullanılır. Acı, vücudumuzda bir organ ya da dokuda tehdit oluştuğunda bize sinirler yardımı ile haber vermesine denilir. Bir yerimiz kanadığında acı hissederiz ya da bir darbe aldığımızda acı hissederiz. Bu vücudumuzdaki tehlikenin bize bildirim halidir. Acı duyumu sinirler yolu ile beyne iletilir, böylelikle biz de acıyan tarafımıza tedavi uygular ve acıya neden olan tehlikeyi ortadan kaldırırız. Bu yüzden dolayı bedende tehlike anında duyulan acının yararı vardı. Acıyı oluşturan rahatsızlığın yerini aramayı ve bulmayı sağlar. Ama acı, aynı zamanda elden geldiğince kısa sürede dindirilmesi en azından hafifletilmesi gereken üzücü bir durumdur. Biyolojik acıyı gidermede iki tane yol vardır. Birincisi acının nedenini yok etmek, ki bu en iyi ve sağlıklı yöntemdir. İkincisi ise ilaçlar vasıtası ile acıyı uyuşturmak o anki duyulan kötü hissi kısa süreliğine ortadan kaldırmaktır. İnsanlarda bedensel acının yanı sıra bir de ruhsal acılar vardır. Bu ruhsal acılar insanların bedensel durumlarını da baya bir etkilemektedir. Ruhsal acılar, insana ağır ağır yerleşir ve sonunda depresyon, anksiyete, panik atak, ruhsal çöküntü, yalnızlık ve başarısızlık gibi ortaya çıkar. Bedensel acıda nedenleri bulunup yok edilme tekniği mevcuttu ancak ruhsal acıda nedenleri yönünden tedavi edilmez, sadece sonuçları yönünden tedavi edilir. Genellikle bu tedaviler hastanın eğlenceli şeyleri yapmasına teşvik ya da hayatına yenilik getirmeyi önermek gibi şeylerdir. Dünya üzerinden ruhsal acı çeken insanlar, genellikle aşk yüzünden bunu yaşamaktadır. Bir insan sevilir, aşık olunur ve belli nedenler sonucunda o insandan ayrılmak zorunda kalır. Bu ayrılık ruhsal acıyı beraberinde getirir. İnsanların depresyona girmesine sebep olur. Bu durumlardan kurtulmak için genellikle yeni şeylere yönelmek şarttır. Spor gibi aktiviteler bu acıyı az da olsa dindirir. Ruhsal acıyı dindirmek için psikolojik tedavi ve psikoterapi almak kesinlikle önerilmektedir. Ruhsal acı, kaçamayacağımız bir şeydir. Duygular hem pozitif hem de negatif olabilir. Ancak kimi zaman negatif duygular, başa çıkamayacağımız bir ağırlıkta olur. Bu nahoş duygusal acı, çoğu zaman fiziksel acıdan bile kötü olur. İşte bu nedenle, bazı insanlar bir şeyleri yumruklayıp avazları çıktığı kadar bağırarak, aşırı durumlarda ise kendilerine zarar vererek bu acıyı hafifletmeye çalışırlar. “Başkalarının hayatını asla yargılayamayız çünkü herkes yalnızca kendi acısını ve birçok şeyden feragat edişini bilir.” – Paulo Coelho İyimser ve pozitif olmayı seçerek, duygusal acıyı kontrol edebilir ve aşabilirsiniz. Bugün sizlerle duygusal acıyı aşmak için uygulayabileceğiniz diğer stratejileri paylaşacağım:-
Durumla yüzleşin
-
İçinizi Dökün
- Sizi samimiyetle dinleyecek biriyle konuşun.
- Elinize bir kağıt kalem alıp hiç anlamı olmasa bile bir şeyler karalayın.
- Bir yastığa kapanıp bağırın.
- Dışarı çıkıp egzersiz yapın. Böylece kafanızı boşaltarak acılarınızla daha iyi yüzleşebilirsiniz.
- Biraz müzik dinleyin.
- Bir şeyleri kırın. Bir parça kağıt alıp yırtabilir ya da elinizde buruşturabilirsiniz. Bu bile size yardımcı olacaktır.
-
Pozitif olanı bulun
-
Acınızın sizi tanımlamasına izin vermeyin
-
Kendi kendimize acı çektirmeyi seçtiğimiz ile yüzleşin
-
Duygular karmaşıktır, bütünsel bir resim içinde tekrar bakarak duygularınızı yeniden anlamaya çalışın
-
Sürekli olumsuz duygulara kulak vermemek gerekir
-
Aşırı basit cevaplar yanlış ve yetersizdir
-
Engelleri aşmak öğrenilebilir
-
Sorun çözmek ağır gelebilir, ama ödülü büyüktür
-
Kaybolan güven duygusu geri gelebilir
-
Markalar ve şirketler de insanlar gibidir
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.