Yaban hayatına yemleme desteği

Yaban hayatına yemleme desteği
Soğuk hava ve kar nedeniyle yiyecek bulmakta zorlanan hayvanlar için yemleme çalışması yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürü ekipleri, bir günde farklı bölgelere 675 kilogram yem bıraktı. Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, yaban hayvanları için geçen yıl kış mevsiminde 42 ton yem bırakıldığını açıkladı.
Türkiye’yi bir süredir etkisi altına alan kar yağışlı ve soğuklu hava nedeniyle aç kalan yaban hayvanları için doğaya yem bırakan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürü ekipleri, kuşlar için buğday yırtıcılar ise sakatat bırakıyor. Yabani hayvanlara bırakılan yiyecekler arasında sakatat ve buğdayın yanı sıra saman, ot, yonca, pazar ve yemek artıkları da bulunuyor. Kar yağışı ve dondurucu soğukların yaban hayatı etkilediğini söyleyen Doğa Koruma ve Milli Parklar 5’inci Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, yüksek kesimlerde ve dağlarda yoğun kar yağışı olduğunu belirtti. Bölge genelinde buzlanma, göllerde ise donma hadiseleri meydana geldiğini ifade eden Kuşçu, “Yaban hayvanları doğada yem bulmalarında sıkıntı yaşayabiliyor. Yem bulamayan hayvanlar da maalesef soğuk havanın da etkisiyle hayatını kaybedebiliyor” dedi.

5 İLDE DÜZENLİ YEMLEME YAPIYORLAR

Yoğun ve sert iklim koşullarının kendisini gösterdiği dönemlerde yaban hayatında yaşam mücadelesi veren hayvanlarının aç kalmamaları için yemleme çalışması yaptıklarını belirten Mehmet Kuşçu, Afyonkarahisar, Kütahya, Eskişehir, Denizli ve Uşak’ta yaban hayvanlarının beslenmesi için yemleme çalışmalarını başlattıklarını belirtti. Sandıklı Akdağ’daki ‘Yaban Hayatını Geliştirme Sahasında’ kızıl geyikler ve diğer yaban hayvanları için 175 kilogram yemin sahaya bırakıldığını belirten Mehmet Kuşçu, “ayrıca kış mevsiminin yoğun ve etkili geçtiği İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Beldesi’nde yaban hayvanlarının unutulmadık. Frig Vadisi ve Emre Gölü’ne de 500 kilogram arpa, buğday ve mısırla yemleme çalışması yapıldı. Bugün yapılan çalışmanın yanı sıra ekiplerimiz düzenli olarak sorumluluk alanlarımız olan Afyonkarahisar, Eskişehir, Kütahya, Uşak ve Denizli’de yemleme çalışmalarını sürdürüyor. Bu yemleme çalışmaları olumsuz hava koşullarının etkin olduğu dönemlerde tüm yaban hayvanı yaşam ortamlarında devam edecek” şeklinde konuştu.

2015’TE 42 TON YEM BIRAKILDI

Yaban hayvanlarının yemlenmesi çalışmaları kapsamında görev alanları içerisindeki 5 şehirde geçen yıl 42 ton yem bıraktıklarını kaydeden Bölge Müdürü Mehmet Kuşçu, yemleme çalışmalarına destek vermek isteyen vatandaşların yardımlarına açık olduklarını söyledi. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da soğuk ve yağışlı havanın etkili olacağını hatırlatan Kuşçu sözlerini şöyle sürdürdü; “Yüksek kesimlerde tedbirimizi almıştık. Yoğun kar yağışının başlamasıyla birlikte de yemleme çalışmalarına hemen başladık. Yaban hayvanları için kamu kurum ve kuruluşlarının yemleme yapması yeterli değil. Vatandaşlarımızın da bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz. Çevrelerindeki yaban hayatına imkanları ölçüsünde yem bırakarak destek olmalarını bekliyoruz. Örneğin geçtiğimiz hafta Denizli’de duyarlı bir vatandaşımız doğaya 1000 kg buğday, mısırı doğaya bıraktı. Duyarlı vatandaşımıza da bu hassasiyeti ve yaban hayatına katkısından dolayı teşekkür ediyoruz. Duyarlı vatandaşlarımızın sayısının artmasını bekliyoruz.”

YEMLEME TRAFİK KAZALARININ ÖNLENMESİ AÇISINDAN DA ÖNEMLİ

Yaban hayvanlarının yemlenmesinin yalnızca hayvanlar için değil insanlar için de önemli olduğuna vurgu yapan Mehmet Kuşçu, doğal yaşam alanları karla kaplanan yaban hayvanlarının karayollarında yem aramaya başladığını bu nedenle de birçok trafik kazasının meydana geldiğini kaydetti. Kazaların yanı sıra trafik kazaları nedeniyle yaban hayvanları hayatını kaybettiğine de değinen Kuşçu, doğal hayatın devamının açısından yemlemenin önemli olduğunu söyledi. Trafikte seyir halinde iken yaban hayvanına çarpan sürücünün hayvanın tedavisini sağlamakla yükümlü olduğunu da hatırlatan Kuşçu, kaza yapan sürücünün tedaviyi yaptırmaması halinde ceza ile karşılaşacaklarını belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.