Emeklilik yaşı 48-49-54-55'e DÜŞTÜ! SGK tarafından yeni emeklilik şartları açıklandı...

Emeklilik yaşı 48-49-54-55'e DÜŞTÜ! SGK tarafından yeni emeklilik şartları açıklandı...
Milyonlarca çalışanın hayali olan erken emeklilik artık bazı meslek grupları için 45 yaşında bile mümkün olabilecek. Emeklilik için belirlenen prim günü ve yaş şartları herkes için geçerli olmasına rağmen bazı özel durumlar bu şartları esnetebiliyor. Bu d

Yıpranma hakkı yıpratıcı işlerde çalışanlara tanınan bir avantaj oluyor. Bu hak sayesinde belirli meslek gruplarındaki çalışanlar normal şartlarda emekli olabileceklerinden daha erken bir tarihte emeklilik hakkı kazanabiliyor. Peki, bu yıpranma hakkı nedir ve kimler bu haktan yararlanabilir?

Fiili hizmet süresi zammı halk arasında yıpranma hakkı olarak da bilinir. Bu hak, ağır ve yıpratıcı işlerde çalışanlara tanınan bir erken emeklilik hakkıdır. Bu hak sayesinde belirli bir süre ağır işlerde çalışanlar, normalde emekli olabilecekleri yaştan daha erken emekli olabiliyor.

NASIL UYGULANIYOR?

Her 360 günlük çalışma karşılığında ekstra gün veriliyor. Bu ilave hizmet süresi en fazla 5 yıl olabilir. Verilen bu sürenin en fazla 3 yılı emeklilik için gereken yaş şartından düşülüyor.

Özellikle yer altı işlerinde çalışanlar için bu süre sınırlaması uygulanmıyor. Türk Silahlı Kuvvetler ve Emniyet Genel Müdürlüğü personeli için ise 8 yıla kadar fiili hizmet süresi zammı verilebiliyor.

KİMLER YARARLANABİLİR?

4/A statüsünde yani işçi statüsünde çalışanlar ile 4/C yani memur statüsünde çalışanlar bu haktan yararlanabilir.

HANGİ MESLEKLERDE ÇALIŞANLAR ERKEN EMEKLİ OLABİLİR?

Yıpranma hakkından yararlanarak erken emekliliğe hak kazanacak mesleklerin listesi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından yayınlanıyor. Bu kapsamda, 45 farklı meslek kolunda çalışanlar erken emekli olabiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.