Bankalar Açıkladı! Yeni Mevduat Faiz Oranları İle 100.000 TL'nin Getirisi Rekor Olacak…

Bankalar Açıkladı! Yeni Mevduat Faiz Oranları İle 100.000 TL'nin Getirisi Rekor Olacak…
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından politika faizlerinin yükselmesi ile beraber mevduat faizlerinde de rekor artış yaşandı.

Merkez Bankası'ndan yayınlanan duyuru sonrası bankalarda yeni mevduat faizi hamlesi duyuruldu ve vatandaşlar daha fazla para kazanma şansı elde edecek. Piyasalarda dövizin azalması sebebiyle Türk lirası mevduatı ciddi bir alternatif haline geldi. Bankalarda örtülü talimatlar ile mevduat faizleri %45 seviyesine kadar yükseldi. Mevduat faizlerinde yaşanan düşüş kesilecek ve yeniden yükseliş meydana gelecek. Buna karşı piyasada oluşan enflasyonun hız kesmemesi sebebiyle pek çok bankada faiz artışlarını bıçak gibi kesti ve faizler %45'e kadar yükselerek daha sonra 5 puan aşağıya düştü.

Yeni ekonomi yönetimi ile özellikle de kur korumalı mevduat sistemi için tasfiye ve yeni bir kur şoku yaşanmasının önüne geçilmesi için mevduat faizleri dün gece yeniden artışa geçti.

Merkez Bankası'ndan Karar Açıklandı

Merkez Bankası'ndan her ne kadar dövizden dönüşümlü kur korumalı mevduat hesapları için özel bankalar %50 üzerinde mevduat faizi teklif etseler de Türkiye'de işlem hacmi en yüksek olan bankalar ortalama olarak kullanacağı faiz oranlarını %40 ile %42 arasında sağlıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanı Hafize Erkan ve Hazine Ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek girişimde bulunarak alınan zorunlu karşılık oranı mevduat faizlerinde önemli bir kırılmayla karşı karşıya kalmasına sebep olabilir. Dün gece yapılan duyuruda mevduat hesaplarında %25'lik zorunlu karşılık oranı %30'a yükselirken döviz hesaplarında da bulunan paralar için ilave olarak %5 oranında TL mevduatı tutma mecburiyeti oluştu. Bu kararlarla birlikte Türkiye Cumhuriyeti merkez Bankası 348 milyar lira para kaybına neden oldu ve Merkez Bankası finans kuruluşlarına daha yüksek faiz oranlarından puanlayarak finanse edecek.

Kısıtlamalar Mevduat Faizlerine Tavan Yaptıracak

BİST Repo piyasasında faiz oranlarının zaman zaman politika faizinin altına düşmesi ve bu durum mevduat faizinde aşağı yönlü harekete neden olacak. Aynı zamanda kur korumalı mevduatta yaşanan rekor erimenin sürmesini isteyen ekonomi yönetimi bankalara göndermiş olduğu örtülü talimatlarla mevduat faizi için %50'yi işaret edecek. Türkiye'de bir süre daha TL mevduat faizi enflasyonu geriden takip edecek olsa da piyasalarda sıkı para politikalarına yönelik iyimser yönelim yatırımcıların kısmen TL'ye geçişine sebep olabilir. Alınan karar aynı zamanda da sert düşüş yaşayan bankalar endeksin için güçlenme ile sonuçlanacak bu yaşanan değişim sonrasında bankalarda bilanço yönetimi stres seviyesine 2 puan artıracak gibi görünüyor.

Merkez Bankası'nın almış olduğu kararla bankalara gönderilen yeni talimatlar ortaya çıktı. Dönüşüm hedeflerini yakalayamayan yönetim komisyon cezalarının arttırılacağını beyan etmesi ve bankaların TL dönüşüm hedeflerini tamamlamak adına kullanıcılarına daha yüksek mevduat faizi vermesine neden olacak. Milyarlarca liraya ulaşacak cezaları ödemek istemeyen bankalar özellikle de döviz dönüşümlü kur korumalı mevduat hesaplarında yüklü miktarda bakiye olan kullanıcıları için rekor tekliflerle TL mevduatı önermeye başladı bile. Pek çok küçük ölçekli bankada ilk aşamada %55 mevduat faizi sağlarken büyük ölçekli bankaların da kısa süre sonra rekabette yer alacağı düşünülüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.