Bağ-Kur Ya Da SSK Fark Etmeksizin 3 Maaş Birden Ödeme Yapılacak! Bu Haktan Kimler Yararlanabilir?

Bağ-Kur Ya Da SSK Fark Etmeksizin 3 Maaş Birden Ödeme Yapılacak! Bu Haktan Kimler Yararlanabilir?
Emekli vatandaşlara 3 faklı kalemde ödeme müjdesi açıklandı. 3 maaş hakkı belirli koşulları karşılayanlara verilecek. Bu hakkı alabilmek için SGK ile iletişime geçmek gerekiyor. Başvuru yapmak oldukça önemli…

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından emekliye art arda müjdeler veriliyor. Emekli vatandaşları için önemli bir konu haline gelen 3 maaş hakkı bazı koşulları yerine getirenlere veriliyor. Emekliler tarafından kullanılabilen bu ödemeler bazı koşullarla veriliyor. İşte o koşullar…

SGK'ya Dilekçe Yazmak Gerekiyor

3 maaş hakkı arayan kişileri sosyal güvenlik kurumuna yazacakları bir başvuru dilekçesi ile ödeme veriliyor. Vefat eden eşin bilgileri ve emekli maaşının alındığı kurumun detaylı bilgisi yer almalıdır.

Vefat Etmiş Kişinin Sigorta Durumu Değerlendirilmeli

Vefat etmiş olan vatandaşın sigorta durumu değerlendirilerek geriye kalan kişiye 3 maaş hakkı verebilmesi mümkün oluyor. Vefat eden eşin sigorta durumuna bakılarak 3 maaş ödemesi yapılıyor. Eğer vefat etmiş olan eş Bağkur emeklisi ise kadın SSK'lı olmalıdır. Vefat eden SSK'dan emekliyse kadının bağ-kur’lu olması gerekmektedir. Bu durum değerlendirilerek 3 maaş ödemesi yapılıyor.

Prim Ödeme Süresi Değerlendirilmeli

Vefat etmiş olan kişinin sigortalı olduğu tarihler değerlendirilerek prim ödemesi inceleniyor. Vefat eden kişinin sigortası bu haktan yararlanmak için yeterli ise buna göre maaş bağlanması sağlanıyor. 2008 yılı öncesi vefat eden kişinin sigortası bu haktan yararlanmak için yeterli görülüyor. Ancak 2008 yılı sonrası vefat etmiş kişiler için sigortalı olan süre büyük bir öneme sahip. En az 5 yıllık sigorta primi ödenmesi gerekiyor.

Prim Ödeme Miktarı Önemli

Vefat etmiş kişinin prim ödemesi göz önünde bulundurulmakta. 2008 yıl öncesi vefat etmiş kişinin 1800 prim ödemesi yapmış olması gerekiyor. Maaş kesintisi de bu konuda önemli. Dul maaşı alan kişiler vefat eden eşin almış olduğu maaşın yarısını alma hakkına sahip. Ancak emekli sandığı emeklilerinde bu oran %75'e kadar çıkıyor.

Yetim Aylığı Hususuna Dikkat

Bazı durumlarda yetim aylığı da bağlanabiliyor. Emekli baba kendi emekli maaşı ve dul maaşı ile birlikte yetim aylığı alma hakkına sahip. Bu vefat eden eşin almış olduğu maaşın %50'si kadar veriliyor. 3 maaş birden nasıl alınır? Bu konu da merak ediliyor.

3 Maaş Birden Hangi Koşullarda Ödeniyor?

Anne ve babanın vefat etmesi durumunda bağlı oldukları sigorta kurumlarına göre aylıklar farklı şekilde hesaplanabiliyor. Bu durumu anlamak ve hakları en iyi şekilde almak bazı faktörlere bağlıdır.

Vefat tarihi dikkat edilmesi gereken ilk konu arasında yer almaktadır. Ölüm tarihi ve hangi kurumdan emekli olduğuna bağlı olarak maaş miktarları değişkenlik gösterebilir. 1 Ekim 2008 öncesi vefat eden kişiler için farklı kurallar uygulanır.

Diğer bir husus ise kişinin sigorta durumudur. Anne ve babanın hangi sigorta sisteminden emekli oldukları büyük bir öneme sahip. Bağ-Kur, SSK ve emekli sandığı gibi farklı sistemlerden emekli olmaları aylık haklarında değişikliğe sebep olabilir.

Prim ödeme süreleri ve miktarları da diğer dikkat edilmesi gereken hususlar arasında yer alıyor. Vefat eden kişinin prim ödeme süresi ve miktarı dul ve yetim aylığı alınabilirliğini etkileyen kritik faktörler arasında bulunur. Bu sebeple prim ödeme kaydı dikkatlice incelenmektedir.

Birden fazla emekli maaşı alıyor olmak da bunlar arasında yer alıyor. Anne ve baba aynı kurumdan emekli olduysa her ikisi de yüksek maaş alıyorsa tamamı geriye kalan kişiye ödenebilir. Ancak biri daha düşük maaş alıyorsa yarısı bağlanmaktadır.

Farklı sigorta sistemleri üzerinden emekli olan anne ve baba için her iki aylık da tam olarak ödenmektedir.

Emekli sandığı emeklilerinde ise durum farklıdır. Anne ve baba her ikisi de emekli sandığından emekli olmuşlarsa yüksek olan kişinin maaşı bağlanmaktadır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.