“Dünya Ses Günü” Semineri Gerçekleştirildi

“Dünya Ses Günü” Semineri Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ), Devlet Konservatuvarı Mezunlar Derneği, Türk Müziği Topluluğu ve Afyonkarahisar Kültür ve Sanat Derneği iş birliğinde “Dünya Ses Günü” semineri düzenlendi.

İbrahim Küçükkurt konferans salonunda 2 oturumda gerçekleşen seminere Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Çağhan Adar, Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Hakan Akdeniz, AKÜ öğretim elemanları ve öğrencileri ile birlikte Afyon Güzel Sanatlar lisesi öğretmen ve öğrencileri katıldı.

“Ses ruhun kasıdır”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan seminerin açış konuşmasını yapan Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Berna Özkut, her yıl 16 Nisan tarihinin tüm dünyada “Dünya Ses Günü” olarak kutlandığını ifade etti. Özkut, “Yaklaşık 60 ülkede bölge, il, ilçe hatta köylerde çeşitli panel, seminer, sempozyum, kongre, konser ve atölye çalışmaları ile seslerin medikal, teknik ve pedagoji alanındaki önemi vurgulanmaktadır. AKÜ Devlet Konservatuvarı olarak Dünya Ses Günü etkinliğimizin 7.’sini gerçekleştirmekteyiz” dedi. Özkut, sesin duygusal ve semantik iletişimin temel aracı olduğunu ifade eden Özkut, “Ses ruhun kasıdır. Hem semantik hem duygusal iletişimimizin temel aracıdır. Ses üretimi, tıp, konuşma dili patolojisi, müzik, fizik, psikoloji, fonetik, sanat ve biyoloji gibi birçok disiplinde incelenmekte ve uygulanmaktadır. Sağlıklı ve etkin ses üretimi yaşam kalitemiz için bir önkoşuldur” diye konuştu.

2014 yılından beri AKÜ’de kutlanıyor

Dünya Ses Günü etkinliğinin ilk olarak Brezilya’da kutlanmaya başlandığını söyleyen Özkut, Dünya Ses Günü tarihçesini anlatarak şunları söyledi:

“Günlük hayatımızda çokta farkına varmadığımız sesimizi nasıl kullandığımız, ses sağlığımızı nasıl koruyacağımız, eğitimde ve sanatta etkin bir şekilde nasıl şekillendireceğimiz gibi çeşitli konuları içeren mesleği ses olanların deneyim ve görüşlerinin paylaştığı bu etkinlik ilk olarak 1999 yılında Brezilya’da, Brezilya Laringoloji ve Ses Derneği tarafından başlatılmıştır. 2002 yılında Avrupa Laringoloji ve Ses Derneği Başkanı olan Portekizli kulak burun boğaz uzmanı Prof. Dr. Mauro Andrea Dünya Ses Gününün tüm dünyada kutlanmasını önermiş ve bu fikir çeşitli ülkelerde daha da fazla geliştirilerek kabul edilmiştir. O zamandan bu yana kutlanan Dünya Ses Gününün aynı zamanda bir web sitesi bulunmaktadır ve dünyadaki etkinlikler bu siteden paylaşılmaktadır. Ülkemizde de ilk olarak 2013 yılında İstanbul Üsküdar Üniversitesinde Ses Konuşma Yutma Bozuklukları Derneği Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Yelken başkanlığında kutlanmış ve ertesi yıl AKÜ Devlet Konservatuvarı da kutlamalara katılmaya başlamıştır. Bu sene Türkiye çapında en büyük etkinliği ‘Voice İstanbul’ başlığı ile İstanbul Teknik Üniversitesi yapmıştır. Türkiye’nin adı geçen foniatri uzmanları, ses konuşma ve yutma bozuklukları derneği üyeleri ve çeşitli üniversitelerin ses eğitmenleri ve yaşam pedagogları bir araya gelmiştir. Etkinliklerin amacı seslerini iş veya zevk için kullananlara seslerini duyurmalarını veya yardım ve eğitimi nasıl bulacaklarını öğrenmeleri ve sese ilişkin araştırmaları desteklemeleri için teşvik etmektir. Biz de AKÜ Devlet Konservatuvarı olarak bu seneki etkinliğimizde aynı zamanda en doğal müzikal organımız olan sesimizi sağlık, ses ile bitkisel ürünler ve ilaçlarımız ile farkındalık boyutları ile değerlendireceğiz.”

Türk Halk Müziği Dinletisinin ardından seminerin ilk oturumuna geçildi. Öğleden önceki oturumda AKÜ Devlet Konservatuvarı Opera Anasanat Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Berna Özkut, “Ses Eğitiminde Farkındalık” konulu sunumunu, AFSÜ Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Jale Akgöl ise “Bitkisel Droglar ve İlaçların Ses Sağlığına Etkisi” konulu sunumunu yaptı. İkinci oturumda da AKÜ Devlet Konservatuvarı Ses Eğitimi Anasanat Dalı Öğr. Gör. R. Semih Şenyayla, “Türk Müziğinde Ses Eğitimi ve Sorunları” konulu sunumunu, AFSÜ Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Kahveci ise “Ses Hastalıklarından Korunma Yöntemleri ve Ses Sağlığı” konulu sunumunu gerçekleştirdi.

Seminer, Devlet Konservatuvarı Sahne Sanatları Bölümü Koro Anasanat Dalı dinletisi ile sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.