AKÜ Personeline “Doğal Afet” Eğitimi Verildi

AKÜ Personeline “Doğal Afet” Eğitimi Verildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) personeline Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Atatürk Kongre Merkezinde “Doğal Afet” eğitimi verildi.

Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Hasan Açıkalın’ın verdiği eğitimin açış konuşmasını AKÜ Sivil Savunma Uzmanı Hasan Hüseyin Karacan yaptı. Uygulamalı gerçekleştirilen eğitime dair bilgiler veren Karacan, “Afyonkarahisar bölgesi deprem kuşağı olduğu için tatbikatımızda ilk düdük ile deprem anında çök-kapan-tutun uygulaması gerçekleştirilecektir. Bundan yaklaşık 45 saniye sonra ikinci düdük sesiyle beraber binada yığılma olmaması için zemin kattan başlayarak kat sorumlularının yönlendirilmesi ile binayı boşaltacağız. Yığılma olmaması için 1, 2 ve 3. katlar sırasıyla boşaltılacak. En sonunda üniversitemiz tören alanında toplanacağız ve kat sorumlularının sayım yapmasından sonra tatbikatımız sona erecektir” diye konuştu.

Afet Bilinci Kültürü’nün oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedeflenmekte

Açış konuşmasının ardından Afyonkarahisar İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünde görevli Hasan Açıkalın’ın “Doğal Afet” sunumuna geçildi. Geçmiş yıllarda Türkiye’de meydana gelen afetler nedeniyle büyük kayıplar yaşandığını söyleyen Açıkalın, “Afet Bilinci Eğitimleri, ülkemizdeki kayıpların azaltılması için birey, kurum/kuruluş düzeyinde afetlere hazırlık kapasitesini artırmayı, olası bir afet ve acil durum karşısında mevcut müdahale kapasitesini harekete geçirerek kendi kendine yardım edebilme becerisini desteklemeyi amaçlamaktadır. Eğitimler vasıtasıyla toplumda Afet Bilinci Kültürü’nün oluşturulması ve yaygınlaştırılması için bireyin; afetlere karşı duyarlılığının artırılması, kendisi ve yakın çevresi için gönüllü olarak afetlere hazırlık eğitimlerine katılması, ailesinde mahallesinde ve çalıştığı kurumda zarar azaltma çalışmalarını başlatması, ülkemiz için yürütülen afete hazırlık çalışmalarına katkıda bulunulması hedeflenmektedir” dedi.

Aile afet ve acil durum planı olmalı

Türkiye’de deprem, heyelan, sel/taşkın, çığ ve yangın gibi afetlerin meydana geldiğini ifade eden Açıkalın, “Aile afet ve acil durum planının olması gerekir. Afet ve acil durumlar her zaman ve her yerde olabilir, evinizi terk etmek zorunda kalabilirsiniz. Görevli kurumlar afet sonrasında ihtiyaçlarınıza hemen cevap veremeyebilir. Düşünecek zamanınız bile olmayabilir. Aile üyeleri ile iletişiminiz kesilebilir bu yüzden aile afet ve acil durum planınız olmalıdır. Aile afet ve acil durum planınızda; önemli aile bilgilerinin kaydı, bölge dışı ve şehir içi destek kişilerinin iletişim bilgileri, buluşma alanları, acil durum bilgi kartları, afet ve acil durum çantası ve acil durum iletişim bilgileri yer almalıdır” ifadelerini kullandı.

Afet ve acil durum çantası 6 ayda bir kontrol edilmeli

Afet ve acil durum çantasında olması gerekenlere de değinen Açıkalın, “Kolay hazırlanabilen besleyici değeri yüksek ve dayanıklı gıda, su, önemli evrak fotokopileri, nakit bozuk para, ilk yardım çantası, battaniye, uyku tulumu, çadır, giyecekler, eldiven, pilli radyo, el feneri ve yedek piller, gözlük, çakı ve düdük, hijyen malzemeleri, not defteri ve kalem afet ve acil durum çantasında olması gerekenlerdir. Afet ve acil durum çantasına konacak yiyecek, ilaç ve hijyenik malzemelerin son kullanma tarihine dikkat edilmeli. Giyecekleri seçerken iklim özellikleri dikkate alınmalı. Çantanızı 6 ayda bir kontrol edin ve gereken malzemeleri değiştirin. Aracınıza ve işyerine koymak üzere de afet ve acil durum çantası hazırlayın. Önemli evrak fotokopilerini plastik poşetler içinde muhafaza edin” dedi.

 Rektörlük Binası C Blok’ ta uygulamalı olarak gerçekleştirilen “Bina Tahliye Tatbikatı” ardından eğitim sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.