“Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da Kadın Girişimciliğin Önemi” Paneli Gerçekleştirildi

“Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da Kadın Girişimciliğin Önemi” Paneli Gerçekleştirildi

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Girişimcilik ve Kariyer Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GİKAM) ile Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu tarafından “Türkiye’de ve Afyonkarahisar’da Kadın Girişimciliğin Önemi” konulu panel düzenlendi.

Erdal Akar konferans salonunda gerçekleştirilen etkinliğe AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar, Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman, Kadın Kültür Evleri Koordinatörü İlknur Yüksel Dönmez ile AKÜ personeli ve öğrenciler katıldı.

Panelin açış konuşmasını yapan Girişimcilik ve Kariyer Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Selman, topluluk olarak girişimci ve üretken bireyler yetiştirebilmeyi amaçladıklarını belirtti. Selman, “Arkadaşlarımızı üretken olmaya teşvik ederek, üretken olanları da aydınlatarak, hele ki kadın arkadaşlarımızın yollarına ışık tutarak kariyer planlamalarında onlara yol arkadaşı olmak için buradayız” diye konuştu.

“Üniversiteler, girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmeli”

GİKAM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Koray Gürpınar ise son yıllarda kadın istihdamını artırmaya yönelik proje ve programların önem kazandığını, özellikle kadın girişimciliği konusunda kamu, sivil toplum ve özel sektör kuruluşları tarafından yürütülen programlarda ve projelerde artışlar görüldüğünü belirtti. Gürpınar, “Bunun en güzel örnekleri de Afyonkarahisar Valiliğimiz tarafından yürütülen Kadın Kültür Evleri projesidir. Bu program ve projelerin sürekliliği sağlanarak bunların bütünlükçü bir bakışla devam ettirilmesi ve toplumun bütün kesimleri tarafından benimsenmesi önem arz etmektedir” dedi. Gürpınar, “Ülkemizin ekonomik kalkınması, sadece erkekler tarafından değil, kadınlarımızın da erkelerin yanında birlikte gösterecekleri çaba ve sağlayacağı katma değer ile gerçekleşecektir. Üniversiteler, ülkemizdeki kadın girişimci potansiyelin nicelik ve nitelik bakımdan geliştirilmesi ve daha donanımlı hale getirilmesi amacıyla girişimcilik kültürünün kadınlar arasında gelişmesine öncülük etmelidirler” diye konuştu.

“Bacıyân-ı Rûm Teşkilatının önde gelenlerine Kadınana denildi”

AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp Özdemir, AKÜ’nün 30. yılında yapılan bu tür etkinliklerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Afyonkarahisar’da girişimciliğin en yoğun olduğu caddenin Kadınana Caddesi olduğunu ifade eden Özdemir, “Kadınana’nın, Alâeddin Keykubat’ın kızları olduğu söyleniyor. Aslında bir de Ahilik Teşkilatı var. Ahilik Teşkilatı, girişimcilerin ahlaklı olmasına dair kurulan teşkilattır. Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran’dır. Teşkilatı, Kırşehir’de kurmuş. Başlangıçta erkekler ve Müslümanlar üye olabiliyor. Sonra görmüşler ki erkek ve Müslümanlarla iyi bir toplum inşası mümkün değil. O zaman Ahi Evran’ın eşi bir Bacıyân-ı Rûm Teşkilatını kurmuş. Bu Bacıyân-ı Rûm Teşkilatının önde gelenlerine genel olarak Kadınana denilmiştir. Kadınanalarının kurduğu teşkilatın yansımaları, Afyonkarahisar’da bugün ticari hayatımızın merkezinde yer alıyor” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın en eski üniversitesi bir kadın tarafından kuruldu”

Dünyanın en eski üniversitesinin 859 yılında bir kadın tarafından kurulduğunu dile getiren Özdemir, şunları söyledi:

 “Üniversite, bugün hala aktif. Karaviyyin Üniversitesi ki Fas’ta yer alır. Bir kadının elinin değmesi sonucunda bin yıldan uzun yaşayabilen bir üniversite kuruluyor. Bugün girişimcilik anlamında Türkiye’de yaklaşık 15 milyon kişi istihdama katılıyor. Bu istihdamın 2-3 milyon kadarını devlet istihdam ediyor. Belki 12-13 milyon istihdam özel sektör tarafından gerçekleştiriliyor. Bu çalışanların hepsi bir yerlerde çalışmıyor. Önemli bir kısmı kendi işlerini kurmuş ve başkalarına iş veriyor. Bugün Amerika’nın ticarette önde gitmesinin sebebi girişimcilik konusundaki öncelikleridir. Risk almayı seviyorlar. Katlanıyorlar ve bu sayede de hep ileride de kalabiliyorlar. Dünyada yüzölçümü olarak küçük olmasına ve zor yerlerde olmasına rağmen ticarette çok önemli ülkeler var. Dubai ve Hollanda girişimcilik sayesinde dünyanın en önemli yerleri haline gelebiliyorlar. Girişimcilik, hem kendi kendinize bağımsız iş yapmayı hem de başkalarına iş verme hazzını tattırması dolayısıyla tavsiye edilebilecek bir şey.”

“Afyonkarahisar modeli ortaya çıktı”

Kadın Kültür Evleri Koordinatörü İlknur Yüksel Dönmez ise “Bir Model Olarak Afyonkarahisar Kadın Kültür Evleri ve Kooperatifler” sunumunda, Kadın Kültür Evleri ve Kooperatiflerinin faaliyetlerine Afyonkarahisar’daki kadınların sosyal ve ekonomik hayata katılımlarını artırmak üzere, 2020 yılı Temmuz ayında Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek ve Eşi Sümeyra Çiçek öncülüğünde başladığını söyledi. Dönmez, “Hayatın her yükünü omuzlarımızda taşıyan kadınlarımızın nezih bir ortamda eğitim görebilmeleri, sosyal ve kültürel faaliyetlere katılabilmeleri, doğru bilgileri doğru kişilerden, doğru metotlarla güven içinde alabilmeleri amacıyla çıktığımız bu yolda bugün geldiğimiz nokta, hayallerimizin de ötesine geçmiş durumda. Kadın Kültür Evleri ilk kurulduğu günden itibaren kamuoyunun dikkatini çekmiş, bir süre sonra ise tüm Türkiye’de Afyonkarahisar modeli olarak adlandırılan bir model ortaya çıkmıştır. Kadın Kültür Evleri ve Kooperatiflerinin Türkiye’de diğer illerde ve bölgelerde kadınlara yönelik yapılan projelerden bu özelliği ile bir farkı bulunmaktaydı. Bu projenin farkı ise kuruluşundaki temel esaslarında gizli. Bu esaslar; kapsayıcılık, etkin katılım ve iş birliğidir” diye konuştu.

“Kız Kardeşim Akademisini kurduk”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Afyonkarahisar Kadın Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Başkanı Berna Tokman ise “Kadın ve Girişimcilik” sunumunda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurulunun kadın girişimcileri desteklemek, kadınları sadece ekonomik değil, politik ve sosyal anlamda da güçlenmesini sağlamak için 2007 yılında TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu kurduğunu ifade etti.  Tokman, “TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 2007 yılında Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri olan kadınların işsizliğini, kadınların iş gücüne katılımını, kadın girişimciliğini ve kadına şiddet gibi birçok problemi görerek TOBB Kadın Girişimciler Kurulunu kurdu. 81 ilde örgütlenen Kadın Girişimciler Kurulu, kurulduğu yıldan bu yana birçok başarılı projelere imza attı. TOBB, Habitat, Coca Cola Türkiye iş birliğinde paydaş olarak yürüttüğümüz ‘Kız Kardeşim Projesi’ ile hem çevrim içi hem de yüz yüze eğitimler verdik. 2022 yılında da bu eğitimlerimiz devam edecek. Aynı zamanda ‘Pandemide Kız Kardeşim Akademisini’ kurduk. Burada da dijital ortamda kız kardeşlerimiz ve kadınlarımız eğitimlerini alabiliyor” dedi.

“Kadınları girişimciliğe iten ve çeken faktörler var”

Küçük ve Orta Ölçekli işletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Afyonkarahisar Müdürü Ayşe Yeşim Çepni de, “Kadın Girişimcilik Desteklerinin Önemi” konulu sunumunda, Türk Dil Kurumuna göre girişimcinin bir işe girişen müteşebbis olduğunu söyledi. Çepni, “Girişimci, geniş anlamıyla ticaret, sanayi veya benzer kollara her türlü sermayesini yatırıp girişimde bulunan demektir. Genellikle kendi küçük işini başlatan demektir. Biz girişimciliği kadın ya da erkek girişimci olarak ayırıyoruz ama kadın ve erkek olması niteliğini değiştirmiyor. Bu sayıyı artırmak ve gündeme taşımak amaçlı kadın girişimciliği diye konuşmak zorunda kalıyoruz. Kadınları girişimciliğe iten ve çeken faktörler var. Ekonomik açıdan belli zorunluluklar, aile gelirlerinin yetersizliği, boşanma veya ölüm gibi ailedeki hadiseler, kötü çalışma koşullarının varlığı, çalışma hayatındaki ‘cam tavan sendromu’, mesleki ayrımcılık, ücret farklılıkları, geleneksel davranış kalıpları ve ön yargı iten sebeplerdir. Bağımsız olma fırsatı elde etmek, konforlu yaşam beklentisi, hırs, sosyal statü edinme isteği ve çoğundaki girişimcilik güdüsü çeken faktörlerdir” şeklinde konuştu.

Panel, soruların yanıtlanmasının ardından sona erdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.