‘Sorunları psikolojik destekle çözün’

‘Sorunları psikolojik destekle çözün’

Afyonkarahisar’da psikolojik destek alanların çoğunluğunu gençlerin oluşturduğunu ifade eden Psikolog Yusuf Bayın, “Gerçekten baş etme konusunda zorluk çektiğiniz problem varsa, en yakın zamanda profesyonel yardım almalısınız” dedi Fuar Hastanesi Psikologu Yusuf Bayın, günümüzün en önemli problemlerinden olan psikolojik destek konusunda bilgiler verdi. Hastanede Psikolojik Destek Birimi ve psiko teknik değerlendirme olarak hizmet verdiğini belirten Yusuf Bayın, sürücülere beş yılda bir yapmaları gereken zihinsel psikomotor yetenekler testini uyguladığını ifade etti: “Ticari araç kullanan sürücülerin güvenli sürücü olup olmadıklarını test eden bir değerlendirme sistemi uyguluyorum. Bu teste her 5 yılda bir girmeleri gerekiyor. Psiko teknik açıdan yani zihinsel psikomotor yetenekleri açısından yeterli olup olmadıklarını 5 yılda bir teste girip kanıtlamaları gerekiyor. Uzun bir test oluyor, onun haricinde psiko terapi dediğimiz psikolojik destek anlamında gelenlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Çok çeşitli kişiler gelebiliyor.  Daha sonra yeni bir zeka testine başladım. Çocuk zeka testleri.”

 PSİKOLOJİK SORUNLAR EN FAZLA 20-30 YAŞ ARASINDA GÖRÜLÜYOR

Afyonkarahisar’da psikolojik sorunları olanların gençlerde daha fazla olduğuna dikkat çeken Psikolog Bayın, çözümde hatalı inançları ele aldıklarını söyledi: “Genel olarak genç kesim daha fazla. Sanırım bizim çağımızda gençler biraz daha hassas. Artık hayata bakış açımızdan kaynaklı problem oluyor. Genel potansiyel olarak çok yaşlı kişiler gelmiyor. 20-30 yaş civarı insanlar geliyor. Teknolojinin artmasıyla daha çok gelişmeyle beraber psikolojik sıkıntılar da artıyor. Bilimsel davranış terapi diye bir terapi ekolünü uyguluyorum. Bu terapi ekolünde ilk önce bizim düşüncelerimizi yanlış yorumlamamıza sebep olan hatalı inançları ele alıyorum. Onlarla beraber değerlendirip değiştirip değiştiremeyeceğimize bakıyoruz. Daha sonra bu değiştirme yolunda gittiğimiz olumlu inançları değiştirme amaçlı işlevsel davranışlar geliştirmesine yardımcı oluyoruz. Tabi bu her kişinin getirdiği probleme göre değişiyor. Daha farklı uygulamalarda olabiliyor. Ama gelen probleme göre farklı tedavilerde uygulayabiliyoruz.”

 PROBLEMLERDE DEĞİŞİM ODAKLI ÇALIŞIYORUZ

“Toplum psikolojik sorunları kabul etmezler. Çünkü öyle bir tabu var maalesef. Çok ağır hastaysak, yani zihinsel açıdan çok hasta isek ancak ruhsal bir destek alabiliriz gibi bir yanlış algı var” diyen Psikolog Yusuf Bayın, açıklamasında “Bu yanlış algı gibi düşünmek çok yanlış. Gerçekten ağır hastalıklarda olabiliyor. O kişilerinde başvurması gerekiyor. Ama normal böyle bizim kontrolümüz dışında gelişen bir şeyler varsa baş etme gücümüz yoksa bundan doğal bir şey yok. Yani psikolojik danışman almaktan doğal bir şey yok. Getirdiği duygu rahatsız edici bir duyguysa onunla daha iyi nasıl başa çıkabiliriz? Değiştirebiliyor muyuz? İlk önce ona bakıyoruz. Eğer ki değiştiremiyorsak ne şekilde başa çıkabiliriz? Onları değerlendiriyoruz ya da amaç ediniyoruz. Düşünce olarak geliyorsa o düşünceyi ne şekilde değiştirebiliriz? Hep değişim amaçlı. İlk önceki amacımız değişim. Eğer ki değiştirebiliyorsak bizim için gayet iyi bir şey. Ama değiştiremiyorsak da, yani en iyi şekilde yada en az zararla nasıl bu sorunun altından kalkabiliriz? Onu amaçlıyoruz ve ulaşabildiğimizde oluyor. Bazen ulaşamayabiliyoruz da” ifadelerine yer verdi.

 KONTROL ETME, MÜKEMMELİYETÇİLİK VE KAYGI SORUNU OLUYOR

Kadınların erkeklere göre psikolojik destek konusunda daha hassas düşündüğünü belirten Bayın, sorunlarını çözemeyen kişilere çağrıda bulundu ve şunları söyledi: “Bana gelen danışanlardaki en büyük sıkıntı kontrol etme ve mükemmelliyetçilik. Yani sanırım hayatı kontrol etmek daha zorlaştı teknoloji ile beraber. Halbuki aslında bir çelişki var. Her şeye ulaşım çok kolay ama bir yandan da böyle kontrol edememe durumu söz konusu. En çok kontrol etme, mükemmeliyetçilik ve kaygı ile alakalı olan sıkıntılı kişiler geliyor. Bayan danışanlar daha fazla. Hassasiyet açısından onlar daha ön plandalar. Hassas olmalarının yanında psikolojik danışmaya katılım konusunda daha esnekler. Aslında sıkıntıdan kurtulma açısından onlar daha şanslılar. Çünkü kendilerine daha çok şans tanıyorlar. Erkeklerde işte ‘Kendi sorunumu kendim hallederim. Erkek adam psikologa mı gider’ ya da ‘Sıkıntı edecek bir durum yok. Ben çözerim’ şeklinde kalıp yargılardan dolayı kendilerini engelliyorlar. Gerçekten baş etme konusunda zorluk çektiğiniz problem varsa, ne yaptıysak, ettiysek bir türlü çözüme ulaştıramıyorsak, çözüm bulamıyorsak problemimize en yakın zamanda bu konu hakkında bir profesyonel yardım alınmasının gerekli olduğunu düşünüyorum.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.