Saime Bircan Sak

Saime Bircan Sak

SONSUZ BEYAZLIKTA ATEŞE DOĞRU

TUZ GÖLÜ’NDE KOŞU Bugün size önemli, azimli, çalışkan ve başarılı bir sporcumuzu, Vesile Yılmaz Anatca’ yı  tanıtmak istiyorum. Yollarımız Silifke’nin Yeşilovacık beldesinde karşılaşınca onunla sohbetimizi paylaşmadan edemedim.

Saime Bircan Sak- Sayın Vesile Yılmaz Anatca bize kendinizi tanıtır mısınız?

Vesile Yılmaz Anatca -  Beden eğitimi öğretmeniyim ve aktif olarak spor hayatıma da ultra maraton, maraton, yarı maraton, yüzme, bisiklet ve triatlon yaparak devam ediyorum. Hacettepe Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu mezunuyum. Spor psikolojisi ve sosyal psikolojisi olmak üzere iki tane yüksek lisans yaptım. Doktoramı ise sosyoloji alanında Paralimpikler ve engelli sporcular üzerine yapıyorum. Çok küçük yaşlardan itibaren ailemin desteği ile spora başladım. "Kız kısmı fazla hareketli olmaz, koşturup durmaz, terlemez" gibi geleneksel düşüncelerin aksine ailem beni hep destekledi. Şu anda 40 yaşındayım ve İstanbul Marathonist Triatlon Kulübü sporcusu olarak yaş gurubumda pek çok Türkiye derecemin yanı sıra 6 kez de Yarı Demir Adam (Half Ironman:1.9 km yüzme, 90 km bisiklet, 21 km koşu) ünvânı aldım. 

S.B.S.-En sondan başlayalım isterseniz. Sizin TUZ Gölü’nde yaptığınız yarışı duyunca çok etkilendim. Bir yandan Tuz Gölü’nün kurumuş olmasına üzülürken üzerinde yarışlar yapılmasına sevincim buruk oldu. Nasıl bir yarıştı?

V.Y.A. - Son katıldığım yarış bu. 29 Temmuz'da yapılan Garmin Runfire Tuz Gölü Ultra Maratonu 42 km kategorisi. Tuz Gölü’nün üzerinde eşsiz bir deneyim yaşadım. Kadınlar kategorisinde birinci, genel klasmanda da ikinci oldum. Yarış bittiğinde önümde sadece tek bir erkek vardı. Yarışta unutamadığım an ise; yarış bittikten sonra yarış görevlisinin yanıma gelip: "Vesile hanım öyle iyi bir derece yaptınız ki sizi gelirken erkek zannettik ve kadınlar birincisi olduğunuz için açmamız gereken birincilik bayrağını açmadık. Finişi tekrar alabilir miyiz?" demesiydi. Yani ben finişi iki kere yaptım. Seneye kendimi daha da zorlayıp Tuz Gölü'nde 80 km koşmayı düşünüyorum.

S.B.S.- Gerçekten çok etkileyici. Bize biraz anlatır mısınız neler hissettiniz?

Tuz Gölü’nün sonsuz beyazlığında koşmak unutulmaz bir deneyim... 35-40 derece sıcaklıkta ve sığınabileceğiniz tek bir ağaç gölgesi bile olmadan koşarken sonsuz bir boşlukta yol aldığınızı hissediyorsunuz. Organizasyonu yapan Uzunetap ekibi koşacağımız parkura yarıştan önce ve sonra dinlenebileceğimiz büyük kıl çadırlar kurmuşlar. Portatif tuvalet ve duş hariçinde her yer büyük beyaz bir boşluk adeta. Kaldığımız yerlerden sabah 04:00'de bizi alan organizasyon arabaları ile 3 saatlik bir yolculuktan sonra Tuz Gölü'ne ulaştık. Manzarayı gördüğüm zaman hayatımın en zorlu mücadelesi olduğunu anladım. Anladım ki "sonsuz beyazlıkta ateşe doğru" koşacağız. Yarış 21 km, 42 km, 80 km ve 100 mil olarak 4 kategoriden oluşuyordu. Zorlu hava ve zemin koşullarından dolayı ben 42 km koşmayı tercih ettim. Koşarken sularımızı kendimiz su çantalarımız ile taşıdık. Her 10 km'de yer alan su istasyonlarına ulaşmak her seferinde daha da zor oldu. "İşte orada yaklaştım" dediğiniz anda (sıcağın ve buharlaşan tuzun etkisi ile) aslında çok uzakta olduğunu anlamanız çok uzun sürmedi. 2 dakikaya oradayım dediğiniz su istasyonuna 1 km sonra ulaşıyordunuz.  Çoğu zaman bir serabın içinde gibiydik. Zemin çok değişkendi. Zaman zaman beyaz ve her an çıtırdayıp kırılacakmış gibi kristalimsi ve kuru, bazen yumuşak, bazen de ayaklarınızın tuza gömüldüğü sulu bir zemin... Zeminden yükselen sıcaklık adeta tüm vücudumuzu ele geçiriyordu. Yarış boyunca bu büyülü beyazlık etrafımızı sardı ve bizler de bir masalın kahramanları gibi bulanık silüetler olarak Tuz Gölü'nde bir göründük bir kaybolduk... Ay yüzeyinde olduğumu hayal ede ede 42 km'yi bitirdim... Öylesine unutulmaz bir heyecan yaşadım ki seneye 80 km koşarak bunu taçlandıracağım... Ateş yine beni çağıracak biliyorum...

S.B.S.- Nasıl bir çalışma temponuz var? Nasıl hazırlanıyorsunuz yarışlara?

V.Y.A.- Spor benim var olma nedenim. Her sezon başı katılacağım hedef yarışları belirler ve tüm sene boyunca aralıksız antrenman yaparım. Üç farklı dal yaptığım için antrenmanlarım oldukça yoğun geçer. Öğretmen olmam sebebi ile okuldan sonraki zamana iki tane antrenman sıkıştırıyorum. Yaz tatili döneminde ve yarış zamanlarında ise bu üç antrenmana çıkıyor. Haftada en az 20 km yüzüyor, 300 km bisiklete biniyor ve 70-80 km civarında da koşuyorum. Yediklerime özellikle dikkat ediyorum. Asla paketli veya doğal olmayan şeyleri yemiyorum. Günde 7 saat uyku ve düzenli bir yaşam olmazsa olmazım.

S.B.S.- Önünüzdeki hedef nedir?

V.Y.A. - Şu anda en büyük hedefim 2018 yılı içinde tam mesafeyi içeren bir Ironman (demiradam) yarışı bitirmek. Bu yarış oldukça zor. Yarışta 3.8 km yüzüyor, 180 km bisiklete biniyor ve 42 km koşuyorsunuz. Tüm hazırlıklarım bu yarış için. Maalesef bu yarış Türkiye'de yapılmıyor. İlk önceliğim bu...

S.B.S. – Biraz da karılaştığınız zorluklardan ve yapılması gerekenlerden söz edelim.

Özellikle kız çocuklarını spor yapmaları için destekliyorum. Okulda kız basketbol takımım var ve çok başarılılar. Her sene Manavgat şampiyonu oluyorlar. Türkiye'de kadın olmak zor, kadın sporcu olmak ise daha zor. Antrenman yaparken maalesef pek çok tacize uğruyorum. Koşarken kafama atılan cam şişe veya bisiklete binerken arabaların beni sıkıştırmaları bunlardan sadece birkaçı. Öğrencilerime sporun bir yaşam biçimi olduğunu öğretiyorum. Öğretmenleri bir "kadın" ve dünyanın en zor sporu olan triatlon ile uğraşıyor. Her aldığım madalyadan sonra okulda bunu onlarla paylaşıyorum ki onlar da "her şeyi yapabileceklerine inansınlar". Sonuç olarak; toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yoğun olarak yaşandığı ülkemizde bir kadın, bir bilim insanı ve bir beden eğitimi öğretmeni olarak amacım kızların yoğun bir biçimde spora katılımını sağlamak ve destek olmak. Yüksek spor performansının erkeklik ile eş değer kabul edildiği ve kadının zayıflığına yönelik biyolojik farklılığa dayanan söylemlerin daha küçük yaşta bilinçaltına işlendiği toplumumuzda kadın sporunun gelişmesi için olan mücadelem asla bitmeyecek....  Triatlon bana bedenimle, kendimle ve cinsiyetçi bakış açılarıyla savaşma gücü kazandırdı beni özgürleştirdi... "Bu kadın erkek sporu yapıyor", "Çocuğu muhtemelen bu yüzden olmuyor" veya "Yakında kaslı bir erkeğe dönüşecek" gibi nice tavırlara maruz kalmama rağmen inatla çok sevdiğim bu sporu yapmaya devam edeceğim. Erkek egemenliğinin hüküm sürdüğü spor dünyasında ne kadar fazla olursak o kadar özgürleşebiliriz diye düşünüyorum.

S.B.S.-Ödüle doymayan bir sporcusunuz. Kazandığınız ödülleri sayalım mı?

  1. 17 Ağustos 2013, Ulusal Eğirdir Triatlonu 30 Yaş Gurubu İkincisi, Olimpik Mesafe (1.5 km yüzme, 40 km bisiklet, 10 km koşu)
  2. 27 Ekim 2013, Cumhuriyet Kupası Konyaltı Orta Mesafe Triatlon Yarışı (Halfironman) 30 yaş gurubu üçüncüsü (1.9 km yüzme, 90 km bisiklet, 21 km koşu)
  3. Bozcada New Balance Yarımaratonu, 21 km,  2014, yaş gurubu ikincisi
  4. 14 Eylül 2014, 12. Eğirdir Spor Toto Triatlon Türkiye Finalı 30 Yaş Grubu üçüncüsü, Olimpik Kategori (1.5 km yüzme, 40 km bisiklet, 10 km koşu)
  5. 2010-2016 yılları arasında Manavgat 27 Aralık Atatürk koşusu birinclilikleri.
  6. 11-12 Ekim 2014, Konya Duatlonu (5 km koşu, 20 km bisiklet, 2.5 km koşu) 30 Yaş Grubu Birincisi ve Yıl Sonu Puanı Sonucunda Genel Sıralamada Duatlon Türkiye İkincisi.
  7. 26 Ekim 2014, Half Ironman Konyaaltı Cumhuriyet Kupası 30 yaş gurubu ikincisi (1.9 km yüzme, 90 km bisiklet, 21 km koşu).
  8. KASFAD (Kadınlar için Spor ve Fiziksel Aktivite Derneği) 23 Aralık 2014 tarihinde Vesile Yılmaz Anatca'yı  ilham veren kadın sporcu seçmiştir.
  9. 2 Mayıs 2015, Salcano Triatlon Serisi Antalya Triatlonu Gençlik kupası Orta Mesafe (halfironman) Triatlonu (1.9 yüzme, 90 km bisiklet ve 21 km koşu) yaş grubu (30-39) üçüncüsü ve genel klasman kadınlar üçüncülüğü.
  10. 9 Mayıs 2015, New Balance Bozcaada Yarımaratonu, 21 km, 35-39 yaş kadınlar üçüncülüğü.
  11. 12 Eylül 2015, Salcano Veloturk Gran Fondo Bisiklet yol yarışı, 90 km, kadınlar genel Klasman üçüncülüğü.
  12. 17 Ekim 2015, 25. Alanya Triatlonu, Olimpik Mesafe (1.5 km yüzme, 40 km bisiklet ve 10 km koşu) 30-39 yaş gurubu kadınlarda birincilik.
  13. 25 Ekim 2015, Gloria Belek Ironman 70.3 (1.9 km yüzme, 90 km bisiklet, 21 km koşu), 30-39 yaş gurubunda genel 12.lik,
  14. Runatolia yarışı, 6 Mart 2016, Antalya, 21 km, 35-39 yaş grubu 6. lık.
  15. 26 Mart 2016 Nashira ultra maratonu 80 km (sürem: 10 saat 42 dakika ) +35 yaş kadınlar üçüncüsü
  16. 16 Nisan 2016 tarihinde Antalya'da yapılan Powerstar Orta Mesafe (Half Ironman) Triatlon Türkiye şampiyonasında (1.9 km yüzme, 90km bisiklet ve 21 km koşu) 30-39 gurubunda 2.lik ve genel sıralamada 3.lük.
  17. New Balance Bozcaada Yarı Maratonu (21 km), 14 Mayıs 2016, 35-39 yaş grubu birinciliği.
  18. Alanya ETU Avrupa Kupası Triatlonu Olimpik Yarışı (1.5 km yüzme, 40 km bisiklet ve 10 km koşu). 30-39 yaş grubunda birincilik. (Süre: 2 saat 37 dakika)
  19. Gloria Belek 70.3 Half Ironman (1.9 km yüzme, 90 km bisiklet ve 21 km koşu), 23 Ekim 2016, 35-39 yaş grubu dördüncülüğü.
21-Runatolia (05.03.2017), Antalya, maraton (42 km) 40-45 yaş grubu birinciliği ve kadınlar genel klasman üçüncülüğü. 22-New Balance Bozcaada Yarımaratonu (21 km), 13 Mayıs 2017, 40-45 yaş birinciliği. 23-Garmin Salt Lake (Tuz Gölü) Ultra Maratonu 42 km, 28 Temmuz 2017, Kadınlar birincisi ve genel klasman ikinciliği.

S.B.S. – Sizi kutluyor, alkışlıyorum ve başarılarınızın sürmesini diliyorum. Bana zaman ayırdığınız için teşekkür ederim. Umarım sizin başarılarınız pek çok gencimize örnek olur, onları da spor yapmaya teşvik eder.

V.Y.A.- Sağlıklı yaşam için sporun gerekliliğine önem verdiğiniz için de ben size teşekkür ederim.      

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Saime Bircan Sak Arşivi