Ekrem Çulfa

Ekrem Çulfa

Sınavlarda stresinizi yenmenin ve verimi arttırmanın püf noktaları nelerdir?

  Eğitim-Öğretim Yılı içinde olacak sınavlar için sekiz milyonu aşkın sınava girecek öğrenciler ve aileleri için heyecan zirve yapmış durumda... Yıl içinde gerçekleştirilecek LGS sınavında öğrenciler hayalindeki liseye girebilmek için yarışırken, TYT ve AYT sınavlarında ise öğrenciler hayalindeki üniversiteye ve bölüme girebilmek için yarışacaklar. Psikologlar, Pedagoglar, Psikoterapistler, Eğitim Koçları, Öğrenci Koçları, Sınav Koçları ve Öğretmenler ise özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının önemli belirleyici olduğunu savunuyorlar… ODTÜ mezunu bir eğitimci olarak özellikle ailelerin sınava yönelik tutum ve davranışlarının, çocuk ve gençlerin psikolojik durumları için son derece önemli bir belirleyici olduğunu belirtiyorum. Bana profesyonel yardım almak için gelen danışanlarımdan ve bilimsel araştırmalara bakarak; çoğu ailenin farkında olmadan kişisel kaygılarını çocuklarına yansıtmaları, çocukların sınav sırasında çok daha yoğun strese girmelerine neden olduğunu biliyorum. Sınav stresinin çocukta; öğrenilenleri kullanamama, okuduğunu anlamama, düşünceleri ve duyguları düzenlemede zorluk, dikkatin azalması, bilişsel faaliyetlerde durgunluk ve fiziksel yakınmalar olarak ortaya çıkaracağını belirterek, öğrencilere sınav stresini yenmenin püf noktalarını aşağıda sıraladım: Rahatlama egzersizleri yapılmasını ve olumsuz düşünceleri değiştirilmesini tavsiye ederek,  güçlü yanlarınızın da hatırlanması önerisinde bulunuyorum;   SINAVLARDA BU ÖNERİLERE DİKKAT EDİN!   LGS, TYT, AYT sınavlarına girecek öğrencilere sınav esnasında stresi önlemeye yönelik şu önerilere dikkatinizi çekiyorum:

  1. Sınav esnasında diğer öğrencilerin sayfa çevirme sesini duyarsanız geç kaldığınız düşüncesiyle endişeye kapılmayın. Çünkü her adayın soru çözme yöntemi ve sınav stratejisi birbirinden farklıdır yani kimin, hangi bölüme, kaçıncı sorudan başladığını bilemezsiniz.
  2. Sınav sırasında sürekli saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakın. Sürekli zaman kontrolü yapmak telaşlandırabilir.
  3. Burnunuzdan derin bir nefes alıp birkaç saniye tutun ve yavaş yavaş ağzınızdan üfleyerek nefesinizi verin. Bu sayede ihtiyaç duyulan oksijen beyne giden kan damarlarını genişleterek bilişsel faaliyetleri olumlu etkiler.
Eğer sınav stresi, sınav heyecanını kontrol altına alamama, verimli ders çalışamama, dikkat ve odaklanma sorunu yaşıyorsanız mutlaka profesyonel yardım almalısınız. Her şeye rağmen arzu ederseniz, whatsapp 0544 724 36 50 hattımdan bana yazabilir veya arayabilirsiniz.   Hey gidi günler, biz ne sınavlar gördük geçirdik!…  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ekrem Çulfa Arşivi