"Yapacağınız ilk şey kayıp kaçağı azaltmak"
Yayınlanma:
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Gerçekten suyun önemi, kayıp kaçağın azaltılması çok önemli. Yapacağınız ilk şey kayıp kaçağı azaltmak" dedi.
Bakan Eroğlu, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından düzenlenen "Su ve Kanalizasyon İdareleri İstişare Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) eski genel müdürü olduğunu hatırlatarak, toplantıya katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Bakanlığın yapısının 2011 yılında değiştiğini anlatan Eroğlu, şöyle konuştu:
"Daha önce 'su bakanlığı' diye bir bakanlık yoktu. DSİ vardı ama 'su bakanlığı' diye bakanlık yoktu. İlk defa 'Orman ve Su İşleri Bakanlığı' diye bir bakanlık kurduk. Bu bakanlığın yapısında DSİ gibi yatırımcı kurumlar yanında planlamayı yapan ve birtakım havza esaslı çalışmalar yürüten, 'Su Yönetimi Genel Müdürlüğü' adı altında bir genel müdürlük tesis ettik. Bunun dışında bir de Türkiye Su Enstitüsü kuruldu, merkezi İstanbul'da. Bunu kurmamızdaki maksadımız dünyadaki bütün suyla ilgili politikaları takip etmek gerekiyor."
Eroğlu, su kullanımında kayıp kaçak oranlarına dikkati çekerek, Türkiye'de ortalama yüzde 43'lük bir kaçak oranının bulunduğunu bildirdi.
Söz konusu durumun şebekelerin çok eski olmasından kaynaklandığını anlatan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İyi işletilmemesinden kaynaklanıyor. İstanbul'da başladığımızda, bizim yaptığımız en önemli iş, şebekeleri yenilemek oldu. Çünkü yüzde 65 kayıp vardı. Yıl 1994, kayıp oranı yüzde 95. Haftada bir defa su veriyorsunuz. Gerçekten suyun önemi, kayıp kaçağın azaltılması çok önemli. Yapacağınız ilk şey kayıp kaçağı azaltmak. Şöyle bir yanlışlık oluyor. Özellikle değişik tip borular, özellikle İstanbul'da görev yaptığım dönemde tek tip boruya müsaade ettik. Çünkü onun yedek parçası var, işletme problemi var. Bu yüzden 40 çeşit boruyu sokmak bir yerleşim yerinde bu doğru bir şey değil."
Eroğlu, toplantının ardından bir gazetecinin, "17 Aralık öncesinde 150'si medya mensubu olmak üzere yaklaşık 400 kişinin örgütle bağlantısı olduğu gerekçesiyle gözaltına alınacağı yönünde söylentiler var. Bunu nasıl değerlendireceksiniz?" sorusuna, "Söylentilere itibar etmeyin, bu konuda İçişleri Bakanımız zaten açıklama yapacak, benim konum değil, bizim konuyla ilgili soru sorarsanız daha çok memnun olurum. Suç işleyen varsa gerekli işlem yapılır, suçsuz kişiler varsa endişe etmelerine gerek yok" yanıtını verdi.
Manşet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.