Vali müdahale hazırlık planını imzadı

Vali müdahale hazırlık planını imzadı

Vali Hakan Yusuf Güner, "Değerlendirme ve Olası Afetlere Karşı Daha Etkin Müdahale İçin Hazırlık" planını imzaladı. Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'nce hazırlanan Afyonkarahisar Afet Müdahale Planı Vali Hakan Yusuf Güner’in başkanlığında yapıldı. Toplantı da "Değerlendirme ve Olası Afetlere Karşı Daha Etkin Müdahale İçin Hazırlık" planı imzalanarak yürürlüğe girdi.

PEK ÇOK PROJE BAŞARILDI

Toplantı açılışını yapan AFAD İl Müdürü Mehmet Buldan, Vali Hakan Yusuf Güner’in destek ve katkılarıyla kurum olarak, önemli çalışmaları gerçekleştirdiklerini söyledi. Buldan, Vali Güner'in "Projeli Yönetim Modeli" kapsamında "Kafanı Kaskla Evini Daskla Koru", "Afete Maruz Alanlarının Sayısallaştırılması" gibi pek çok projenin hayata geçirilip başarılı olunduğunu kaydetti. Buldan, Afyonkarahisar'da gerçekleştirilecek 26 adet yerel düzey hizmet grubu operasyon planları içeriği hakkında bilgiler verdi.

YAŞANANLAR TECRÜBE İLE SABİT

Programın son konuşmasını Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner yaptı. Afyonkarahisar'ın acil durum ve afet anlamında Türkiye’nin en hassas illerinden biri olduğunu söyleyen Güner; "Geçtiğimiz iki yılda bazı mevsimsel olayları birlikte yaşadık. Ancak elhamdülillah şu ana kadar bir afet durumuyla ilimizde karşılaşmadık. İlimizde geçmiş dönemlerde afet durumunun yaşandığı pek çok dramatik olay ve hadise mevcuttur. Ayrıca ilimize komşu çevre illerde yaşanabilecek muhtemel bir afet ve acil durumda da yine İl Afet ve Acil Durum Koordinasyon Kurulu Valinin Başkanlığında toplanır. Biz 30 yıllık devlet hayatımızda, müdahale edilmesi gereken durumlarda yeterince bilgi sahibi olunmadığını veya olayın ciddiyetinin farkında olunmadığını, olayı normal bürokratik bir işlem gibi değerlendirildiğini gördük. Sonrasında olay anında da çok ciddi sıkıntılar yaşandığını bizzat tecrübe ettim" dedi.

ÇALIŞMALAR ÇOK ÖNEMLİ

"Kentleşme ve afet konusu benim alanımdır. Dolayısıyla gittiğim her ilde bu işe daha çok önem verdim." diyen Vali Güner, bu işe başta belediyeler olmak üzere bütün kurumların önem vermesini özellikle istediğini vurguladı. Çeşitli zamanlarda afet tatbikatları yapıldığını ifade eden Güner; "Afet tatbikatı yapıyoruz. Belediyeleri ve diğer kamu kurumlarını çağırıyorsunuz. Mesela çadırların kurulduğu hizmet grubunun oluştuğu bir altyapı hizmet grubunu değerlendirelim. Şimdi afet planını açıyorsunuz. Planda çok güzel çadır kurma yeri olarak gözüken alanlara görevli ekipleri gönderiyorsunuz, ancak o alana apartman yapılmış. Bunun reel bir plan olmadığı anlaşılmaktadır. Bu açıdan burada yapılacak olan çalışmalar çok önemlidir" diye konuştu.

İŞ BÜROKRATİK GÖRÜLMEMELİ

Vali olarak yaşadığı büyük bir yangın olayını paylaşan Vali Hakan Yusuf Güner şöyle konuştu: "Yaşadığımız yangın olayı Belediye'nin 3 tane 5 tane itfaiye ekibi ile söndürülebilecek bir yangın değilDİ. Bir kriz durumu ve doğal olarak her şeyde olduğu gibi Vali olarak olayın başına geçtim. Mobilya fabrikasında çıkan ve 3 günde söndürülebilecek olan ve lokasyon olarak yayılabilecek organize sanayi içerisinde çevreye zarar verebilecek  yangını o ildeki afet acil planının ve bu anlamdaki ilgili arkadaşlarımızın bilinçli olması ve bizim de işin başında sahip çıkarak doğru koordine etmemiz sebebiyle 24 saat geçmeden söndürdük. Bu işi bürokratik bir iş olarak görmeyelim."
PLANI EKİP DERUHTE EDER
Tekrar bir daha aynı şeyleri tecrübe etmeye gerek olmadığını dile getiren Vali Güner şunları söyledi: "Bu işlerin vebali var diye düşünüyorum. Bu yönüyle ben yaklaşık 1.5 yıl önce bu talimatı verdim. Bu konuyla ilgili yaptığımız bir toplantı sonucunda ilimizdeki hizmet veren tüm kurum ve kuruluşlar, yerel yönetimler, diğer kurumlar hepsi bir takım roller üstlenmişler, bir çalışma yapmışlar. Ortaya çıkan plan da şimdi onaylanacak, ancak bu planı deruhte edecek bizleriz, yani bir kişiyle deruhte edilmiyor. Altta ki yatay ve dikey durumda olan kurum ve kuruluşlar gerekli kontrollerini, gerekli inceleme ve tatbikatlarını kendi hizmet alanlarıyla ilgili burada yapsınlar."

İLDE ORTAK GÜÇ HAZIR

Katılmayanlara mutlaka açıklamalı bilgiler verilmesini isteyen Vali Güner sözlerine şöyle devam etti: "Katılmayanlara mutlaka açıklamalı bilgilerin verilmesi önemli. Çünkü bu bir bürokratik iş gibi gözüküyor, ama çok bürokratik değil çok halk vicdanına, devletin kudretine, devletin her an varlığına, çatısına, görüntüsüne hitap eden bir iştir. O yönüyle toplantıya katılamayanlara anlatılsın ve hatta gidin kendiniz izah edin. Bizler millet olarak Allah'a tevekkülü çok yapan ama bunu da sahaya yansıtmakta bazen zorlanan bir yapıya sahibiz. Şimdi burada bu işin tevekkülü bu işe nüfuz etmek, bu işi sahiplenmektir. Yoksa tevekkülle kendi kendimizi kandırırsak atalet haline gelebilir. Atalet şeklindeki bir tevekkül yerine her an hazırız, ilimizde ortak gücümüz hazır, her an müdahale edebiliriz."

VALİ GÜNER PLANI İMZALADI

Toplantı Afyonkarahisar Afet Müdahale Planının başta Valimiz Güner ve kurum ve kuruluşların temsilcilerince imzalanması ile sona erdi. AFAD salonunda gerçekleşen programa; Vali Hakan Yusuf Güner, İkmal ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Gökhan İsmet Gülmez, Belediye Başkanı Yardımcısı Sabri Demirkapı, AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsa Sağbaş, Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, İl Müdürleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile ilgili kurum ve kuruluş temsilcileri katıldılar.  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.