“Turizm Eylem Planı Afyonkarahisar için büyük bir şans”
Yayınlanma:
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Demirayak:
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Turizm Eylem Planı’ndan Zafer Bölgesel Havalimanı’nın da yararlanmasının Afyonkarahisar için büyük bir şans olduğu söyledi.
İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Özge Öztürk Demirayak, Afyonkarahisar’da yapılan ve yapılacak olan turizm faaliyetleri hakkında Gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı ülkemizin turizm potansiyelini arttıracak olan Turizm Eylem Planı’ndan, Afyonkarahisar’da yapılan turizm faaliyetlerine kadar yapılan tüm çalışmaları değerlendiren Demirayak şunları söyledi:
Soru: Başbakan Ahmet Davutoğlu Turizm Eylem Planı’nı açıkladı. O plana göre turizm sektörü destek alacak. O destekler içerisinde Zafer Havalimanı’da yer alıyor. Bu destek Afyonkarahisar’ı nasıl etkiler?
Cevap: Geçen sene 2015’te; Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Gürcistan, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan ve Ukrayna’yı kapsayan 13 ülkeden turist getiren acentalar için uygulanan destek, bu yıl Sayın Başbakanımız tarafından açıklanan Turizm Eylem Planı ile dünyanın bütün ülkelerinden gelecek uçakları kapsayacak şekilde genişletilmiştir. 2015’te İzmir, Alanya-Gazipaşa, Antalya, Milas-Bodrum, Muğla-Dalaman olarak açıklanan havalimanlarına Zafer Havalimanının da eklenmesi özellikle Afyonkarahisar için bir şanstır. Uluslararası Zafer Havalimanı’nın kapsamındaki üç il arasında ilimiz kültürel ve tarihi unsurların da desteğiyle özellikle ‘Termal Turizm’ ve ‘Sağlık Turizm’ i alanında gerek yatak kapasitesi gerekse üniversitemizin tedavi tesisleri ile açık ara öndedir. 2016 yılındaki teşviklerde ülke sınırlamasının kaldırılmasıyla sağlık sigortasının daha kapsamlı olduğu Avrupa ülkelerini de içine almasıyla ‘Sağlık Turizmi’ alanında faaliyet gösteren acentaların ilimize yöneleceğine inanıyorum. Tam bir profesyonellik anlayışıyla yönetilen tesislerin tanıtımı için yurtiçi ve yurtdışı bağlantılarında ve pazarda ellerinin güçlendiğine ve rekabet edebilirliklerinin arttığına inanıyorum. Ayrıca Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’in önderliğinde ve himayelerinde ilgililerle sık sık bir araya gelerek Zafer Havalimanı’nın daha işlevsel hale getirilmesi için gerekli çalışmaları titizlikle sürdürmekteyiz.
Soru: Afyonkarahisar kültürel ve turizm alanında ne durumda. Daha fazla gelişmesi için neler yapılmalı?
Ö.D.: Bakanlar Kurulu Kararı ile ilan edilen 82 adet Termal Turizm Merkezleri’nden 4 tanesi ilimizde bulunmaktadır. Bunlar; ilimiz merkezine 14 km uzaklıkta olan Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi, 23 km uzaklıkta olan Gazlıgöl Termal Turizm Merkezi, 68 km uzaklıkta olan Sandıklı’da bulunan Hüdai Termal Turizm Merkezi ve Bolvadin’de bulunan Heybeli Termal Turizm Merkezi’dir. Termal Turizm Merkezlerindeki yatak kapasitesi 12.000’in üzerindedir. Bu tesislerden 9 tanesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan İşletme Belgeli olup 8 tanesi ise 5 yıldızlı nitelikli yatak kapasitesi yaklaşık 5.000’dir. İlimizde halen termal turizm alanındaki yatırımlar son sürat devam etmektedir. Özellikle Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan Yatırım Belgeli 15 adet tesisin tamamlanmasıyla birlikte yatak kapasitesi 16.000’in üzerine çıkacaktır. Bu bağlamda Afyonkarahisar’daki mevcut yatak dağılımına baktığımızda yatak kapasitesinin %30’ u lüks otellere, %28 otellere ve %48’i de pansiyon ve kaplıcalara aittir. Yani gelir durumu ne olursa olsun toplumun her kesiminden insana termal sularımızdan faydalanabilme olanağı sunulmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nde Ocak 2016 tarihinden itibaren her ay Devlet Tiyatroları tarafından turne programı kapsamında 2 gün oyun sahnelenmektedir. Ayrıca diğer kurumlar ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde tiyatro, konser, şiir dinletisi gibi etkinlikler düzenlemekteyiz. Somut olmayan kültürel miras çalışmaları kapsamında yaptığımız çalışmalarla Afyon’dan gezek, arabaşı, aşure geleneğinin Somut Olmayan Kültürel Miras Ulusal Envanterine kaydolması sağlanmıştır. Şehrimizin kültürel alandaki tek aktörü İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü değildir. Üniversitemiz ve Belediyemiz kültürel alanda bu şehre ve insanlarına hizmet etmektedir. Belediyemiz kültürel alanda yaptığı çalışmaları, Kırk Hatimli Aşure gibi gelenek ve göreneklerimizin gelecek nesillere aktarılması için yaptığı çalışmalar ile kültürel alanda çalışanlara ve etkinliklere verdiği destek ile üniversitemiz ise özellikle Edebiyat Fakültesi, Konservatuarı ve Güzel Sanatlar Fakültesi gibi bölümleriyle kültürel alanda bu şehre ve insanlarına hizmet etmektedir. Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’in öncülüğünde 27 Aralık 2014 tarihinde gerçekleştirilen Kültür Turizm Çalıştayı’nda şehrimizin kültür ve turizm alanında gelişmesini sağlamak için öncelikli olarak 58 proje tespit edilmiş ve hayata geçirilmeye başlanmıştır. Projeler tamamlandıkça bunların meyvelerine de Afyonkarahisar olarak toplayacağımıza ve bunlara bağlı yeni projelerin gerçekleştirilmesi için zemin hazırlayacağına inanıyorum.
Soru: Afyonkarahisar Valisi Hakan Yusuf Güner öncülüğünde turizm çalıştayı yapıldı. Peki bu çalıştay sonrası neler değişti?
Ö.D. : Sayın Valimiz Afyonkarahisar’da göreve geldiği Haziran 2014’ten beri proje odaklı olarak çalışmaktadır. Sayın Valimizin hazırlattığı Afyonkarahisar Vizyon Rehberi çerçevesinde Sayın Başbakan’ımızın bilgisi dahilinde ve Afyonkarahisar Valiliği’nin öncülüğünde Aralık 2014 yılında yapılan Kültür Turizm Çalıştayı’nda 58 tane proje belirlendi. Projelerin paydaşları Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kocatepe Üniversitesi ve Valiliğimize bağlı olan kurum ve kuruluşlardır. Bu çalıştayla birlikte kurum ve kuruluşların kültür ve turizm alanındaki kısa, orta ve uzun vadede yapacakları görevler tanımlandı. Yol haritaları çizildi. 3 ayda bir Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’in bizzat başkanlık ederek yönettiği ara değerlendirme toplantılarıyla birlikte hedeflerin yerine getirili,p getirilmediği, yerine getirilmeme nedenleri ve çözüm yolları araştırılıp eylem planlarının öngörülen zamandan daha kısa bir sürede hayata geçmesi için yeni yol haritaları seçilmektedir. Afyon için ‘İşbirliği, Güçbirliği’ oldu. Şöyle diyebiliriz ‘Afyon artık tek yürek’. Her şey Afyonkarahisar için. Sloganlarına zemin hazırlamak için kurumlar arası sinerji yaratılmaktadır. Kendi kurumum adına söylersem Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’in şehrin ekonomik gelişmesi ile kültür ve turizmi bağdaştırması sevindiricidir. Bu şevkle ve Kültür Turizm Çalıştayı ile birlikte kurumumuza çizilen yol haritası ve üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz. İşbirliğine örnek vermem gerekirse; fuarlara Afyonkarahisar Belediyesi ile birlikte katılıyoruz. Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner’in katkılarıyla İl Özel İdaresi tarafından kurumumuza tahsis edilen otobüs ile otellerde konaklayan misafirlerimiz için yarım günlük şehir turları düzenliyoruz. Turların başladığı Kasım 2015 tarihinden beri yaklaşık 4 aylık süre içerisinde 1800’den fazla misafirimize Afyonkarahisar’ı tanıtmaya çalışmışız. Oluşturduğumuz “Afyonkarahisar’ ı Keşfet” adlı Facebook sayfamızda bu gezilerimizin fotoğraflarını ve misafirlerimizin yorumlarını yayınlayıp, sosyal medya ile ilimizde yapılanları duyurmaya çalışıyoruz. Yapılan bu çalışmalar sayesinde Afyonkarahisar’ın kültür ve turizm alanında daha da gelişeceğine yürekten inanıyorum.
Soru: Sizin 2016 yılı hedefiniz ne? Afyonkarahisar için neler yapmayı planlıyorsunuz?
Ö.D. :2016 yılı için hedeflerim 15-22 Nisan tarihler, arasında kutlayacağımız Turizm Haftası’nın sloganını Sayın Valimiz Hakan Yusuf Güner ile birlikte ‘Önce Tanı, Sonra Tanıt’ olarak belirledik. Bu slogan çerçevesinde öncelikli hedefimiz yaşadığımız şehrin kültürel ve turistik değerlerini geleceğin büyükleri olan çocuklarımıza tanıtmayı amaçladık. Bunu için İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde öğrencilerimiz için şehir içi turlar düzenlemek istiyoruz. Sahip olduğumuz kültürel ve tarihi değerlerin korunması için çocukları sıkmayacak, onlara eğlenceli gelecek tarzda sunumlarla onları bilgilendirmek istiyorum. Turizm Haftası kutlamalarını halka yapıp, salonlardan çıkarmak istiyorum. Tanıtım broşürlerimizde çeşitliliği arttırarak İngilizce haricinde Almanca ve Arapça gibi dillerde hazırlayacağız. Afyonkarahisar’ ın kültür ve turizm alanındaki zenginliklerini ön plana çıkararak Afyonkarahisar’ın Termal Turizm ve Sağlık Turizmi’nde hak ettiği konum olan birincilik kürsüsüne yerleşmesi için farkındalık oluşturacak çalışmalar yapmayı planlıyoruz.”
Manşet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.