Onların yapamadıklarını bu ülkenin bir avuç doktoru yapıyor
Yayınlanma:
Yeryüzüne Yolculuk- Nijer ve Gazze Gönüllüleri" çalışmalarının anlatıldığı programda konuşan Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, mali durumu son derece olan Müslümanlar’ın istemesi halinde dünyada mazlum ve hasta insan kalmayacağına dikkat çekti. Çoban, onların yapamadıklarını bu ülkenin bir avuç doktorunun yaptığını söyledi
AKÜ Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu üyelerine, topluluğun düzenlediği yeryüzü doktorları yönetim kurulu üyesi Dr. Havva Sula ve Akdeniz Üniversitesi Genç YYD topluluğu başkanı stajer Dr. Feyza Betül Genç tarafından “Yeryüzüne Yolculuk- Nijer ve Gazze Gönüllüleri" çalışmaları anlatıldı. Programın sunumunu Eribe Nur Ötügen- Burak Pekdoğan yaptı.
YERYÜZÜ
DOKTORLARI TAKDİRE ŞAYAN
“Yeryüzüne Yolculuk- Nijer ve Gazze Gönüllüleri" programı AKÜ Tıp Fakütesi Dekanlık binası mavi salonda gerçekleştirildi. Toplantı başlangıcında açılış konuşmasını Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban yaptı. Zamanın çok değerli olduğunu, yoğun programına rağmen “Yeryüzüne Yolculuk- Nijer ve Gazze Gönüllüleri" programına aldığı daveti geri çeviremediğini anlatan Çoban; “Bu programa davet edildiğim zaman ve etkinlik yeryüzü doktorları topluluğu ile ilgili denildiğinde her işimizi bırakır buraya koşarız dedim. Zaten ülkenin çok akıllı insanları doktor oluyor. Bu akıllı ve yetenekli insanlar para kazanıp, sefa sürmeyi, eğlenmeyi bir tarafa bırakıp gerek ülkemizin herhangi bir yerinde gerekse dünya da insanların gitmekten çekinip korktukları yerlere ‘Acaba hastalık mı bulaşır? acaba can ve mal tehlikemiz mi var?’ diye tereddüt ettiği yerlere düşünmeden bu doktorlar gidiyorlarsa bizim de onları yalnız bırakmamız doğru olmaz diye düşündüm. Evet bahsettiğim doktorlar Yeryüzü Doktorları” dedi.
FEDAKAR DOKTORLAR
SADECE ALKIŞLANIR
Burhanettin Çoban, çok zengin olan bir kişinin hiçbir riske girmeden, kazancından belli bir parayı ayırıp uzak ve zorlu şartlarda yaşayan insanların göz muayeneleri için kadınların, çocukların muayeneleri, ameliyatları için para harcayıp gönderebileceklerini söyledi. Sözünü ettiğinin zor bir durum olmadığını belirten Çoban; “Ama bir doktor burada çok rahat bir yaşamı varken para kazanma, gelir elde etme, eğlenme imkanlarına sahipken işini, gücünü bırakıp oraya gidiyorsa bu sadece ve sadece alkışlanır. Başka bir şey yapılmaz. Ben 1990’lı yıllardan beri mutlaka İHH hesabına her sene bir kurban ücretini yatırırım. Üç yıldır Yeryüzü Doktorları hesabına da bir kurban ücreti yatırıyorum. Çünkü amaç bu. Böyle insanları, böyle doktorları ve sağlık personelini desteklemek lazım. Müslümanız diyoruz, dünyaya şöyle bir bakın. Bizim milli gelirimizin 50 hatta yüz katı para kazanan Müslüman özellikle Arap kardeşlerimiz var. Kınamak için söylemiyorum. Ama isteseler; dünya da ne ilaca, ne tedaviye, ne ameliyata muhtaç Müslüman ve insan kalmaz. Onlar bunları yapmazken bu ülkenin bir avuç doktoru Arakan, Afrika, Uzak doğu diyerek koşuyorlar. Gerçekten de bunlar bizim insanlarımızın güzel hasletleri. Bunu kim düşündü ise, bu örgütü kim kurduysa, kim burada görev aldıysa biz onlara dua ediyor, alkışlıyoruz” diye konuştu.
GENÇ DOKTORLAR
BÜYÜKLERİNİ İZLİYOR
Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Alaaddin Avşar, toplantının açılış konuşmasını yaptı. “Yeryüzüne Yolculuk- Nijer ve Gazze Gönüllüleri" programı kapsamında çok sayıda güzel insanla biraraya gelmekten memnun olduunu belirten Avşar şöyle konuştu: “Yeryüzü Doktorları tarafından sunum yapacak doktorlarımızla birlikte olmaktan son derece mutluyum. Yeryüzü Doktorlarının amblemlerine bakılacak olursa orada bir kalp var. O kalp hem merhamete hem de kardiyolojiye işaret ediyor. Bu da güzel bir tevafuktur. Kardiyalog olduğumuz için bizimle de örtüşmüş oldu. Genç Yeryüzü Doktorları büyüklerini yakın plan izlemeye çalışıyorlar. Bu çok güzel bir hareket. Çalışmaları canı gönülden kutluyorum” Program tanıtım videosunun izlenmesiyle devam etti.
800’DEN FAZLA HASTAYA BAKILDI
Akdeniz Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu Başkanı Stajyer Dr. Feyza Betül Genç sunumunda tecrübelerini meslektaşları ve öğrencilerle paylaştı. 2013 yılıda Yeryüzü Doktorları Topluluuna katıldığını aktaran Dr. Genç; “2015 yılında Yeryüzü Doktorlarının kurban organizasyonu ile Nijer’e gitmek nasip oldu. Nijer bir Batı Afrika ülkesidir. Yüzölçümü olarak Afrika’nın en büyük ülkesi. Yaklaşık 19 milyonluk bir nüfusu var. Yeraltı kaynaklarında özellikle uranyum açısından çok zengin bir ülke olmasına rağmen şu anda dünyanın en yoksul ülkeleri arasında. Nijer’in resmi dili Fransızca. Nijer’e giderken yanımızda iki tane Fransızca çevirmenimiz vardı. İletişimi bu şekilde sağladık. Nijer yolculuğumuz için İstanbul’dan Nijer’in başkentine uçak yolculuğu yaptık. 13 saat süren bir kara yolculuğu ile başka bir yöreye geçtik. Orada kurban kesimleri ve sağlık hizmetleri sunumunu gerçekleştirdik. Toplam 9 günlük hizmetimizin 2 günü yolda geçti. Üç gün boyunca 800’den fazla hastanın muayenesi yapıldı” şeklinde konuştu. Yeryüzü Doktorlarından Dr. Hava Sula’nın Gazze ve Kudüs izlenimlerini anlattığı sonumu ile program sona erdi. >>Burcu AYDIN’ın Özel Haberi
Manşet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.