Kuru iğne tedavisi
Yayınlanma:
Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mine UZUNALİ anlattı.
Güvenli, yan etkisi olmayan, tedavi edici ve (tecrübeli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzman Hekimi tarafından uygulandığında) zararsız bir yöntemdir. İğne, herhangi bir ilaç içermediğinden, bu ismi alır. Bu sebeple alerjik reaksiyonlar, ilaç etkileşimleri ve yan etkiler görülmez. Bu tedaviyi hastanemizde ben bizzat gerçekleştiriyor ve takip ediyorum.
Bu tedavi en sık, Kas Romatizması da denen Miyofasyal Ağrı Sendromunda uygulanır. Kas romatizması, iskelet kasları olarak bilinen tüm çizgili kaslarda görülebilir. Yani vücudun hareketini sağlayan, eklemleri çalıştıran, tüm fiziki faaliyetlerimizde rol alan kaslardır bunlar.
Kuru iğne tedavisi, hastanın muayenesi yapılıp, tanısı konduktan sonra, belli seanslar halinde planlanır. Tedavi boyunca o bölgeye ait faaliyetlerin azaltılması önerilir. Tedavinin süresi, yani kaç seans olacağı, problemin bulunduğu vücut bölgesinin genişliğine, rahatsızlığın ne kadar eski olduğuna, hastanın yaşına, başka hastalıkların eşlik edip etmediğine göre değişiklik gösterir. Bazen tek bir seans yeterli olurken, en sık 3-5 seans olarak planlanır. Genellikle haftada 1 seans olarak uygulanır. Gereken durumlarda seans aralığı 4 ila 5 güne çekilebilmektedir.
Kuru iğne tedavisi, bazı tendinitlerde, lokal ağrı patolojilerinde, kısalmış kas sendromlarında da kullanılmaktadır.
Bunların dışında, Boyun ve Bel Fıtığında, Omuz Ağrıları ve Omuz Periartritte (Adeziv Kapsülit – Donuk Omuz), Omuz İmpingement Sendromunda da bazen tek başına, bazen de fizik tedavi ile birlikte, fizik tedaviye destek olarak uygulanır ve çok etkili, kalıcı sonuçlar elde edilir. Diz ve Bacak ağrılarında da sıklıkla kullanılmaktadır.
Kuru iğne ile tedavide, başarı oldukça yüksektir (% 92-95) ve sonuçlar hasta ve hekim açısından yüz güldürücüdür.
Manşet
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.