23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri kapsamında, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuarı tarafından 8.’si düzenlenen “Ulusal 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliği” 18 Nisan 2015 tarihinde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı. AKÜ Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi’ndeki Atatürk Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen şenlikte, Afyonkarahisar ile birlikte Ankara, Bursa, Denizli, Konya, Kütahya ve Manisa gibi 14 farklı ilden gelen toplam 35 koroda bin 92 çocuk sahne aldı.
Şenlik açılış konserine Afyonkarahisar Vali Vekili Erhan Günay, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Polifonik Korolar Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Apaydın, AKÜ Devlet Konservatuarı Müdürü Doç. Dr. Uğur Türkmen, Telek Hastanesi Kurucusu Op. Dr. Mehmet Telek aileler ve çok sayıda çocuk katıldı.
Şenlik demokrasi kültürünün kazandırılmasına katkı yapıyor
Şenliğin açılış konuşmasını yapan AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi ve Şenlik Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Emel Funda Türkmen, şenliğe her geçen yıl daha fazla koronun katıldığını belirterek, “Misafir korolarımız hem nitelik hem de sayısal olarak artmaya devam ediyor ki bu da bizleri son derece mutlu ediyor” dedi. Türkmen, şenliğin korolarda görev alan çocukların sadece eserlerini seslendirdikleri bir alan olmanın ötesine geçerek yeni dostlukların kurulduğu bir kaynaşma ortamı oluştuğunu vurguladı. Türkmen, şenliğin çocuklarının özgüven, saygı, sevgi ve demokrasinin kültürünün de gelişmesine katkı yaptığı belirterek, “35 korodan bin 92 çocuk bu yıl sahneye çıkacaklar ve birlikte şarkı söyleyecekler. Şarkı söylerken aynı duyguları yaşayacaklar, aynı şeyleri hissedecekler ve aynı heyecana ortak olacaklar. Bu anlamda şenliğin özgüven, saygı, sevgi ve demokrasi kültürünün kazandırılmasında çok etkili olduğunu 8 yıldır gördük ve bu yıl da aynı katkıları sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
Türkmen şöyle konuştu:
“8.si düzenlenen 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliği’nde bu yıl 35 korodan bin 092 çocuk sahneye çıkacak. Şenliğe katılan çocuklarımız daha, disiplinli ve düzenli olmayı, saygı ve sevgi duygularını uygulamalı bir şekilde yaşama katmakta, demokrasi eğitimi almakta, birlikte iş yapma becerilerini geliştirmektedir. Ekip ruhu ile çalışmanın, birbirine değer vermenin önemini birlikte aynı şarkıları aynı duygu ve bütün koro üyeleriyle bütünleşmiş bir şekilde seslendirirken, sadece kendisini değil bulunduğu toplumdaki diğer bireyleri de düşünmeyi öğrenmektedirler.”
Şenliğin uluslararası boyutta düzenlenmesi yoğun çaba gösteriliyor
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak ise yaptığı konuşmada 8.’si düzenlenen şenliğinin uluslararası düzeyde yapılması için yoğun bir çaba gösterildiğini söyledi. Solak konuşmasında Yaşamı güzelleştirmenin çevremizdeki varlıklara güzel bakmakla mümkün olduğunu ifade ederek, “Yaşamı güzelleştirme çevremizdeki varlıklara güzel bakmakla mümkündür. Güzellikleri görmeyi öğrenen bireyler daha mutlu yaşar, çevrelerine daha güzel şeyler sunarlar” dedi. Sanatın güzel yaşamayı, güzel bakmayı ve duyguları iyi idare etmeyi öğrettiğine dikkat çeken Solak, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İşte sanat burada devreye girer. Güzel yaşamayı, güzel bakmayı, duyguları iyi idare etmeyi öğretir. Çocuklarımızın sanatın, müziğin içerisinde bizzat uygulayarak yer alması hem bireysel gelişimlerini, hem de buna bağlı olarak toplumsal gelişimi ve iletişimi güçlendireceğinden ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. 8 yıldır, Afyonkarahisar 23 Nisan Çocuk Koroları Şenliğini çocuklarımızın sanatla bir araya gelmeleri, buluşmaları ve paylaşmaları için yapıyoruz. Sanatın içinde disiplini kavrayıp yaşamlarının vazgeçilmez bir parçası olmasını arzu ediyoruz. Sanatla, müzikle birlikte hoşgörü ortamı içerisinde, birbirlerini olduğu gibi kabul ederek, alkışlayarak tanımalarını ve birlikte en güzel şekilde yaşamayı öğrenmelerini istiyoruz.”
Açılış konuşmaların ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak tarafından şenliğin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan Özel Telek Doğum Çocuk Hastanesi Ve Tüpbebek Merkezi Kurucusu Op. Dr. Mehmet Telek’e teşekkür plaketi verildi.
Şenlik daha sonra Ellerimizi Duyar mısınız Korusu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Çoksesli Çocuk Korosu, Gazi Üniversitesi Vakfı Özel Okulları Umut Işığı Korosu, TED Afyon Koleji Çocuk Korosu, Nurten Anne Çocuk Korosu, Kütahya Merkez Cumhuriyet Ortaokulu Korosu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Minikler Korosu, Denizli Özel Doğa Kolej Korosu, Gedik Ahmet Paşa İlkokulu 2/A & 2/C Sınıfı Çocuk Korosu, Kütahya /Altıntaş Mustafa Kemal Ortaokulu Korosu, Afyonkarahisar Yüksel Varlı İlkokulu Çocuk Korosu, Afyonkarahisar Erkmen Ortaokulu Korosu, Atatürk İlkokulu 1/F Sınıfı Korosu, Sevgi Çiçekleri Çocuk Korosu, Osmanbey Koleji İlkokul 2.Sınıflar Çocuk Korosu, Atatürk İlkokulu 3/P Sınıfı Korosu, Gedik Ahmet Paşa İlkokulu 4/B Korosu. tarafından Türkçe ve yabancı dillerde söylenen çocuk şarkıları ile devam etti.
Şenliğin 2. gününde 18 korodan konser
Şenliğin 19 Nisan Pazar günü gerçekleştirilen ikinci gün programı, Afyonkarahisar Mareşal Fevzi Çakmak Ortaokulu Korosu, Bursa Dünya Müziği Derneği (DMD) Çocuk Korosu, Denizli Bahçeşehir Koleji İlkokulu Korosu, Polifonik Korolar Derneği Çocuk Hazırlık Korosu, ÇEK Özel 3 Mart Azizoğlu Eğitim Kurumları Korosu, Tuana Pahoy Çocuk Korosu, Salihli Özel Fatoş İlkokulu Korosu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Renkli Ev Kreşi Korosu, Hoca Ahmet Yesevi İlkokulu 1/A Sınıfı Çocuk Korosu, Aydın Doğan Bilim ve Sanat Merkezi, Mareşal Fevzi Çakmak İlkokulu Korosu, Kütahya 19 Mayıs Ortaokulu Korosu, Atatürk İlkokulu 2/F Sınıfı Korosu, Afyonkarahisar Kocatepe İlkokulu 3/A-3/F Sınıfları Korosu, Afyon Doğa Koleji Korosu, Necmettin Erbakan Üniversitesi Minik Sanatçılar Çocuk Korosu, Afyonkarahisar Kocatepe İlkokulu 3/D Sınıfı Korosu, Afyon Kocatepe Üniversitesi Çocuk Korosu tarafından söylenen çocuk şarkıları ile son buldu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.