KALP ÇARPINTISI

KALP ÇARPINTISI

Kişinin kalp atışlarını rahatsız edici şekilde hissetmesine çarpıntı adı verilir. Normal bir insanın kalbi bir günde ortalama 100.000 (yüzbin)kez atar ve normal şartlarda biz bunu fark etmeyiz. Kalp atışlarının çok küçük bir yüzdesinin bile "normal dışı olarak fark edilişi" kendisini çarpıntı olarak hissettirebilir. Kalp çarpıntısı oldukça sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve genellikle kalp çarpıntısı tek başına altta yatan çok kritik bir kalp hastalığına işaret etmez. Dikkatlice incelendiğinde çarpıntının bazı durumlarda kritik bir kalp hastalığına işaret ettiği anlaşılabilir. Özellikle çarpıntı ile birlikte göğüs ağrısı, şiddetli nefes darlığı veya bayılma atakları olanlarda; çarpıntı önemli bir hastalığın habercisi olabilir.

TEKRARLIYORSA DİKKAT!!!

Tekrarlayıcı olmayan, nadiren gelen, kısa süreli ve göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılma ataklarının eşlik etmediği bir çarpıntı atağı; önemli bir hastalığa işaret etmez ve sadece takip etmek yeterli olabilir. Ancak tekrarlayıcı olan ve özellikle göğüs ağrısı/nefes darlığı ya da bayılmanın eşlik ettiği çarpıntı atakları için bir kardiyoloji uzmanına başvurmanız önerilir. Bazı durumlarda kalp dışı organların hastalıkları da kendisini çarpıntı olarak gösterebilir. Tiroit bezi hastalıkları (hipertiroidizm), kansızlık (anemi) ve grip dahil her türlü ateşli hastalık ile bazı psikiyatrik bozuklukların ilk belirtisi çarpıntı olabilir.

KAHVE KALBİ ÇARPIYOR!!!

Çarpıntı, bazı ilaçların yan etkisi olarak ortaya çıkabilir. Özellikle grip hastalığının semptomatik (destek) tedavisinde kullanılan ilaçlar, bazı antibiyotikler, bazı depresyon ilaçları ile tiroit bezi hastalığında kullanılan bazı ilaçlar kalbinizde bir sorun olmasa da çarpıntıya neden olabilirler. Çarpıntının yemeklerle ya da içeceklerle ilişkisi olabilir. Özellikle kafein içeren enerji içecekleri, kahve ve alkol tüketimi çarpıntıya yol açabilir. Çarpıntı ile kalp ritim bozukluğu aynı şey değildir. Genellikle kalpte ritim bozukluğu olması durumunda çarpıntı hissederiz; ancak bazen kalp ritmi tamamen normal olduğu halde bile çarpıntı hissedebiliriz. Dahası kalbimizde ritim bozukluğu olmasına karşın çarpıntı hissetmeyebiliriz. Bu nedenle çarpıntı ile ritim bozukluğu aynı şey değildir. Çarpıntıya yol açan kalp ritim bozukluğu tanısı için özellikle çarpıntı esnasında çekilen elektrokardiyogram (EKG); kalp ritim bozukluğunun tanınmasındaki en değerli yöntemdir. Ancak kısa süreli ataklar halinde gelen çarpıntı yakınması olan kişilerde, 24 saat boyunca tüm kalp atışlarını kaydedebilenbir cihaz (Holter EKG) takılabilir ve çarpıntıya yol açması olası ritim bozukluğunun tanısı konulabilir.

Kalp ritim bozukluğuna bağlı olan çarpıntıda tedavi seçenekleri;

Bazen çarpıntı nedeni önemli bir ritim bozukluğu olabilir. Bu durumda ritim bozukluğunun düzeltilmesi amacıyla ilaç tedavisi, ablasyon tedavisi(kalp içinde ritim bozukluğuna yol açan odağın yakılması /dondurulması) ya da kalp pili takılmasıgerekebilir. Günümüzde kalp ritim bozukluklarının önemli bölümü için ilaç tedavisi yeterli olabilirken; nadir görülen bazı kötü huylu ritim bozuklukları için ablasyon ve kalp pili kullanılmaktadır. Afyonprestij.com  

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.