Elektrik üretimi AFJET'in geldiği son nokta

Elektrik üretimi AFJET'in geldiği son nokta
AFJET A.Ş'nin, 3 megawat kapasiteli elektrik üretimi yatırımının yaklaşık 12 milyon TL'ye mal olacağını söyleyen Genel Müdür Yusuf Ulutürk, çalışmanın AFJET'in geldiği son noktaya gösterdiğini belirtti.
AFJET A.Ş. Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermalde kullanılan potansiyelin artırılabilmesi düşük sıcaklıklarda da yenilikçi sistemlerin kullanılması gerektiğini bu nedenle Ağustos ayında hizmete alımı planlanan elektrik üretim yatırımını anlattı.

4 YILDA KENDİNİ AMORTİ EDECEK

Yusuf Ulutürk, jeotermal enerj potansiyelininin arttırılabilmesi ana fikri ile çalışmalarını sürdüren AFJET A.Ş'nin, 3 megavat kapasiteli ORC (Organic Rankine Cycle) sistemini kullanarak elektrik üretimi yatırımına karar verdiğini söyledi. Yatırım geri dönüş hızının 4 yıldan az olduğunu belirten Ulutürk; "Sistem yatırım maliyetinin 4 yılın altında bir sürede geri kazanmakla birlikte; İlimiz ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak, benzer veya yakın sıcaklıktaki bölgeler için örnek uygulama teşkil edecektir. Türkiye'de jeotermal enerji uygulamaları, daha çok konut ısıtması sera ısıtması ve kaplıca amaçlı olarak yapılmaktadır. Elektrik enerjisi üretimine yönelik yüksek sıcaklıklı sahalar bulunmasına rağmen üretim düşük seviyelerde kalmıştır" dedi.

İLK ETAP ÜRETİMİ 3 MEGAVAT

AFJET Genel Müdürü Yusuf Ulutürk, Türkiye'nin dünya da jeotermal enerji potansiyeli en yüksek ülkelerden bir olmasına rağmen, ithal petrol, doğalgaz ve kömüre halen 30 milyar dolar harcadığına dikkat çekti. Jeotermal de potansiyelin sadece yüzde 3'nün değerlendirilebildiğinden yakınan Ulutürk; "Bu verilerden anlaşılacağı üzere 140 santigrat derece ve üzeri sıcaklıkta ki geleneksel jeotermal enerji elektrik üretim yöntemi olarak görülüyor. Şirketimiz Organik Rankin Çevrimi yöntemi ile düşük sıcaklıklı sahalarında elektrik üretiminde değerlendirilmesi adına mevcut kapasitesinin bir bölümünü enerji üretimi alanında kullanmak üzere projelendirmiştir. Gerçekleşecek kapasite ilk etapta bürüt 3 megawat elektrik üretimidir" diye konuştu.

SİSTEM EMNİYETLİ TASARLANDI

Sistem hakkında bilgi veren Dr. Yusuf Ulutürk, düşük sıcaklıklarda yüksek basınca ulaşabilen R134A gazı ile tasarlanan sistemin Afyonkarahisar ortam sıcaklıkları ve soğutma kulesi tasarımı ile bürüt veriminin yüzde 12'ye yakın olacağını söyledi. Ulutürk; "Sistem emniyetli marjda tasarlanarak yüzde 10 verim sağlanması amaçlanmıştır. Jeotermal enerji, yenilenebilir ve sürekli bir enerji kaynağıdır. Ülkemiz gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için özkaynak oluşturmaktadır. Ucuz, temiz ve çevre dostu olması; sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi en önemli özelliklerindendir. Türkiye dünyada jeotermal enerji potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olmasına rağmen, ne yazık ki sonsuz enerji kaynağı jeotermalde potansiyelin sadece yüzde 3'ü değerlendirilebilmektedir" şeklinde konuştu.

YATIRIM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Jeotermalde kullanılan potansiyelin yüzde 3'ün üzerine çıkabilmesinin düşük sıcaklıklarda da yenilikçi sistemlerin kullanılmasıyla mümkün olacağını söyleyen Ulutürk şöyle konuştu: "Yatırım için satın-alma ve ihale süreçleri, ayrıca EPDK'dan da gerekli izinler tamamladı. İnşallah bu yıl Haziran - Temmuz ayında performans testlerini yapmayı planlanlıyoruz. Herhangi bir aksilik olmazsa test çalışmasının ardından Ağustos ayı itibariyle elektrik üretim tesisi hizmete alınacak. Bu çalışma AFJET A.Ş'nin geldiği son noktayı göstermektedir. Düşük enerji ile elektrik üretimi yapılacak bu çalışma Türkiye'ye örnek olacak. Elektrik üretim çalışması enerjide dışa bağımlı olan ülkemiz için önemli bir gelişme anlamına geliyor. Proje yaklaşık olarak 12 milyon TL'ye mal olacak." KOCATEPE GAZETESİ    

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.