Bursa Osmangazi'de 'erguvan' renkliliği

Bursa Osmangazi'de 'erguvan' renkliliği

Bursa’nın simgesi ve baharın müjdeleyicisi olan ‘Erguvan Ağaçları’ Osmangazi ilçesinin dört bir yanında toprakla buluşturuldu.

BURSA (İGFA) - Osmangazi Belediyesi, Osmanlı Sultanı Yıldırım Bayezid’in damadı Anadolu erenlerinden Emir Sultan Hazretleri’nin her yıl erguvan açma mevsiminde Bursa’da müritleriyle buluşması nedeniyle 14. yüzyıldan itibaren her bahar düzenlenmeye başlanan ve 19. yüzyıla kadar gelenek olarak sürdürülen erguvan bayramını yeniden yaşatıyor.

Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nde düzenlenen 3. Erguvan Ağacı Bayramı renkli görüntülere sahne oldu. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, daha önceki yıllarda ekilen erguvan ağaçlarının açtığı çiçekler büyük ilgi görürken, müzenin çevresindeki yeşil alana yeni erguvan ağaçları ekildi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, AK Parti Osmangazi İlçe Başkanı Ufuk Cömez, Osmangazi İlçe Müftüsü Mehmet Uzun ve vatandaşların katıldığı program, mehteran ve halk dansları gösterisiyle başladı. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, yaptığı konuşmada Bursa için önem taşıyan erguvan ağaçlarına sahip çıktıklarını ve Osmangazi’nin dört bir tarafını bu özel ağaçlarla donattıklarına dikkat çekti.

ERGUVAN ŞENLİĞİ EMİR SULTAN’IN MİRASI

Osmanlı Devleti’nin kurulduğu topraklarda erguvanların çiçek açma döneminin bir şenlik olarak kutlandığını ifade eden Dündar, Erguvan Bayramı'nın Bursalılar için bolluk, bereket, huzur, saadet ve sevinç sebebi olarak görüldüğüne dikkati çekerek, "1855’de yaşanan büyük depremin ardından Bursa kendini toparlama dönemine girdiğinden dolayı bu bayram ise unutulmaya yüz tutmuş. Bizler de bu geleneği yeniden yaşatıyoruz ve her yıl daha da geliştirerek sürdüreceğiz. Osmangazi’deki parklarımızın hepsinde erguvan ağacı olacak” dedi.

Tarihi bir geçmişi olan erguvan ağacına sahip çıkmak için 2020 yılında 250 adet, 2021 yılında 680 ve 2022 yılında da 1250 adet erguvan ağacını toprakla buluşturduklarını kaydeden Dündar, “Sadece Panorama 1326 Bursa Fetih Müzesi’nin çevresine 60 tane erguvan ağacı diktik.  Artık üçüncü yılımızda ağaçlar yavaş yavaş kendini göstermeye başladı, çiçekler açtı. 5-10 yıl sonra Bursa’da erguvanlar açtığında bu özel ağaçları görmek için yurt dışından ziyaretçiler gelecek. Bursa, nasıl inanç turizmi adına önemli bir şehir ise önümüzdeki yıllarda erguvan ağaçları açısından da cazibe merkezi olacak” diye konuştu.

Ramazan Bayramı, 1 Mayıs İşçi Bayramı ve Erguvan Bayramı olmak üzere üç bayramı bir arada yaşadıklarını vurgulayan Başkan Dündar, “ Her günümüz bayram olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
 
Prof. Dr. Ali İhsan Karataş da erguvan ağacının Osmanlı’daki yeri ve özellikle Emir Sultan Hazretleri döneminde yapılan etkinlikler ile manevi önemi hakkında bilgiler verdi.

Konuşmalar sonrasında Osmangazi İlçe Müftüsü Mehmet Uzun’un yaptığı duanın ardından Fetih Müzesi’nin bahçesine yeni erguvan ağaçları dikildi. Başkan Dündar, etkinliğe katılan çocuklara uçurtma hediye etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.