Başkan Altıkardeş'ten 'Yastık Altı Altın Sistemi' yorumu... "Bursa o sisteme henüz geçmedi"
Bursa Kuyumcular Saatçiler ve Benzerleri Odası Başkanı İsa Altıkardeş, Yastık Altı Altın Sistemi'nin henüz Bursa'da uygulamaya geçmediğini ifade etti. Altıkardeş, Yastık Altı Sistemi ve Çeyrek Hesap Uygulaması hakkında görüşlerini aktardı.
CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)- Bursa Kuyumcular Saatçiler ve Benzerleri Odası Başkanı İsa Altıkardeş kuyumcu, rafineri ve banka işbirliği içerisinde olan Yastık Altı Altın Sistemi ile ilgili görüşlerini dile getirdi.
Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yastık altındaki altınların finansal sisteme kazandırılması amacıyla yeni bir sistem ilan edildi. Vatandaşın yıllarca yastık altında yaptığı birikimin, devlet sistemine kayıt olacağı sistem pek çok kişide merak uyandırdı.
Bursa'da sistemin henüz uygulamaya geçmediğini belirten Altıkardeş, konuyla ilgili görüşlerini şu sözleriyle aktardı; "Yastık Altı Altın Sistemi konusu İstanbul Altın Rafinesi firmasının yapmış olduğu bir sistemdi. Türkiye'de yaklaşık olarak 150 kuyumcunun sistemin içine girmiş olduğu bir yapıydı. Bu sistemi ilerleterek, devlet ile işbirliği yaparak sistemi genel hale dönüştürmek için bir uğraş vardı. Yapılan protokoller sonucunda böyle bir işleyiş önce 1500 kuyumcunun, sonra Türkiye genelinde 8 bin kuyumcunun işlem yapmasıyla ilgili bir proje imzalandı. Bursa'da şu anda bu konuyla ilgili bir anlaşma yapılmadı. Devletin bu konu üzerindeki açılımlarını yaptıktan sonra bununla ilgili Bursa'daki kuyumcuların talepleri olmaya başladı.
Buradaki doğruyu ve yanlışı belirlemek lazım. Öncelikle Türk halkının, kuyumcularla olan işbirliği işleyişinin yapılanması çok önemli. Örneğin taşlı ürün kullanan bir müşteri bununla ilgili o taşların sökülüp, gerçek altın değerini güvendiği kuyumcu ile işbirliği yapmak ister. Müşteri ürünlerini direk anlaşmalı kuyumcuya götürdüğünde aralarında güven tam olmazsa, bu işle ilgili sonucun ilerleyen zamanlarda çok büyük sıkıntılar yaşatabileceğini düşünüyorum. Bu sistem ile ilgili biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Önce anlaşılması gerek. Sonraki süreçte toplum psikolojisi bunu kabul ederse daha yoğun çalışmalar olabilir. Bu durumun ivedi bir çözüm olacağını düşünmüyorum. Yaklaşık 1-2 yıl içerisinde önce anlaşılıp sonra sonuca ulaşalıbilir olacağını düşünenlerdenim. Türkiye genelinde yapılan işlemler mevcut ancak Bursa'da henüz bu sistem ile ilgili bir anlaşma yapıldığı bizim tarafımızdan bilinmiyor."
"İNSANLARIN GÜVENİ TAM OLMALI"
Yastık Altı Altın Sistemi ile ilgili vatandaşın kendi güvendiği kuyumculardan yanısıra başka kuyumculara güvenmekte zorluk yaşayabileceğini söyleyen Altıkardeş, bu sistemin altyapısının güçlendirilmesi için zamana ihtiyacı olduğunu dile getirdi. Sistemin kullanılabilir ve kalıcı olması için denenmesi, sonuçların ortaya çıkması ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Altıkardeş şu sözlere değindi; "Yastık altındaki altınların devletimiz tarafından değerlendirilmesi, ekonomiye katkı sağlaması çok güzel bir şey. İnsanların elindeki altını saklamaktan ziyade güvenli bir sisteme bırakmaları çok güzel bir şey. Bu işleyişi sadece seçilmiş kişiler üzerinden değil de her bir insan güvendiği kuyumcudan bu işlemleri yapıp karşılığında has altını alarak o sisteme dahil ederse, daha başarılı ve daha doğru bir işlem olacağını düşünüyorum.
Benim otuz yıldır hizmet ettiğim bir müşterinin, hiç tanımadığı bir kuyumcuyu sırf anlaşmalı olduğu için tercih edeceğini düşünmüyorum. Bu konunun biraz daha doğru şekilde yönlendirilmesi gerektiğine inanan insanlardan bir tanesiyim. Sistemin altyapısının biraz daha tamamlanıp insanlar bilgilendirilmeli, yaşanılan olayların eksisi ve artıları değerlendirilmeli. Sonraki süreçte resmi bir kurumda yapılan bir işlem gibi, insanların güveni tam anlamıyla oluştuğu zaman bu iş hızlı bir şekilde ilerleyip yastık altındaki devlete katlı sağlanması gereken rakamların çıkacağını düşünüyorum. Umuyorum ki sorunsuz bir şekilde ülkemize, devletimize ve toplumdaki yaşayan tüm insanlığa faydalı olacak bir sistem kurulur, sorunsuz bir şekilde çözüme kavuşur diye temenni ediyorum."
"ÇEYREK HESAP UYGULAMASI KUYUMCULARA ZARAR VERİYOR"
Çeyrek Hesap Uygulaması'nın kuyumculara zarar verdiğini ifade eden Altıkardeş, sistemde başarının bütüncül plan ile geleceğini söyledi. Bankaların altın satışı yapmasını doğru bulmadığını belirten başkan konuyla ilgili sözlerinde şu ifadelere yer verdi; "Çeyrek Hesap Uygulaması ile ilgili Merkez Bankası'ndan belirli çalışmalar var. Artık herkes bankaya gittiğinde istediği kadar altın alabilecek şeklinde açıklamalar var. Bu konu bana çok doğru gelmiyor. Bir plan yapılması ve ticaretini yapan insanın bu işi yönlendirmesi lazım. Daha öncesinde de bankalar altın ile ilgili alışverişler yaptı, bu doğru bir şey değil. Bu işlemler perakendeci insanları üzen, sektörümüze zarar veren işlemler. Konuyla ilgili sektörün duayenleri ile beraber, bunun gelişimini doğru bir şekilde yönlendirip, tek bir çatı altında toplandıktan sonra başarının geleceğini düşünüyorum. Sorunlar çok yaşanırsa muhatabı olan kişilerin bu sorunlara nasıl cevap vereceği de oldukça önemli bir konu. Yastık Altı Altın Sistemi ve Çeyrek Hesap Uygulaması ile ilgili bütüncül plan yapılması gerek."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.