TÜRKİYE VE SEÇENEKLERİ

Osmanlıİmparatorluğu 1. Dünya Harbine, Almanların İngiltere ve Fransa kuvvetlerikarşısında yenilgiye uğramasından sonra Almanların yanında girmiştir. Şimdi de,Avrupa ABD karşısında yenik ve çaresizdir.

Avrupa’nınDoğu Avrasya’ya üstünlük şansı kalmamıştır. Çünkü Avrupa 19 ve 20. Yüzyıldakisömürgelerini yitirdikten sonra stratejik kaynaklardan bütünü ile yoksunkalmıştır. Avrupa her tür kaynak açısından dışa bağımlıdır. Dışarıdakikaynakları, ABD’nin Orta Doğu Arap ülkelerine yaptığı gibi, istismar etmegücüne sahip değildir. Bu sebeple Orta Doğu’da ve başka birçok yerde ABD’nemuhtaç bulunuyor. ABD’nin Orta Doğu’da ve dünyanın başka yerlerinde kurduğuegemenlik, petrol sorununun ve pazar yaratma sorununu, AB yararına çözümünüsağlıyor. AB, ABD olmadan Orta Doğu petrolünü istismar edemez.

Türkiye’yeevrensel ve bölgesel politik kararlarında çok ve değişik seçenek sunulmasınısağlayan özellikler vardır:

  1. Güncelşartların yarattığı (coğrafi) jeopolitik konum.
  2. Zamanındabilinen bütün coğrafyalarında kurulan devlet ve imparatorlukları içeren birinci

bin yılda Asya, ikinci bin yıldaAsya-Avrupa-Afrika kavşağında kurulan egemenliğe dayalı zengin bir tarih,Üçüncü bin yılı, geri kalmış dünyaya da örnek ve öncü olabilecek, yükselenbütün değerlerle uyum içerisinde olma esnekliğine sahip Türk Devrimi ilke,yöntem ve canlılığına sahip olarak karşılama gibisinden Jeopolitik etkinliğinisağlayan beşeri değerler.

3-Çokgeniş alanlarda konuşulan zengin, güzel, disiplinli ve işlek bir dil.

4-Uzunyıllar güvenliği ve yayılma sorumluluğunu taşıdığımız, temsil ettiğimiz sonevrensel din; buna karşılık köktenci akımları önleyebilecek seküler özelliklilaiklik.

Seçenektebaşat olan; Çin, Hint, Mezopotamya, Mısır, Anadolu uygarlık ve kültürleri ilealış-verişlerle zenginleşmiş, yukarıda sayılan sanat, folklor, örf ve adetleriiçeren süzülmüş bir kültür, Köklü bir devlet anlayışı, Girişimci ve seçkinkadrolu bir özel sektör, Dinamik genç bir nüfus…

Coğrafikonumunun özellikleri, günümüz jeopolitik şartlarının verdiği olanaklar ileTürkiye, gerek evrensel düzeyde gerekse bölgesel düzeyde politik seçeneği enfazla olan ülkelerden birisidir.

Türkiye;AB’den bağımsız, aynı zamanda AB ile ilişkiler içinde bulunarak aşağıdakiseçeneklerden birisini, birkaçını veya hepsini seçip uygulayabilir:

1-Çevreülkeler üzerinde etkili bir bölge devleti olmak,

2-ABDve İsrail ile stratejik ortaklık kurmak,

3-NAFTA(ABD, Kanada, Meksika tarafından kurulan birlik) ile yakın, hatta çok yakınilişkiler kurmak,

4-RusyaFederasyonu ile Kafkaslar ve Orta Asya’nın bağımsızlıkları konusunda anlaşarakortak hareket edilmesi ve işbirliği,

5-KaraDeniz Ekonomik İşbirliği,

6-İslamKonferansı gibi çevrede kurulmuş ve kurulacak birliklerin ve bu birliklerleilişkilerin güçlendirilmesi,

7-TürkDünyası ile (Azerbaycan, Orta Asya Türk Cumhuriyetleri) kültürel ve daha sonrasiyasi yakınlaşma ve ortaklığın güçlendirilmesi Ekonomik İşbirliği Teşkilatınıngüçlendirilip geliştirilmesi ve evrensel etkinlik kazandırılması,

8-Çinve Japonya ile yakın ilişkiler kurulması, Orta Doğu, Afrika ve Latin Amerikaile yakınlaşma.

Bölgeselve evrensel ufku olan bir toplumuz. Tamamı sayılmamış olsa da salt yukarıdakiözellikleri ile bu toplum, AB’nin üst yönetiminin kontrolüne verilmeyi haketmiyor. Tam bağımsız Türkiye bir özlem, bir düş değil, evrensel birgerçekliktir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri