Sadece Şarkı Söylendiği Zaman Tepki Veren, Bir Nöron Popülasyonu Keşfedildi

 

Müziğin beyinsel aktiviteleri tetiklediğini öteden beri biliyoruz. Çalgı ve müzik aletleri çalmanın matematiksel becerileri artırdığı ile ilgili bilimsel çalışmalar mevcut. Bu ve benzeri konular bilimsel olarak bilim insanları tarafından araştırılmaya devam ediyor.

Ama özellikle şarkı sözlerine, yani insan sesine ilişkin keşif ilk defa oldu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsünde (MIT) çalışan sinirbilimciler ilk defa, insan beyninde birinin şarkı söylediğini duyduğumuz zaman faaliyete geçen fakat diğer müzik tiplerinde çalışmayan bir nöron popülasyonu belirledi.

İşitsel kortekste yer alan bu nöronların, ses ve müzikten oluşan özel bir bileşime yanıt verdiği; sıradan konuşmaya veya enstrümantal müziğe yanıt vermediği görülüyor.

Nöronların tam olarak ne yaptığı henüz bilinmiyor ve bunu öğrenmek için daha çok bilimsel araştırmalar yapılacak.

Current Biology bülteninde yayınlanan makalenin başyazarı Sam Norman, Haignere MIT’ deki doktorası sonrası Rochester Üniversitesi Tıp Merkezinde yardımcı sinirbilim profesörü olarak bilimsel çalışmalarını sürüdürüyor.

Kendisi bu konuyu şu şekilde açıklıyor:

“Şarkı söylendiği zaman tepki veren bir nöron popülasyonu var. Bunların yakınında, pek çok müziğe geniş biçimde yanıt veren başka bir nöron popülasyonu bulunuyor. fMRI ölçeğinde bunlar o kadar yakın ki, birbirinden ayıramıyorsunuz. Fakat kafatasındaki kayıtlarla birlikte ilave çözünürlük sağladık. Bu sayede popülasyonları parçalara ayırmayı başardığımızı düşünüyoruz”

Çalışma, aynı takımın 2015 yılında yürüttüğü başka bir çalışmaya dayanıyor.

Söz konusu çalışmada bilim insanları işlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) yöntemi kullanarak, beynin işitsel korteksinde müziğe özel olarak yanıt veren bir nöron popülasyonu belirlediler.

Yeni çalışmada ise araştırmacılar, beynin yüzeyinden alınan elektriksel faaliyet kayıtlarını kullanarak fMRI’dan çok daha kesin bilgilere ulaşmış bulunuyorlar.

Özetleyecek olursak:

Beyinde müziklere tepki veren nöron popülasyonu var. Beyinde şarkılara, diğer bir deyişle müzikal ritimli insan sesine tepki veren nöronlar da var. Bu nöronlar ne çeşit olursa olsun normal müziklere veya insanların normal konuşmalarına tepki vermiyorlar. Bu nöronların ne işe yaradığı daha net değil, araştırılmaya devam ediyor.

Tabi bu gelişme, akıllara bazı sorular da getiriyor:

Nöral aktifliğin olumlu bir durum olduğunu hesaba katarsak ve bu nöronların da tepki verdiğini de düşünürsek (her ne kadar bu nöronların ne işe yaradığını hali hazırda bilmiyor olsak da) bu bilimsel gelişmenin "olumlu bir durum” olduğunu varsayabilir miyiz?

Müzikal insan sesinin olumlu bir beyinsel aktiflik getirdiğini varsayarsak eğer, insanın kendi sesinin, yani kendisinin şarkı söylemesinin dinlemekten daha faydalı olduğunu düşünebilir miyiz?

Bunlar elbette şimdiden üzerinde konuşmak için erken olan konular… Ama eminim ilerleyen zaman diliminde aydınlığa kavuşacaktır.

Siz siz olun entstrüman çalmayı deneyin, çalışın; bu çabaların beyinsel anlamda çok getirisi olacaktır.

Bir de kendi yaşam felsefenize, psikolojinize ve ruh dünyanıza uygun şarkı dinlemeyi ve bu şarkılara eşlik etmeyi de ihmal etmeyin… :-)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yazarlar Haberleri