1- Meşhurlar neden hep yurt dışında ve hep Avrupa, Amerika gibi ülkelerde evlenir, doğurur Ama daha sonra Türkiye’de fotoğraf falan yayınlar, hava atar ve büyük vatansever rolü oynar?
2- Avukat, Mühendis, profesör, doçent, doktor, rütbeli asker ve subay, komiser, vb isimlerinden önce sıfatları, rütbeleri yazılıp çiziliyor, söyleniyor.Kartvizitlerinde “Bakkal Fikri” denmiyor. FİKRİ deniyor.
3- Resmî üniformalı kişilerin meslek ve o meslekteki kariyerleri gün yüzündedir. Profesör, öğretmen vb değerli kişilerin üniformaları yoktur. Onlar hava atmaz ortalıkta.
4- En merak ettiğim şeylerden biri de İslami çizgide iyi ressam olmadığı (varsa ben bilmiyorum demektir) ve ilahi (İslami/İsevi/Musevi) kaynaklardaki hikayeleri (Nuh Tufanı vb.) resmi yapmadıkları veya basit bazı çalışmalardan ibaret olduğunun nedenlerini merak ediyorum.
5- Çok tuhaf. En şaşırdığım ve en anlamadığım şey: Sporcu transferleri... Sporseverler bana kızacak, kulüp yöneticileri bana kızacak biliyorum. Ama parayla ilgili “savurganlık yapmayalım” diye sabah akşam laf üreten, ekonomi bilginleri, ekonomi yazarları, hatta devletin ekonomiyle ilgili vekil/vükelaları sporcu transferi ile yurtdışına (hadi kaçan demeyelim) giden dövizlerin binde birini sporcu ihracıyla sağlayamadığımıza bakıp; “bundan böyle tabandan sporcu yetiştirelim, paramız yurtta kalsın” demelidir.
Bu konuda bir haber şöyle:Rapora göre Türkiye, transfere 2016 yılına göre yüzde 141'lik artışla, 159,4 milyon dolar harcadı.FIFA, yayımladığı raporda, dünya genelinde 2018 kış sezonu futbolcu transferleri ve 2017 yılı transferleri hakkında bilgi verdi.
Raporda, yaklaşık bir ay süren 2018 kış transfer sezonunda dünya genelinde 3 bin 317 uluslararası transfer yapıldığı ve 1,28 milyar dolar harcandığı ifade edildi. Transfer harcamalarının yaklaşık 1 milyar dolarını İngiltere, Fransa, İspanya, Almanya ve İtalya ekipleri yaparken, İngiltere 482 milyon dolarla listenin başında yer aldı. (Bu haber “m. sabah.com.tr”den alındı.)
Dünyada geçen yıl en fazla uluslararası futbolcu transferi gerçekleştiren ülkeler listesinde Türkiye, 329 transferle 9. sırada gösterildi. (CNN TÜRK)
Bu ekonomi terimiyle İTHALAT. Peki, İHRACATIMIZ ne kadar?Haberler arasında dolaşırsak 2017 rakamlarıyla karşılaşıyoruz:Türkiye, 2017 yılında dünya genelinde uluslararası transfere geçen yıl en fazla para harcayan ülkeler listesinde, 2016 yılına göre yüzde 141'lik artışla, 159,4 milyon dolar harcadı. Transfer gelirleri ile giderleri çıkarılarak oluşturulan listede ise Türkiye, 57,1 milyon dolar net harcama ile 8. sırada yer aldı.
CNN TÜRK)Ben Maliye Bakanı olsam sporcu ithalatını yasaklarım. Çekirdekten yetiştirin derdim. Dövizler yurtta kalır.
6- Mektup ve cep telefonu iletileri:
Bir dönem bizim jenerasyonun hem mecburiyeti hem en büyük zevklerinden biri mektup yazmak, postacı yolu beklemek ve mektup okumaktı. Mektup bir anlamda sözleşme, senet yerine geçen bir ‘akit’, yerine geçen ne demek bas baya senet idi.İş âlemi açısından yasaların ‘belge’ kabul ettiği,Âşıkların, sevdalıların, gurbetteki hasretliğe bir nebze ilaç olan,Askerlerin ve asker yolu gözleyenlerin ‘Umut’ adlı ilaçları,EdebiyataŞair yetiştiren okuluVd
7- Çocuklar:
Savaşlarda per perişanlar. Anne baba hasreti çekenler mi dersin, bizzat savaşta savaşçı olarak kullanılanlar mı dersin...Ana kucağında olması gerekirken çocuk işçi olarak çalıştırılanlar mı dersin. Bu nedenle okula gidemeyen, gidemeyecek olanlar mı dersin. Çocukluğunu yaşayamadan, arkadaşlarıyla oynayamadan büyüyecek olanlar mı dersin. Ağır işlerde çalıştırılanlar mı dersin.
Tacize, tecavüze uğrayan, küçük yaşta evlendirilen, dokalarda sürünmek zorunda olup devletin görmediği, görmek istemediği, ailelerinin utandığından ya da ekonomik yetersizliğinden ilgilenmediği zavallı çocuklar...Kim bilir daha neler... Aklıma gelenler bu kadar. Gerisini siz tamamlayın...
İşte hepsi bizim çocuklarımız...
8- Bugünlük bu kadar.
MEHMET ÜNAL TAŞPINAR