Çift terapisi; ailelerin ve çiftlerin arasında yaşanan ve yaşanabilecek olan problemlerin en profesyonel anlamda çözülmesini sağlayan, psikolojik rahatsızlıkların birlikte çözülmesine katkıda bulunan, ilişkinin değişimine ve gelişimine ışık tutan bir alandır. Bu terapiler sayesinde evliliklerde ve ilişkilerde yaşanan sorunların ciddi boyutlara ulaşması da kolaylıkla önlenebilir. Günümüzde çift terapileri her geçen gün daha sık şekilde uygulanmaktadır ve görülmektedir. Bu da aslında çiftler arasında yaşanan sorunların gün yüzüne çıkmasını sağlar ve bir yandan da evliliklerin ya da ilişkilerin mutsuz ya da problemli şekilde ilerlemesine de engel olur.
Çift Terapisinin Nedenleri Nelerdir?
Çift terapisi almak için pek çok farklı neden mevcut olabilir. Aile içi şiddet, anlaşmazlıklar, kavgalar, iletişim kaynaklı bozukluklar, tavırlar, sözler ve benzeri pek çok durum aslında çift terapisi almak için yeterli ve geçerli sebeplerdir ancak yalnızca ilişkinin doğru şekilde yürümesi için de çift terapisi almak mümkündür. Çift terapisi almak için belirgin ve büyük çaplı olayların yaşanması gerekmez.Çift terapileri genellikle çiftlerin yaşadığı çeşitli anlaşmazlıkların çözülmesi için gerçekleştirilir. Bu anlaşmazlıklar ileri seviyeye ulaştığı zaman bireyler çift terapisi almak isteyebilir ve bu şekilde de aslında her iki tarafın da en iyi şekilde hatalarını görmesi mümkün hale gelebilir. Hataların yanı sıra çiftler sorunun ne olduğunu da en iyi şekilde anlayabilir.
Çift Terapilerinin Amacı Nedir?
Çift terapilerinin amacının çiftlerin mutlu şekilde ilişkilerine devam etmeleri olduğu kanısı yanlıştır. Bireyler şiddetli şekilde anlaşmazlık yaşıyorsa ve bu durum ilişkinin köklerine zarar vermişse terapinin bunu eski haline döndürmesini beklemek çok yanlış olacaktır. Bu davranış bir elektronik aleti bozup sonra tedarikçiden aynı ürünün yenisini istemeye benzer ve ne yazık ki her koşulda oldukça zor ve hatta imkansızdır. Bu nedenle de aslında çift terapilerinden her durumda birlikteliğin eski haline dönmesini beklememek gerekir.Çift terapileri aslında çiftleri yönlendirmez. Yani “Ayrılmalısınız.” ya da “Birlikte olmanız iyi bir şey, bunu koruyun.” gibi öğütler ile ilişkinin gidişatını etkilemez. Çift terapilerinin amacı çiftlerin ilişkileri ile ilgili ne yapacağına karar vermek değildir. Çift terapileri temelde ilişkilerin gidişatının nasıl olabileceğinin görülmesini sağlar, buna göre bireylerin kendilerinin bir karar alma sürecine girmesini sağlayabilir. Eğer sorunlar bu derece ileri boyutta değilse amaç bireylerin hatalarını ya da sorunları görmelerini sağlamaktır. Bu noktada ilişki terapisi aslında bir arabulucu ile görüşmek gibi kabul edilebilir. Bunun nedeni ise aslında ilişkinin sorunlarına yönelik tarafsız, yargılamadan bakan şeffaf bir bakış açısı yakalayabilmiş olmaktır. Bu nedenle de aslında ilişki terapileri pek çok anlamda yarar sağlar.
Çift Terapilerinin Özelliği Nedir?
Çift terapilerini arkadaşlar ile dertleşmekten ya da gün içerisinde eşiniz veya partneriniz ile konuşmaktan farklı kılan şey nedir? Çift terapilerinin tamamen tarafsız, şeffaf, net ve aslında etik anlamda her görüşe açık oluşu onu diğer tüm sorun çözme yollarından ayırmaktadır. Bu sayede bireyler yargılandıklarını düşünmeden sorunlarını açıkça dışa vurabilme imkanına sahip olurlar. Bunun yanı sıra çift terapileri sayesinde bireyler hatalarını tarafsız ve net bir bakış açısından da görme imkanına sahip olurlar. Bu aslında ilişkilerin sorunlarının fark edilmesinde ve bu sorunların da en kısa sürede çözüme kavuşmasında oldukça önemli bir belirleyicidir.
Aile ve Çift Terapisi Kimlere Özeldir?
Aile ve çift terapileri aslında oldukça geniş bir uygulama alanında sahiptir. Bu alanı yalnızca çiftlerle ya da ebeveynlerle kısıtlamamak gerekir. Bu alana dahil olan pek çok konu vardır. Örneğin çift ilişkileri, evlilik problemleri, boşanma ve benzeri durumların haricinde şu durumlarda da çift ya da aile terapisine başvurmak mümkündür:Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı durumlarında destekleyici terapi olarakAlkol ve madde kullanımı gibi durumlarda destekleyici terapi olarakYas, kayıp ve travmalardaAile yaşamında görülen değişikliklerde (taşınma, yaşam koşullarının değişmesi, iş değişikliği vb.)Ebeveynlik becerilerinin geliştirilmesi ve kazanılmasındaÜvey bireyi bulunan ailelere destek olmak içinEkonomik problemlerdeGöç eden ailelere destek olmak içinBu belirtilen durumların bir ya da birden fazlasında çift terapisi ya da ile terapi almak mümkündür ve bu terapiler profesyonel anlamda ciddi destek sağlayacağı için aslında meydana gelebilecek olan psikolojik rahatsızlıkların da önlenmesinde oldukça önemlidir.
Aile ya da Çift Terapisi Nasıl Uygulanır?
Aile ya da çift terapileri aile üyelerinin ya da çiftlerin aynı anda aynı ortamda bulunarak yapılması zorunlu olan bir terapi şekli değildir. Pek çok farklı şekilde aile ya da çift terapileri uygulanabilir. Bunlardan biri tüm ilgili aile üyelerinin ya da en azından çiftin odada bir arada olduğu zaman terapinin gerçekleştirilmesidir. Bu terapi sırasında aynı konu üzerinden çiftlerin konuşması ve aslında ortak bir paydada buluşması mümkündür.Tüm aile üyelerinin ya da çiftin bir arada olduğu terapilerin yanı sıra çift ve aile terapilerinde bireyler ile teker teker de görüşülebilmektedir. Genellikle ilk adım olarak psikologlar bunu tercih eder. Öncelikli olarak bireylerin tek şekilde nasıl davranışlar, tutumlar ve söylemler içinde olduğu incelenir. Sonrasında ise çiftler ya da aile bir araya getirilebilir ve bu şekilde terapiye devam edilebilir. Bu aslında bireylerin tutumunun daha açık şekilde anlaşılması için oldukça önemlidir.
Terapiye Gitmek İstemeyen Çiftler Ne Yapmalılar ?
Bazen çiftlerden biri terapiye gitmek istemeyebilir. Bu durumda da aslında terapinin ne kadar önemli olduğunu görmek daha açık hale gelecektir. Terapiler bu zıtlaşmaların, anlaşmazlıkların ve sorunların daha net şekilde ortaya çıkması için büyük ölçüde etkili olacaktır.Terapiye gitmek istemeyen bir partneriniz varsa terapinin amacı net şekilde ona açıklanabilir, ilişkinin sorunlarının net şekilde kabul edilmesi için bu terapinin gerekli olduğu anlatılabilir. Bu sayede aslında kişi de durumun ciddiyetini anlayabilir. Terapiye gitmek istemeyen partnerlerin bir zaman sonra kendiliğinden çift terapisine gitmek istediği pek çok zaman görülmüştür. Bu nedenle de terapiye gitmek istemeyen partnerler fazla baskı ile zorlanmamalı ve uygun bir dil ile terapinin neden gerekli olduğu açıklanmalıdır. Bu şekilde bireylerin birbirini anlamaya, dinlemeye ve birbirine saygı göstermeye başlamasının da ilk adımı kolayca atılmış olacaktır.
Çift Terapisi Sırasında Hangi Konular Konuşulabilir?
Çift terapisi bir çeşit ahlaki ya da etik yargılamanın dışında bırakılarak gidilmesi gereken bir yerdir. Aldatma, yalan söyleme, kandırma, şiddet uygulama, cinsel yaşam gibi pek çok konunun çift terapilerinde konuşulması mümkündür ve bu konularda asla yargılanmayacağının da bilinmesi gerekir. Bu sayede aslında şiddetin, aldatmanın ve diğer tüm problemlerin temelinin görülmesi de mümkün hale gelecektir.Çift terapileri sırasında dürüst olmak önemlidir. Bu dürüstlük anacak bu şekilde yargılamanın ya da desteklemenin olmadığı tarafsız bir alanda mümkün hale gelebilir. Bu nedenle bireyler çift terapisi sırasında açık ve net şekilde ilişkide yaşanan her konu ile ilgili konuşabilmelidir. Ancak bu şekilde çiftlerin yaşadıkları problemlerin en uygun yolla çözüm bulması mümkün hale gelecektir ve problemlerin kaynağı da bu sayede belirlenebilecektir.Sor-Çöz Yöntemi ile Sorunlarınızı Çözüm-Odaklı Çözmek için Online veya Yüz yüze arayarak 0532 158 35 55 ten Seans Alarak Görüşebilirsiniz.