4A, 4B, 4C, SSK-SGK'lı tüm çalışanlar Dikkat! Hemen başvurmanız gerekiyor! 8 maaşını birden hesabınıza yatacak!

Son zamanlarda işten çıkarılan pek çok kişi, iş hayatında yaşanan belirsizlikler nedeniyle endişe içerisindeydi.İşte 8 maaş birden almanız için gerekli adımlar! Sadece 1 ayınız var!

İşçiler emekli olmanın hayallerini kurarken çalışma hayatını da sürdürüyor. Yasalarda işçileri koruyan önemli maddeler yer alıyor. Örneğin işveren işçi işten çıkardıktan sonra bazı haklar doğuyor. Bu haklardan birisi de işe geri dönme hakkı. İşverenin sizi işten çıkarabilmesi için bir yasal nedeni bulunmalıdır. Bu neden belirtilmediyse işe geri dönmeniz mümkün. Karar burada işçinin kendisinde. Bu durumda çalışan ya işe dönmeyi tercih ediyor ya da tazminatı alarak işten ayrılmayı seçiyor. İşte 8 maaş birden almanız için gerekli adımlar!

İşçilerin yasal hakları ve güvenceleri, çalışma hayatında önemli bir konu ve bu hakların neler olduğu merak ediliyor.

İşçilerin korunduğu başlıca haklar, kıdem tazminatı, ayrımcılık tazminatı, ihbar tazminatı ve haklı fesih gibi unsurları içeriyor.

Özellikle işten çıkarılan işçilerin işe geri dönme hakkı, önemli bir yasal güvence olarak dikkat çekiyor.

İşveren, işten çıkartma işlemini geçerli bir sebebe dayandırmak zorunda.

İşçi, belirsiz süreli iş sözleşmesi ile altı aydan daha uzun süredir çalışıyorsa ve işveren tarafından geçerli bir sebep olmaksızın çıkarılmışsa, işe geri dönme hakkı doğuyor.

Bu haktan yararlanmak için işçinin çalıştığı işyerinde en az altı ay çalışmış olması, işyerinde en az otuz işçinin çalışıyor olması ve işverenin geçerli bir sebep olmaksızın işten çıkarmış olması gerekiyor.

Eğer bu şartlar sağlanıyorsa, işçi işverene başvurarak işe geri dönme talebinde bulunabiliyor.

İşveren, işçiyi işe başlatmak zorundadır, ancak işveren bunu yapmazsa mahkeme işçiye belirli bir süre için tazminat ödemesine hükmedebilir.

Tazminat, işçinin çalıştırılmadığı süre ve maaşına göre belirlenir ve işveren tarafından ödenir.

İşçilerin bu haklarından yararlanabilmek için, iş sözleşmesinin belirsiz süreli olması, en az altı ay çalışmış olması ve işyerinde en az otuz işçinin çalışıyor olması gibi şartlara dikkat etmeleri önemlidir.

30 GÜNE DİKKAT!

Sürelerin dolması için 30 günlük bir süreleri bulunmaktadır, bu süreyi kaçırmamak ve gerekli başvuruları zamanında yapmak işçilerin yararına olacaktır.

TAZMİNATA HÜKMEDİLİYOR

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatına hükmedecektir.

Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor.

8 MAAŞA KADAR ÖDEME

Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor.

Davanın sonuçlanmasının ardından çalışanın 10 gün içinde işverene yazılı olarak başvurması gerekiyor.

Bu başvurudan sonra işveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmak zorunda. Bunu yapmaz ise mahkemenin belirlediği tazminatı ödüyor.

ALACAK NASIL HESAPLANIR

Kıdem tazminatı işçinin son brüt maaşı üzerinden hesaplanır. 1 yıldan fazla çalışan işçi tazminat hakkı kazanır. Hesaplama yapılırken tüm süreler dikkate alınır.

Her yıl için 1 brüt maaş eklenirken aylar ve günler de hesaplanarak tazminata ilave edilir. Brüt maaş işçinin düzenli olarak aldığı tüm kazançlarından oluşur.

Diğer ödemeler (yemek, yol, kasa tazminatı, görev tazminatı gibi... ) brüt maaşa eklenir ve giydirilmiş ücret üzerinden tazminat hesabı yapılır.

Tazminattan sadece damga vergisi kesintisi yapılabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Son Dakika Haberleri