Afyonkarahisar Belediyesi ile Afyon Kültür Eğitim Vakfı Kale Öğrenci Yurdu işbirliğinde “Bilinçli Aile Duyarlı Gençlik” isimli bir konferansa katılan Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, ailelere çocuklarını nasıl yetiştirmeleri konusunda önerilerde bulundu.Son yıllarda özgüveni olmayan ve kendini ifade edemeyen çocuklar yetişmeye başladığını belirten Aslanhan, "Fatih Sultan Mehmet padişah olduğunda 12, İstanbul'u fethettiğinde 21 yaşındaydı. Oysa şimdi, nasılsın dediğimde cevap vermeyen ortaokul çağında çocuklar var" dedi.Toplum ve aile yapısının korunmasına yönelik etkinliklerine bir yenisini daha ekleyen Afyonkarahisar Belediyesi, Afyon Kültür Eğitim Vakfı Kale Öğrenci Yurdu işbirliğinde muhteşem bir konferansa imza attı. Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans, Grand Derya Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu konferans öncesi, Dumlupınar Camii İmamı Veysel Yüksel ilahileri, İmam Hatip Camii İmamı İsmail Yüksel ise Kur'an-ı Kerim tilavetiyle gönüllerin pasını sildi.Yine konferans öncesi kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, katılımın oldukça yoğun olmasının, ailelerin çocuklarına verdiği önemin bir göstergesi olduğunu belirterek, konferansın, 'bilinçli aileler ve duyarlı bir gençlik' adına çok güzel neticeler vereceğine inandığını söyledi. Konferansı birlikte düzenledikleri Kale Öğrenci Yurdu'nun bugüne kadar yüzler öğrenci yetiştirdiğini ve bu öğrencilerinin çoğunun Diyanet İşleri Başkanlığında, diğer bakanlıklarda ve özel sektörde, ülkemizin dört bir yanında çok güzel hizmetler verdiğini kaydeden Başkan Çoban, "Bu yüzden kim Kale Öğrenci Yurdu için bir tuğla koymuş, küçükte olsa katkı yapmışsa onları hayırla anıyorum" dedi.
"HEDEFİ OLMAYAN AİLELERİN ÇOCUKLARININ DA HEDEFİ OLMUYOR"
Daha sonra alkışlarla sahneye çıkan Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan, bir buçuk saat süren konferansı boyunca, ailelere çocuklarını nasıl yetiştirmeleri konusunda önerilerde bulundu. İnsanların yaşamını anlamlı kılan en önemli etkenlerin başında, amaç ve hedeflerin geldiğini belirten Sıtkı Aslanhan, "Üniversite sınavından çıkan bir öğrenciye 'ne olmak istiyorsun' diye soruyorum. Sınav sonucuna göre bakarız diyor. Yani nerdeyse hayatın başına gelmiş ama hedefi yok. Aslında bunun nedeni aileden kaynaklanıyor. Ne yazık ki hedefi olmayan anne ve babaların çocuklarının da hedefi olmuyor" diye konuştu.
"HAYATIN KOLAY DEĞİL ZOR OLDUĞUNU GÖRSÜNLER"
Çocukların hayatın zorluklarına küçük yaşlardan itibaren alıştırılması gerektiğini savunan Aslanhan, "Bazı aileler çocuklarını taparcasına seviyor. Çocukları ne istese alıyor, ne dese yapıyorlar. Hayır sözcüğünü çocuk bilmiyor desek yeridir. Peki anne ve babalar olarak sizler, hayattan her istediğinizi alabiliyor musunuz! Yarın o çocuk büyüdüğünde hayatın bu zorluklarına nasıl alışabilecek hiç düşündünüz mü! Çocuklarınız sizlere Allah'ın emanetidir. Onlara, narin bir pamuk gibi davranmayın. Hayatın kolay olduğunu değil zor olduğunu görsünler. Her istediklerini alamayacaklarını ya da bazı şeyleri alabilmeleri için çok çalışmaları ve çabalamaları gerektiğini bilinsinler" dedi.
"SAYGIYI VE TOPLUM KURALLARINI ÖĞRETİN"
Çocukların, toplum ve saygı kuralları konusunda da eksik yetiştirildiğini savunan Aslanhan, "Bakın ben bu yaşımda, evimde otururken babam odaya girse saygımdan ayağa kalkarım. Şimdiki çocuklar annesini babasını umursamıyor bile. Çocuk okuldan eve geliyor, annesine 'slm' diyor, geçiyor odasına. Babasına 'babiş' diyor. İşte evde annesine babasına saygı göstermeyen bu çocuklar, otobüste de kendisinden büyüklere veya yaşlılara yer vermiyor. Kapatıyor gözlerini uyuyor numarası yapıyor. Yani saygısızlık olabildiğince üst seviyede. O yüzden her şeyden önemlisi çocuklarınıza saygıyı ve toplum içerisinde görgü kurallarını öğretmeniz gerekiyor" ifadelerini kullandı.
AİLELERE FATİH SULTAN MEHMET ÖRNEĞİ
Son yıllarda özgüveni olmayan ve kendini ifade edemeyen çocuklar yetişmeye başladığını belirten Sıtkı Aslanhan, "Fatih Sultan Mehmet padişah olduğunda 12, İstanbul'u fethettiğinde 21 yaşındaydı. Oysa şimdi, nasılsın dediğimde cevap vermeyen ortaokul çağında çocuklar var. Cep telefonlarında, sanal ortamlarda ve sosyal paylaşım ağlarında hapsolmuş çocuklar bunlar. Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızı lütfen hapsoldukları bu ortamlardan çıkaralım. Her akşam, yarım saatte olsa aile sohbetleri yaparak, çocuklarınızla konuşun, sıkıntılarını dinleyin, konuşma fırsatı verin" dedi.
"ÇOCUKLARINIZA HELAL LOKMA YEDİRİN"
Ülkemizde 40-50 yıl öncesine nazaran eğitim seviyesinin ve maddi imkanların arttığını belirten Aslanhan, "Bugün ben dahil doğru düzgün işi olan yetişkinlerin çoğunun anne ve babası ya okumamış ya da maddi durumu çokta iyi olmayan insanlar. Bizler, okumuş ve onlara göre daha varlıklı olmamıza rağmen iyi çocuklar yetiştiremiyoruz. Bu konu çok dikkatimi çekti ve bir gün babama sordum. Dedi ki; 'Evladım ben sizin boğazınızdan bir lokma haram geçirmedim.' Babam bunu derken annemin sabahları babam işe giderken kendisine söylediği, "Evimizde buzdolabımız, çamaşır makinemiz olmasın ama soframızda yediğimiz bir lokma ekmek helal olsun. İşini hakkıyla yap evimize helal para getir" dediğini hatırladım. İşte konunun özü bu. Şunu unutmayın ki yedikleriniz nerden geldiyse oraya gider" ifadelerini kullandı.Kişisel Gelişim Uzmanı Sıtkı Aslanhan'ın anne ve babalara adeta inciler dağıttığı konferansın ardından Belediye Başkanı Burhanettin Çoban kendisine teşekkür ederek çiçek takdim etti. Konferans sonunda, kitaplarını imzalayan Sıtkı Aslanhan yoğun ilgiyle karşılaştı. Konferansa, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Vali Yardımcısı Kamil Kıcıroğlu, İl Müftüsü Şükrü Kabukçu, Kale Öğrenci Yurdu Müdürü İbrahim Güncü, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Emel Sarlık ve çok sayıda vatandaş katıldı.