Profesyonel Yardım Almak, Verimli ve Sonuç Odaklı Bir Terapi Seansı İçin Terapistinizin Bilmenizi İstediği Gerçekler


Birçok ülkede, her yıl 10 Mayıs' ta Dünya Psikologlar Günü kutlanıyor. Psikologların, herkesin bilmesini istediği gerçekleri bir arada soru-cevap şeklinde yazdım. Keyifli bilgilenmeler olsun, buyurun keyifli okuyun...
1. Psikologlar Tavsiye Verirler mi?
Size tavsiye vermek, psikologların görevi değildir.Psikologların görevi size okulu bırakmanızı, evliliğinizi bitirmenizi, ne iş yapacağınızı vb... söylemek değildir. Terapinin asıl amacı insanların kendilerini daha iyi tanımalarını sağlamak ve düşünce, duygulanım, davranış şekillerini değiştirmektir. Tabii ki depresyon ya da anksiyete gibi durumlarda nasıl baş edeceğiniz konusunda yardımcı olurlar ama özel hayatlarınız için birer karar merci değildir.

2. Psikologlar da Başka Bir Psikoloğa Giderler mi?
Her insan gibi onlarda sizler gibi psikologlara gidebilirler.Unutmayın, psikologların da sorunları olabilir ve bu yüzden terapiye ihtiyaç duyabilirler.

3. Psikologlar İlaç veya Reçete Yazarlar mı?
Psikologlar ilaç yazmaz. İşte psikiyatr ve psikolog arasındaki en öenmli farklardan bir tanesi de bu. Psikologlar kesinlikle ilaç yazmazlar, eğer durumunuz ilaç kullanımını gerektiriyorsa sizi bir psikiyatri uzmanına veya kliniğine yönlendirebilirler.
4. Psikoloğa Deliler mi Gider? Psikoloğa Gitmek İçin Hasta Olmak Gerekiyor mu?
Psikoloğa gitmeniz için illa ruhsal bir hastalık tanısına sahip olmanız gerekmez."Psikoloğa sadece 'deliler' gider" yanlış bilinen bir durum. İnsanların terapiye gitmesi için birçok neden olabilir ve ruh sağlığı bunlardan sadece bir tanesidir.
5. Psikologlar Anlattıklarınızı Diğer İnsanlara Anlatırlar mı?
Psikoloğunuz arkadaşları ile bir araya geldiği zaman sizi anlatmaz.Psikologların ilk kuralları mahremiyettir. Eğer kişisel bilgilerinizi herhangi birine söylerlerse lisanslarını kaybedebilirler. Tabii ki güvendikleri iş arkadaşları ile bir araya geldiklerinde durumdan bahsedip fikir alabilirler ama bu durumda adınızı soyadınızı ya da bilgilerinizi geçirmezler.
6.  Psikologlar Sizi Sosyal Medyada veya Özel Yaşamda Gizlice Takip Ederler mi?
Rahat olun, korkmayın sizi stalklamıyorlar. Psikologların siz odadan çıktıktan sonra sizi stalkladıklarını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Siz kapıdan çıktığınız an her şey o odada dört duvar arasında kalıyor.
7. Psikologlar Sizi Terapi Odası Dışında, Sosyal Ortamlarda Gördüklerinde Hemen Tanıdığını Belli Edip, Selam Verirler mi?
Psikoloğunuz Siz ona selam vermediğiniz sürece, sizi dışarıda gördüğü zaman tanıştığınızı belli etmez. Özel yaşamınızda arkadaşlarınızla takılırken, sizi görüp görüşmeye gittiğinizi belli etmesinden korkmanıza gerek yok çünkü psikologlar buna çok dikkat ediyorlar.
8. Sorunlarınızın Çözümü için Sadece Psikoloğa Gitmek Yeterli mi?
Sadece psikoloğa gitmek size yardımcı olmaz, konuşmanız da gerekir. Terapi birçok hastanın düşündüğü gibi sadece odaya girmek değildir. Girdiğiniz andan itibaren karşınızdaki insanın size yardımcı olmasını istiyorsanız, sizin de açıkca, şeffaf, yalın bir dille, net bir şekilde konuşmanız ve tüm gerçekleri anlatmanız gerekir.
9.  Sürekli, Her Hafta Psikoloğa Gitmek Zorunda mısınız?
Psikologla görüşmeleriniz haftada birkaç gün zoraki olmak zorunda değil. Psikologlara göre birçok insan sürekli gitmekten korktuğu için hiç gitmemeyi tercih ediyor. Fakat terapilerin uzunluğu ve aralarındaki gün sayısı çoğunlukla size ve ekonomik durumunuza bağlı planlanır.
10.  Size en uygun Psikolog Kimdir?
Psikolog seçimi de en önemli etkenlerden bir tanesi. Bulduğunuz psikolog veya terapist dünyanın en iyisi olabilir ama size uygun olmayabilir. Bu yüzden seçiminizi yapmadan önce iyice araştırmanız ve ilk seanslardan sonra devam edip etmeyeceğinize karar vermeniz gerekiyor. 
11.  Terapiyi Bırakırsanız Ne Olur?
Terapiyi bırakmak bir daha gidemeyeceğiniz anlamına gelmez.Bugün iyi hissettiğiniz için gitmeyip, terapilere son verebilir veya terapi merkezizne haber vererek erteleyebilirsiniz. Ama zamanın ne göstereceği belli olmaz, tekrar gitmeniz gerekebilir. Ve sonuç olarak bir daha gittiğinizde psikoloğunuz sizi asla yargılamayacaktır. Sadece nedenini bulmak için size bir takım sorular soracaktır. Terapi seansınıza hiç haber vermeden ve mazeretsiz gitmezseniz terapi merkezi o seansın ücretini sizden talep edecektir.

12. Psikologlara Her şeyinizi Sorabilir misiniz?
Psikoloğunuzdan korkmayın, ona hemen her şeyi sorabilirsiniz. Birçok psikolog, hastaları veya danışanları istekli olmadığı sürece kendilerinden bahsetmez ama siz açıkça istediğiniz soruları sorabilirsiniz.
13. Psikologlar Sorduğunuz Her Şeyi Bilirler mi? Her sorunuza Cevap Verebilirler mi?
Tabii ki sorduğunuz her sorunun cevabını bilmek zorunda değiller. Evet tüm psikolojik sorunların eğitimlerini alıyorlar ama siz anlatmadığınız sürece sizi tanımaları oldukça zordur.
14. Psikolog Olarak Çalışmak, Meslek Olarak Zor mu?
Psikolog olmak bazen onlar için de çok zor bir meslek olabiliyor.Her gün birden fazla hasta veya danışan ile görüşmek, onlara yardım etmek, travmatik ve trajik olayların içerisinde kendilerini bulmaları zor ve sabır isteyen bir durum. Bütün gün zor hikayeler dinleyip, yardımcı olduktan sonra akşam evlerine gittiklerinde ya da ertesi gün olduğunda hiçbir şey duymamış gibi yaşamak zorundalar.
Ama bütün yorgunluğa rağmen, yaptıkları iş takdire şayan.Her zaman insanların yanında olup, sorgulamadan ve yargılamadan yardım ettiğiniz için teşekkür ederiz. 
Bana Sorarsanız Her Gün Psikologlar Günü.10 Mayıs Dünya Psikologlar Günü' müz kutlu olsun. 

MyLife Psikolojik Danışmanlık ve Koçluk Merkezi İletişim Telefonu 05447243650

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haberleri