ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI GAL ARILARINA SAVAŞ AÇTI…

KESTANE AĞAÇLARINA ZARAR VEREN GAL ARILARINA KARŞI FAYDALI YIRTICILAR KULLANILIYOR…

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemizde ilk kez geçen yıl görülen ve kestane ağaçlarına zarar vererek meyve verimini yüzde 10’lara kadar düşüren Kestane Gal Arısına karşı savaş açtı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu savaşı biyolojik mücadele çerçevesinde gal arılarına karşı yırtıcı faydalı böcekler üreterek yapıyor.

Gal Arısı İlk Kez Geçen Yıl Yalova’da Görüldü

Ülkemizde ilk defa 2014’ün Nisan ayında Yalova’da ki kestane ormanlarında görülen Kestane Gal Arısı (Drycosmus kuriphilus) kestane de verim düşüklüğüne sebep olan zararlı bir böcek olarak biliniyor. Karantina etmeni olarak tanımlanan bu böcek kestane ağacı, kestane fidanı ve kestane çeliği ile bölgeler arası taşınması mümkün olduğundan girişinin tespitinin ardından 50.000 dekar alan karantinaya alınarak gerekli tedbirler uygulanmaya başlanmıştı.Mekanik ve biyoteknik mücadelesi çok mümkün olmayan bu zararlı ile kimyasal mücadele metotları ile savaşmak kısmen mümkün görünse de Orman ve Su İşleri Bakanlığı tabiata dost biyolojik mücadele stratejisi gereği bu metodları tercih etmiyor ve biyolojik mücadele metotları ile önlemlerini alıyor.

Gal Arısının Tabii Yırtıcısı Parazitten Yurtdışından 3.600 Adet Getirildi

Bu çerçevede Akdeniz iklim kuşağında yer alan ve hastalık ile 2000’ li yılların başından beri mücadele eden İtalya ile beraber çalışan Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu zararlının tabii yırtıcısı olan Torymus Sinensis parazitinden yurtdışından 3.600 adet getirerek bir kısmını bu parazitin uçma dönemi olan Nisan ayında kestane ormanlarına bıraktı.

Faydalı Parazitten Laboratuvarda Üretim Yapılıyor

Bakanlık bu parazitlerin bir kısmını ise bu yıl içerisinde Yalova’nın Gacık Köyü’nde kurulan ve gal arısına karşı faydalı böceklerin üretimi için kullanılan laboratuvara anaç olarak yerleştirdi. Aynı gal içerisinde yaşayabilen bu iki böcek türünden faydalı olanın laboratuvarlarda çoğaltılarak zararlı türe karşı kullanılması ve zararlı türün yok olması hedefleniyor.Türkiye’de Yaklaşık 2.620.000 Dekarlık Kestane Ormanı BulunuyorTürkiye’de yaklaşık 2.620.000 dekarlık kestane ormanı bulunduğundan bu mücadele yöntemini benimseyen Orman ve Su İşleri Bakanlığı biyolojik mücadele yöntemiyle ormanların zarar görmemesini hedefliyor.“Uzun Vadeli Hedefimiz Kestane Ormanlarının Sağlığını Korumak”Orman köylülerinin kestane ormanlarımızdan meyve ve bal üretimi yapmak suretiyle gelir elde ettiklerini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Bu zararlı böcekler kestane ağaçlarının çiçek açan ilk sürgününü, tomurcuklarını ve yapraklarını etkiliyorlar. Dolayısıyla zararlı böceklerin bu etkileri meyve verimini de yüzde 10’lara kadar düşürmekle birlikte kestanenin çiçeğinden bal üreten arıların verimini de olumsuz etkiliyor” diye konuştu.Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uzun vadeli hedeflerinin kestane ormanlarının sağlığını koruyarak gelecek nesillere sağlıklı ormanlar bırakmak olduğunun altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, kısa vadede ise kestanenin meyvesini toplayan ve kestane balı üretimi yapan orman köylülerinin gelirinin artırılmasını hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haberleri