İdeoloji, lügat manası; toplumsal yada siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen kişi ve kurumlara yön veren düşünceler bütünü diye tarif eder.
Felsefe de ideoloji,bir insan hastalığıdır.Sozde bir kurtuluşu mujdeleyen fikirler manzumesidir.
Dünyevilesen insanın -ic güdüsel olarak- toplumun diğer katmanlarına hükmetmek üzere ortaya attığı alternatif bir çılgınlıktir.
İnsan tarih boyunca gücü eline geçirmek istemiş ve bu amaçla bir toplumsal kurtuluş öğretisi ( ideal düzene giden alternatif yollar) geliştirmiştir.Ornegin, sosyalizm, faşizm, liberalizm gibi… işte bu öğretilerin genel adına ideoloji deniyor.
İdeoloji,bir insan dan diğerine geçen virüs gibidir.Hastalikli bir modernite oyuncagidir.
Teoride gayet sağlıklı gibi görünse de,pratikte bencil politik çıkarları önceler. Obsesif bir tarafı olmakla birlikte, insan düşünüşunun önündeki başat engellerden sadece birisidir. İdeoloji,insan içgüdüleri ni ele alır ve zamanla katliamlara ve kıyımlara sebebiyet verir.
İdeoloji nin kavram olarak doğuşu 19 YY sonlarına rastlar. Her ideoloji kendinden önceki ideolojiyi ortadan kaldırmak ister. Bu ideolojik mücadele,az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha yoğun ve kanlı gerçeklesmektedir. Ülkemizde 1971 den 80 e kadar devam eden olaylar gibi.
İdeoloji,insana rağmen, insan için yapılan her türlü politikaların zamanla -pratige geçtiğinde- bir ideale değil de, politik rant ve psikopatliga doğru evrildiği ni göstermektedir.
1- Düşünceyi sevkeder.
Probagandanın gücünü ve ajitasyon denilen silahı kullanarak,ezik ve kompleks içinde debelenen yığınları peşinden sürükler.
2- Fikrî fetişizmi doğurur.
3- Etiketler oluşturarak bazı toplum kesimlerini ayrıştırır ve dışlar,bu taraf ve taraf olmayanlar şeklinde kutuplaştırır.
4-Eninde sonunda kullandığı argümanlar ve politik baskılar sonucunda resmi ideolojinin dışındakileri cezalandırır.Biz buna diktatörlük diyoruz.
5- Zamanla bir "din" haline gelerek köktenleşir. Bu sayede meşruluğunu sürdürmeyi başarır.İdeolojinin, toplumsal anlamda meşruluğunu sağlamlaştırdığı en önemli aygıt " DEVLETTİR".