“Bir Fikir, Bir Proje” adlı “Biyoloji ve Ekoloji Alanlarında Proje Hazırlama ve Uygulama Eğitimi” sertifika töreninde konuşan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen, eğitim alan ekiplerin hazırladığı projelerle kalitesini ortaya koyduğunu söyledi.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Doğa Koruma Biyoizlem Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin düzenlediği “Bir Fikir, Bir Proje” adlı “Biyoloji ve Ekoloji Alanlarında Proje Hazırlama ve Uygulama Eğitimi” İkbal Termal Otel’de düzenlenen sertifika töreni ile sona erdi. Bu yıl ikincisi 22-24 Nisan 2015 tarihleri arasında düzenlenen eğitimin sertifika töreninde konuşan AKÜ Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi ve Proje Etkinlik Koordinatörü Doç. Dr. Uğur Cengiz Erişmiş yaptı “18 üniversiteden ve 6 disiplinden toplam 42 öğretim üyesi ve akademisyenlerimizle üç gün süren keyifli bir proje eğitimi gerçekleştirdik” dedi. Erişmiş, eğitimlerin devam edeceğini kaydetti.
“PROJE ÜRETMEYE İSTEKLİ BİR EKİBİMİZ VAR”
Daha sonra proje danışmanı ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sözen söz aldı. Sözen düzenlenen eğitim programında bir projenin taşıması gereken temel unsurların neler olduğunu ve nasıl proje hazırlanması gerektiği konusunda fikir alışverişinde bulunulduğunu belirtti. Sözen, “Ben bu projeye altı eğitimciden birisi olarak katıldım. Karşımızda proje üretme noktasında çok istekli ve gönüllü olarak buraya gelen çok değerli bir ekip vardı. Üç gün boyunca bir projenin taşıması gereken temel unsurların neler olduğunu, nasıl proje hazırlanması gerektiği konusunda karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Başladığımız noktayla kıyasladığımızda bu gün iyi bir seviyeye geldiğimizi gördük. Gruplarımızın da hazırlamış olduğu projelerin de kalitesi bunu ortaya koydu” ifadelerini kullandı.
“BİLİM İNSANLARININ EN ÖNEMLİ VASFI ARAŞTIRMACILIK”
Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karakaş ise yaptığı konuşmada Türkiye’nin farklı yerlerinden gelerek üç gün boyunca proje hazırlama, yazma ve sunma konusunda eğitim alınmasının ve bunun sonucunda bir noktaya gelindiğini görmenin sevindirici olduğunu söyledi. Bilim insanlarının sadece eğitim faaliyeti yürütmediğini kaydeden Karakaş, “Araştırmacılık bizim en önemli vasfımız. Bu araştırmacılığımızı sürdürmek ve güçlendirmek akademisyenliğin en önemli vasfı diye düşünüyorum” dedi. Karakaş, “Çünkü eğitimciliğimizi destekleyecek olan da araştırmalarımızdır. Biz araştırmalarımızla kendimizi güncelleriz. Alanımızdaki bilgilerimizi araştırmalarımızla ve takiplerimizle güncelleyebiliriz” Araştırmalar noktasında Türkiye’de ulusal boyutta önemli ölçüde ve çapta destekler sunulmaya başladığını anlatarak, “Bu imkanları sonuca dönüştürmek ve kullanmak ve bir çıktı elde etmek bu anlamda ulusal düzeyde bilimsel hayatımıza katkıda bulunmak da önemli” değerlendirmesinde bulundu.
18 FARKLI ÜNİVERSİTEDEN 42 KATILIMCI 6 EĞİTMEN KATILIM GÖSTERDİTörende son olarak söz alan AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemalettin Çonkar da eğitim programlarının ikincisinin sağlık, sosyal bilimler ve fen bilimleri arasında köprü görevi gören biyoloji ve ekoloji alanlarında düzenlendiğini kaydetti. Çonkar, “18 farklı üniversiteden 42 katılımcı ve 6 eğitmenin katıldığı proje yazma eğitiminde temel ve uygulamalı alanlarda katılımcıların özgün konu bulma, özgün araştırma konusunun hangi yöntemlerde araştırılacağına karar verme ve araştırma yöntemlerini uygulama kapasitelerinin artırılması hedeflendi” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından katılımcılara belgeleri takdim edildi
.