SARI YELEK TERİMİ (1)


      Değerli dostlarım, bugün Fransa'da yaşanan “SARIyelekliler" hareketinin manifestosunu yayınlıyorum. Yarın kısmetse dünyave ülkemizle ilgili görüşlerimi paylaşacağım.

FRANSA / SARI YELEKLER’İN SİYASAL PROGRAMI

42 TALEP

Sarı Yelekler, 29 Kasım Perşembe günü,aralarından 30 bin kişinin katılımıyla düzenledikleri anketlere dayanaraksaptadıkları 42 temel talebi milletvekillerine ve medyaya gönderdi. Fransaana-akım medyasının görmezden gelmeye gayret ettiği, çeşitli alternatifmecralarda “Sarı Yelekler’in Siyasal Programı” başlığıyla yer alan 42 talebi,ifade biçimlerine tamamen sadık kalarak naklediyoruz.

  1. Sıfır evsiz:  ACİL.
  2. Gelir vergisi daha kademeli olsun.
  3. Asgari ücret net 1300 avro olsun. [Halihazırda net asgari ücret yaklaşık1150 avro.]
  4. Köylerde ve şehir merkezlerinde küçük esnaf korunsun. (Şehir merkezlerininetrafında küçük ölçekli ticareti yok eden dev alışveriş merkezi inşaatlarınason verilsin) + şehir merkezlerinde bedava otoparklar kurulsun.
  5. Konutlar için büyük bir ısı yalıtımı projesi (vatandaşa da tasarrufyaptıran bir ekoloji uygulaması).
  6. BÜYÜKLER (McDonalds, Google, Amazon, Carrefour) BÜYÜK vergi ödesin,küçükler (zanaatkârlar, küçük ve orta ölçekli işletmeler) küçük.
  7. Herkes için aynı sosyal güvenlik sistemi (zanaatkârlar ve bireyselgirişimciler de dahil). Serbest çalışanlar için ayrı sosyal güvenliğe [Bağ-Kurbenzeri] son verilsin.
  8. Emeklilik sistemi dayanışmacı ve sosyal kalsın. (Puanlı emeklilik hesabınahayır.)
  9. Akaryakıt zammına son.
  10. 1200 avronun altındaemeklilik maaşı olmasın.
  11. Tüm seçilmişlerinmaaşı ülkenin ortalama maaşıyla eşit olsun. Seyahat ve ulaşım harcamalarıdenetlensin, ancak zorunlu olanlar karşılansın. Yemek ve tatil kuponu haklarıolsun.
  12. Tüm Fransızlarınmaaşları, aynı zamanda emeklilik maaşları ve sosyal yardımlar enflasyonaendekslensin.
  13. Fransa sanayi muhafazaedilsin; üretimin ülke dışına kaydırılmasına son verilsin. Sanayimizi korumakuzmanlığımızı ve işlerimizi korumak demektir.
  14. Ülke dışı çalışanlarsistemine [AB üyesi ülke vatandaşlarının bir başka ülkede çalışmayagönderilmesiposted workers] son verilsin. Fransa topraklarındaçalışan bir kişinin aynı maaş düzenine ve haklara sahip olmaması kabuledilemez. Fransa sınırları içinde çalışma hakkı olan herkes Fransızvatandaşlarıyla eşit olmalı ve o kişinin işvereni Fransız işverenlerle aynıvergileri ödemeli.
  15. İş güvenliği hakkında:büyük şirketlerin sözleşmeli işçi çalıştırma hakkı sınırlandırılsın. Kadroluçalışma hakkı istiyoruz.
  16. Rekabet ve İstihdamİçin Vergi Kredisi [CICE – Büyük şirketler için vergi indirimi]kaldırılsın. Buradan elde edilecek kaynak (elektrikle çalışan arabaların aksinegerçekten ekolojik olan) hidrojenle çalışan araba üretimi için Fransa sanayiineaktarılsın.
  17. Kemer sıkmapolitikalarına son. Hiçbir meşruiyeti olmayan borç faizlerinin ödemesidurdurulsun. Ödenmesi gereken borçlara kaynak olarak en fakir ve az varlıklıkesimin parasını almak yerine, 80 milyarlık vergi kaçakçılığının peşinedüşülsün.
  18. Zorunlu göçhareketlerinin sebeplerine çözüm üretilsin.
  19. Sığınmacılara iyidavranılsın. Onlara barınak, güvenlik, temel gıda ve çocuklarına eğitimsağlamak bizim sorumluluğumuz. Dünyanın birçok ülkesinde, sığınma talebineyanıt bekleyen kişiler için ağırlama kampları kurulması adına BirleşmişMilletler’le işbirliği halinde çalışılsın.
  20. Sığınma talebireddedilenler ülkelerine gönderilsin.
  21. Hakiki bir entegrasyonpolitikası uygulansın. Fransa’da yaşamak Fransız olmayı gerektirir (tamamlayanasertifika verilmek üzere Fransızca dil, Fransa tarihi ve vatandaşlık bilgisidersleri verilsin).
  22. Azami ücret ayda 15000 avro olsun.
  23. İşsizler için işalanları açılsın.
  24. Engellilere verilenmali ödeme artırılsın.
  25. Kiralara sınırlamagetirilsin. Daha çok sayıda makûl ücretli kiralık konut yapılsın (özellikleöğrenciler ve güvencesiz koşullarda çalışanlar için).
  26. Fransa’ya aitmülklerin (baraj, havalimanı vb.) satışa çıkarılması yasaklansın.
  27. Yargı, polis, jandarmave orduya daha kapsamlı imkânlar sunulsun. Güvenlik güçlerine fazla mesai içinödeme yapılsın veya bunun karşılığı tatile çevrilebilsin.
  28. Ücretli otoyollardantoplanan paranın tamamı Fransa’da otoyol ve yolların yapımına, bakımına vegüvenliğine yatırılsın.
  29. Gaz ve elektrikücretleri özelleştirmeler sonrasında artış gösterdi. Tekrar kamusallaştırılsınve fiyatlar aşağı çekilsin.
  30. Küçük yerleşimlerdekidemiryolu hatlarının, postane şubelerinin ve ilkokul ve anaokullarınınkapatılmasına son verilsin.
  31. Yaşlı nüfusun hayatseviyesi yükseltilsin. Yaşlılar üzerinden para kazanılması yasaklansın. Grialtın [yaşlıların biriktirdiği para] devri kapandı. Gri refah çağıbaşlıyor.
  32. Anaokulundan lise sonakadar hiçbir sınıfta öğrenci sayısı 25’i geçmesin.
  33. Psikiyatrik desteğinyaygınlaşması için imkânlar sunulsun.
  34. Halk oylamasıanayasaya girsin. Her bireyin yasa teklifini sunabileceği, bağımsız birteşkilatın denetiminde kolay anlaşılır ve etkili bir site kurulsun. Eğer sözkonusu yasa teklifi 700 binin üzerinde imza toplarsa, Meclis bunu tartışıp,düzeltip, tasarı haline getirerek tüm Fransızların katılacağı bir halkoylamasına sunmakla yükümlü olsun.
  35. Cumhurbaşkanlığı görevsüresi yeniden 7 yıla çıkarılsın. [Cumhurbaşkanının görev süresi,milletvekili görev süresine tekabül etmesi ve bu sayede yasama ve yürütmeninfarklı siyasi görüşler tarafından kutuplaşmasını engellemek gerekçesiyle 2000yılında 7 yıldan 5 yıla indirilmişti.] (Cumhurbaşkanının seçiminden iki yılsonra milletvekili seçimlerinin düzenlenmesi cumhurbaşkanının yürüttüğüsiyasete bir memnuniyet veya memnuniyetsizlik mesajı verilmesini sağlıyordu. Buda halkın sesini duyurmasına katkıda bulunuyordu.)
  36. Emeklilik yaşı 60olsun. Fizikî zorluk içeren mesleklerde (inşaat işçiliği, mezbaha işçiliğigibi) çalışan herkes için ise 55 olarak belirlensin.
  37. 6 yaşındaki bir çocuktek başına kendi bakımını üstlenemeyeceğinden, çocuklar 10 yaşına girene kadargeçerli olmak üzere çocuk bakımı için parasal destek sistemi geri getirilsin.
  38. Ticari mallarındolaşımı demir yollarıyla sağlansın.
  39. Vergilerde stopajsistemine son verilsin.
  40. Eskicumhurbaşkanlarına ömür boyu ödenek uygulamasına son verilsin.
  41. Banka kartıyla ödemeyapıldığında esnafa ek vergi uygulanmasın.
  42. Gemi yakıtlarına vekerosene vergi getirilsin.

(Çeviren: Alican Tayla, 1+1 Forum’dan, https://birartibir.org/siyaset/194-42-talep#.XAeQ2UDbKJo.whatsapp)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haberleri