DİN, HER ZAMAN ONLARIN (?) KURTARICISI OLMUŞ

(Sadece yukarıdaki başlık benden. Ama okunmaya değer bir yazı... Tavsiye ederim.)
ZAVİYELER
“Nitekim Abbasî halifelerinin maddî ve mânevi nüfuzlarının sarsıldığı XI-XIII. yüzyıllarda, çeşitli böl­ gelerde bağımsızlık kazanmak maksadıyla bir kısım mahallî emirlerin harekete geç­tikleri bilinmektedir. Bunlar çoğu defa ken­dilerine dînî bir dayanak aramak zorunda bulunduklarından, halk üzerinde büyük bir nüfûza sahip olan şeyhlere zâviyeler, hâni- kahlar açıyorlardı. Haçlı Seferleri sırasında devamlı maddî ve manevî felâketlere uğ­rayan ahali de muhtaç olduğu sükûnu ve huzuru bu müesseselerde arıyor ve bulu­yordu.”
Bundan başka büyük servetler kazanan zenginler hükümdarların hışmından korunmak için bir takım zâviyeler açarak buralara zengin vakıflar tahsis ediyorlar ve bunların idaresini evlâtlarına bırakmak suretiyle servetlerinin aileleri içinde kal­masını temin ediyorlardı.
Bütün bunlara ilâve olarak dînî duyguların oynadığı rolü de belirtmek gerekir.
MAĞRİP ÜLKELERİNDE
Daha sonraki yüzyıllarda, önce­leri sırf tarikat erbabı için yapılan zaviye­lerin, merkezî iktidarın etki ve nüfuzundan uzak yerlerdeki ahali üzerinde doğrudan doğruya siyasî bir nüfuz kazandıkları mü­şahede edilmiş bulunmaktadır.
Suriye zâviyelerine gelince, XII. yüzyı­lın sonlarıyla XIII. yüzyılın başlarında bura­sını dolaşan İbn Cübeyr ilgi çekici bilgiler veriyor. Suriye'de zaviyelere "Hânikah" dendiğini bildirdikten sonra, her birinin süslü saraylara benzediğini, adeta yeryü­zü cennetini andıracak kadar konfor ve rahatlığı sağlanmış binalar olduğunu anla­tıyor. Ona göre buralarda yaşayan "sûfî tâifesi" sanki o diyarların emirleri gibidir; çünkü zengin vakıflar sayesinde dünya en­dişelerinden uzak, sırf Allah'ı anmak için yaşamaktadırlar.
AHMET YAŞAR OCAK/
ZAVİYELER/[Dinî, Sosyal ve Kültürel tarih açısından bir deneme]

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Manşet Haberleri