Nereden çıkmış bu 8 Mart bir bakalım. 8 Mart 1857 tarihindeABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşullarıistemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçileresaldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesinin ardından çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulanbarikatlardan kaçamaması sonucunda 120 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenazetörenine 10.000’ i aşkın kişi katıldı. 2010 yılında Kopenhang’da yapılan 2.Enternational’e bağlı Kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat partisiönderlerinden ClaraZetkin, ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya KadınlarGünü olarak anılmasını önerdi ve kabul edildi. Türkiye’de ilk kez 1921 yılındaEmekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaya başlandı.
Şimdilerde diğer özel günlerde olduğu gibi 8 Mart’ın da birtüketim çılgınlığına dönüştüğünü görmekteyiz.
Kadına yönelik cinayetlerin, eziyetin, istismarın, yoksayılmanın her geçen gün artması, her türlü eşitsizlik göz ardı edilerekkadınlar gününe özel indirimler, armağanlar, hatta pahalı takılarla tüketimartırılıyor. Kadınlar da buna kanıyorlar ne yazık ki. Edebiyatta, müzik, resim,heykel gibi alanlarda, tiyatroda, sporun çeşitli dallarında başarılar kazanan,ödül alan kadınlarımız öne çıkarılmıyor. Evde
çocuklarını, ailesini geçindirmek için didinen, tarlada,fabrikalarda çalışan kadınlar, işten çıkarılan, haklarını almak için grev yapankadınlar hiç gündeme gelmiyor.
Dünya çapında buluşlara imza atan bilim kadınlarımızınisminden ve başarılarından söz edilmiyor.
Okuma alışkanlığı gelişmemiş bir toplumda tv dizilerindegösterilen evde topuklu ayakkabıyla gezen, bakımlı, şık, zengin evlerindeoturan, entrikacı, iki yüzlü kadınlar ne yazık ki yanlış örnek oluyorlar. Yemekprogramlarındaki kadınlarsa kaba, saygısız ve aşağılayıcı tavırlar sergileyerekyanlış algı uyandırıyorlar.
Birçok kadın izliyor bu tür yayınları. Şimdi biz neyin vekimin kutlamasını yapıyoruz.
Başka birkaç örnek verelim . Şahika Ercümen Türkiye’nin enderin üçüncü gölü SALDA’ da tüpsüz ve paletsiz 65 metreye dalarak tatlı suda dünya kadınlar serbest dalış rekorununyeni sahibi oldu.
Rüzgar Sörfü dalında dünyanın en başarılı kadınsporcularından biri olan Lena Erdil, Japonya’da dünya 2.oldu.
KickBoxing dünya şampiyonu Sabriye Şengül’ü duydunuz mu?
Bunlar yalnızca sporda. Daha pek çok isim verebiliriz değişikalanlarda. Gönül ister ki Medyada 8 Mart’ta topluma yön vermiş öncü kadınlaröne çıkarılsın. Başarıları örnek gösterilsin. Kadın sorunları tartışılsın,çözümler üretilsin.
İşçi, emekçi, yaratan, üreten kadınlara ve onların yanındayer alan erkeklere selam olsun…