Prim borcu olanlar bu haber sizi çok üzecek: Hemen e-Devlet üzerinden kontrol edin

Prim borcu olanlar bu haber sizi çok üzecek: Hemen e-Devlet üzerinden kontrol edin

SGK, prim borcu olan vatandaşlara ödeme çağrısında bulunarak, ödenmeyen borçlar için ciddi faiz ve gecikme zammı uygulandığını anımsattı.

Sosyal güvenlik uzmanı Mehmet Akif Cenkci, uzun bir süredir süregelen borçlarını ödemeyen vatandaşlar için borçların giderek daha da katlandığını söyledi.

Geçtiğimiz ay Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), SMS yoluyla milyonlarca kişiye ulaşarak Genel Sağlık Sigortası (GSS) prim borçlarını hatırlattı. SGK mesajında borçların ödenmemesi durumunda yasal takip başlatılacağı belirtildi. Borçların gecikmeden ödenmesi, aksi durumda yasal yaptırımların devreye gireceği kaydedildi.

GECİKME FAİZLERİ ARTIŞA GEÇTİ

Sosyal Güvenlik Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Akif Cenkci, borçlara getirilen gecikme faizinin ciddi boyutlara ulaştığının altını çizdi. Örneğin, 16 bin 102,58 TL olan bir GSS prim borcuna 15 bin 294,80 TL gecikme zammı faizi eklendiği hesaplandı. Böylelikle toplam borcun 31 bin 397,38 TL’ye yükseldiği görüldü.

Ödeme yapılmaması halinde e-Haciz işlemi başlatılarak borçluların banka hesaplarına el konulabileceği aktarılıyor.

GSS BORCU NASIL SİLİNİR?

GSS prim borcu olan vatandaşlar için borçları sildirme ya da yapılandırma yolları da bulunmakta. Özellikle gelir testi olmayan ve bu sebeple yüksek prim borcu biriken kişiler, gelir testi yaptırarak borçlarını azaltabilir ya da tümüyle sildirme imkanına erişebilir. SGK, zaman zaman borç yapılandırma imkanları sunarak vatandaşlara ödeme kolaylığı yaratmaktadır. Vatandaşların e-Devlet üzerinden borçlarını kontrol etmeleri ve gerekli adımları atmaları öneriliyor.

Ödemeleri geciktirenler için haciz gibi yaptırımların uygulanabileceği uyarısı yapılırken, ödeme zorluğu çekenlerin gelir testi gibi yollarla borçlarını yapılandırabileceği vurgulanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri