Erken emeklilik, Türkiye'de sosyal güvenlik sistemine uygun olarak prim ödeyen ve belirli yaş ve sigortalılık süresi şartlarını yerine getiren kişiler için mümkün bir hale geliyor. Erken emeklilik hakkında bilgi sahibi olmak ve bu fırsatı en iyi şekilde değerlendirmek, geleceğe daha güvenli bir emeklilik için önemli oluyor.
12.5 YIL İLE EMEKLİLİK İÇİN NELER GEREKİYOR?
Eylül 1999 ile Nisan 2008 tarihleri arasında sigortalı olan SSK'lılar için kısmi emeklilik için prim gün şartı 4500'e çıkıyor. Yani 12.5 yıl boyunca prim ödemesi gerekmektedir.
Tabii ki bununla da bitmiyor. Aynı zamanda 25 yıldan fazla süredir sigortalı olmak, kadınlar için 58 yaşını, erkekler için ise 60 yaşını doldurmayı gerektiriyor.
SOSYAL GÜVENLİK VE ERKEN EMEKLİLİK
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) emeklilik yaş, prim ve diğer şartlar konusundaki kuralları pek çok vatandaş için büyük bir merak konusu haline geldi.
Özellikle 10 yıl sigortalılık süresine sahip olan kişiler için erken emeklilik hakkı sağlayan bazı istisnai durumlar bulunuyor. Bu şartları yerine getiren kişiler, erken emeklilik hakkına sahip olabiliyor.
Ancak unutulmaması gereken önemli bir husus ise erken emeklilik için başvuruların zamanında ve eksiksiz olarak yapılması oluyor.
10 YIL SİGORTAYLA ERKEN EMEKLİLİK
Prim günü tamamlanamayan fakat yaş nedeniyle prim günlerini tamamlama imkanı olmayan kişiler 'yaştan emekli' olabilirler.
Şartlar ilk sigortalılık tarihine göre değişiklik gösterse de, 10 yıl boyunca yani 3600 günle emekli olmak mümkündür.
YAŞTAN EMEKLİLİK
Normal emeklilik dışında bir de yaşı ilerlemiş fakat prim ödeme gün sayısı az olan kişiler için yaştan emeklilik uygulaması bulunuyor.
Yaştan emeklilikte daha düşük prim ödeyerek emekli olunabilir. Hatta sadece 10 yıl çalışan bir kişi bile yaştan emekli olma hakkına sahip olabilir. Ancak bunun için erken yaşta sigortalı olmak gerekmektedir.