Prof. Dr. Uygunoğlu’nun COST Kapsamındaki Uluslarası Projesi TÜBİTAK Desteği Almaya Hak Kazandı

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Uygunoğlu, Avrupa Bilim ve Teknoloji İş Birliği (European Cooperation in Science and Technology, COST) Aksiyonuna çalışma grubu üyesi olarak kabul edildi.

Uygunoğlu, 100’den fazla uluslararası üniversitelerden araştırmacıların bulunduğu “Karbon Esaslı Kendini Algılayan Akıllı Kompozitlerle” (EsSence-High-Performance Carbon-Based Composites with Smart Properties for Advanced Sensing Applications) ilgili COST aksiyonunda bilimsel çalışmalar yürütecek.

 

Modern teknoloji ile inşaat sektörüne destek verilecek

Aksiyondaki faaliyetler kapsamında Uygunoğlu’nun “Karbon Esaslı Hibrit PVA Lifin Sensör Olarak Kullanımıyla Nesnelerin İnterneti (IoT) Tabanlı Kendini Algılayan Akıllı Çimentolu Kompozit Geliştirilmesi” başlıklı uluslararası projesi TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı.

Proje hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Uygunoğlu, Karbon Esaslı Hibrit PVA Lifin Sensör Olarak Kullanımıyla Nesnelerin İnterneti Tabanlı Kendini Algılayan Akıllı Çimentolu Kompozit Geliştirilmesi başlıklı proje ile çimentolu kompozitlerin yük altındaki davranışlarının internet üzerinden uzaktan anlık takip edilebilmesini hedeflediklerini ifade etti. Uygunoğlu, “Buna yönelik olarak da, proje ekibinin 2020 yılında başarıyla tamamladıkları başka bir TÜBİTAK projesinde geliştirdikleri yöntemle sentezlenen karbon esaslı PVA lifler daha da geliştirilerek çimentolu kompozitler içerisinde sensör olarak kullanılacaktır. Yapıların betonarme taşıyıcı elemanları hizmet süresi boyunca üzerindeki yükler altında belirli deformasyonlara ulaştıklarında veya çatlak oluşmaya başladığında kendisini algılayarak uyarı yapacaktır. Geliştirilecek uyarı sistemiyle erken önlem alınabilmesine olanak sağlayacaktır. Proje ekibinde araştırmacı olarak Doç. Dr. Uğur Fidan ve Doç. Dr. Barış Şimşek yer almaktadır” diye konuştu.

COST hakkında

Araştırmacıların çalıştıkları alanlarda uluslararası uzman araştırmacılar ile bir araya gelmeleri ve Türkiye’ye ciddi getirileri olacak uluslararası projelere katılım sağlayacak konsorsiyumlara ulaşmaları açısından son derece önemli bir ağ olarak değerlendirilen COST, özellikle Ufuk2020 kapsamındaki diğer projelere katılım sağlanabilmesi adına gerekli uluslararası proje gruplarına erişimi sağlamaktadır.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Eğitim Haberleri