Belediye Başkanı Burhanettin Çoban dünya sorunu olan trafik sorununun Afyonkarahisar'da da yaşandığını, kent merkezindeki hava kirliliğinin de "en kirli" düzeyde olmadığını detaylarıyla anlattı.10 ocak Çalışan gazeteciler Günü nedeniyle basın mensupları ile kahvaltı yapan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban gündemdeki konuları değerlendirdi soruları cevaplandırdı.
ULUSAL MEDYANIN DİKKATİ ÇEKİLDİ
Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 8 Ocak Cuma günü AK Parti'nin şehirdeki kampında Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatı ile ulusal basın mensuplarını ayırım yapmaksızın Akarçay'da düzenlenen toplantıya davet ettiklerini söyledi. Sayısı yüzü geçen basın mensubunun Cuma günkü basın toplantısına katıldıklarını belirten Çoban; "Basın toplantısında Afyonumuzun öne çıkan özelliklerini, güzelliklerini anlattım. Sayın Bakanımız da Afyonumuzun geneli ile ilgili bilgiler verdiler. Bu toplantıdan sonra bizi hiç canlı yayına çağırmayanlar canlı yayına davet ettiler. Hem Doğan, hem de Sabah grubundan bana kartlarını, mail adreslerini vererek özellikle bizim çevre ile ilgil yatırımlarımızın, atık su tesisi ve çöp tesisimizin dikkatlerini çektiğini belirttiler. Afyon gibi bir ilde bu tür güzelliklerle karşılaşmanın kendilerini hayrete düşürdüklerini söylediler" dedi.
"SORUNLARIMIZI ANLATMA İMKANI BULDUK"
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, 81 ilin bir çoğunun AK Parti kampı gibi kampların kendi ilinde yapılması isteğinde olduğuna vurgu yaptı. Bu tür kamp organizasyonlarının başkentte ulaşma şansı olunmayan kabine üyelerinden siyasilere kadar bir çok ismin bu tür kamplarda biraraya geldiğine değinen Çoban; "İki gün boyunca bu kişilerle beraber olma şansınız oluyor. Sadece ben en az 5 ayrı bakanla 2'şer saat sohbet ettim. Çay, kahve içerken sohbet ettik, fıkra anlattık, ülkemizin meselelerini konuştuk. Başka zaman mümkün mü?" diye konuştu.
GÜNEYDOĞU HATTINI YAPMAYA TALİBİZ
"Mesela bir bakanımız dedi ki, 'Güneydoğu da 400 kilometre hat çekilecek.' Hat ile beton duvarı kast ediyorum" diyen Çoban; "Sayın Bakan bununla ilgili çağrıda bulunup ülkede birçok hayırsever ve işadamının buna katkıda bulunabileceğini söyledi. Ben de böyle bir çağrı yerine 400 kilometre hattın maliyetini il belediyelerine bölünmesini, Afyonkarahisar Belediyesi olarak benim hisseme ne düşüyorsa üç katını ben yapayım dedim. Bunlar zor şeyler değil. Madem ülkemiz önemli birşeye kavuşacak. AK Parti'nin Afyonkarahisar kampı gibi organizasyonlarda herşey konuşulup, tartışılıyor manasında söylüyorum. O kampta biz de sorunlarımızı ilettik" şeklinde konuştu.
UNUTULAN ŞEYLER VAR
Afyonkarahisar'da kendi dönemi öncesini söylemek zorunda olduğunu belirten Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, çok ciddi çevre sorunlarının varlığını hatırlattı. Sadıkbey, İnaz, Çakırköy, Erkmen, Susuz, Beyyazı gibi birçok beldenin, köylerin kanalizasyonlarının tarlalara bırakıldığını söyleyen Çoban; "Mesela Çakırköy'ün, Sadıkbey'in tüm kanalizasyonları İkbal Otel'in arkasında ki yere gidiyordu. Hepsi zamanımızda hatta alınarak atık su tesisine bağlandı. Günlük 44 bin metreküp Afyon merkezin atıkları dahil hiçbir işleme tabii tutulmadan olduğu gibi Akarçay'a, oradan da Eber gölüne veriliyordu. Eber gölünde de insanlar balık tutup yiyorlardı. Çevredeki tarlalar, ağaçlar bu sular ile sulanıp buradan çıkan ürünleri de bizler tüketiyorduk. Bunlar unutuldu. 24 Saat, 7 gün, 365 gün çalışan bir tesisi hayata geçirdik" ifadelerini kullandı.
KAMPTA CİDDİ SORUNLAR ÇÖZÜLDÜ
Fethibey, Çıkrık, Beyyazı, Çayırbağı gibi beldelerimizin kanalizasyonlarının halen daha boşa aktığından yakınan Burhanettin Çoban şu ifadelere yer verdi: "Sayın Bakanımız bizzat uğraşıyor ama bir türlü Kalkınma Bakanlığı'ndan onayı alamıyoruz. İki yıl boyunca eski Milletvekilimiz Halil Ürün'ün de çok büyük çaba sarf etmelerine rağmen maalesef onay alamadık. Onlarda bu yatırımı devletin değil belediyelerin yapması gerektiğini söylüyorlar. AK Parti kampında Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da burada iken ben bu konuyu dile getirdim. Bahsettiğim yatırım yaklaşık 30 milyon TL. Basit bir yatırımdan söz etmiyoruz. Bu tür konuları ilettik."
SIKINTI PARTİKÜL ORANINDA
Afyonkarahisar'ın hava kirliliği konusunda karbondioksit ve partikül madde ile ilgili iki ayrı sorun yaşadığını aktaran Burhanettin Çoban, partikül maddenin artışı ve düşüşü ile hava kalitesinin değiştiğini kaydetti. Asıl tehlike olan karbondioksitte bu yıl hiç sınır geçilmediğini belirten Çoban şunları söyledi: "AFJET ısıtmada 25 bin konuta ulaştı. Mahalli Çevre Kurulu bir karar aldı. Bir mahalleye doğal gaz ya da AFJET gibi bir sistem geldiyse o mahalde kömür yakımının yasaklanması kararı alındı. Biz bu kararı tebliğ ettik. Cumhuriyet, Dumlupınar, Karaman gibi mahallelerde halen daha onlarca binada kömür yakılıyor. Karbondioksitte biz bu yıl sınırı geçmedik. Ama partikül de yani toz oranında yağış olmaması sonucu devam eden inşaatlar vs sonucu sıkıntı oluştu. Kesinlikle en kirli iller arasında değiliz. Partikül madde denilen toz, toz. Malum yağış olmadı, inşaatlar faaliyette. Sebebi budur"
TRAFİK DÜNYA SORUNU
Dünyada ve Türkiye'de trafik sorunu yaşanmayan hiçbir yer olmadığını dile getiren Burhanettin Çoban, ancak bu durumun iş ve işlem yapılmayacağı anlamına da gelmediğini söyledi. Brüksel'de para karşılığı bile olsa araçlara otopark bulmaktan güçlük çektiklerini anlatan Çoban şöyle konuştu: "Hayat standartları değişiyor, araç sayısı da buna paralel artıyor. Kim Belediye Başkanı olursa olsun. Milli Birlik caddesinde, Anbaryolu, Kurtuluş caddelerine ne yapabiliriz? Belediye 5 yıl boyunca hiçbir şey yapmayıp bu caddelerden birini genişletmeye çalışsa, o bile olmaz. Bilindiği üzere Afyon'da mülkler çok değerli. Bedesten'de restorasyon yapıyor vatandaşın yerini bedavaya yeniliyoruz, 4 santimetre için dava açıp bizden para isteyenler var. Herkes parasının derdinde. İnşallah her sene bir köprü yapacağız. Ama ben bir Kurtuluş caddesinde köprü yapamam. Şartlar el vermiyor. İnşallah her yıl bir kavşak ve köprü yapacağız."