“TEKNOLOJİK SERAYI AFYONKARAHİSAR’A 10 YIL ÖNCE BİZ GETİRDİK”


15.03.2019 - Afyonkarahisar

Ormanve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, 31 Mart seçimleri dolayısıylaAfyonkarahisar’da yoğun bir seçim çalışması yürütüyor. Milletvekilleri, AkParti İl Başkanı, Belediye Başkanı, Belediye Başkan adayı ve parti teşkilatı,birlik ve beraberlik içerisinde vatandaşlarla bir araya gelerek programlardüzenliyorlar.

TeknolojikSerayı Afyonkarahisar’a İlk Defa 10 Yıl Önce AK PartiGetirdi

AKParti Hükümetlerinin en uzun süre Bakanlık yapan, tecrübeli siyasetçisi Ormanve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, seçim çalışmalarıçerçevesinde Afyonkarahisar’a kazandırdıkları yatırımları anlatırken ilk defateknolojik seraları nasıl getirdiklerini de anlattı.

2009yılında bir konferans için Antalya’ya giden Prof. Dr. Veysel EROĞLU, oradaki bazıfirmaların seralarında incelemeler yapmıştır. Kendisi aynı zamanda teknik biriolması sebebiyle bu seralarda dört hususu tespit etmiştir.

Birincisi,yıl içindeki güneşlenme nispeti. İkincisi, gece ve gündüz arasındaki sıcaklıkfarkı. Üçüncüsü, özellikle yaz aylarında sıcaklık sebebiyle bitkilerin uykumoduna girmesi ve verimin tamamen düşmesi. Dördüncüsü ise enerji maliyetlerininçok yüksek olmasıdır. Bakanlığı sırasında Meteoroloji Genel Müdürlüğü kendisinebağlı olduğu için bu hususlarda Afyonkarahisar’da bir çalışma yapmalarıtalimatını vermiştir.

Yapılanincelemenin ardından Afyonkarahisar’ın güneşlenme bakımından
en uygun yer olduğu, yaz aylarında bitkilerin uyku moduna girmesinin söz konusuolmadığı ve sahip olduğu jeotermal enerji kaynakları bakımından %40 nispetindeenerji tasarrufu olduğu tespit edilmiştir.

İlkTeknolojik Serayı Çobanlar’da Kuruldu

Afyonkarahisar,her açıdan teknolojik seracılık için en uygun yerdir. Prof. Dr. Veysel EROĞLUtarafından, bundan takriben 10 yıl önce Afyonkarahisar’da teknolojik serakurulması için şehrimizdeki yatırımcılara çağrıda bulunulmasına rağmen kimse bukonuda yatırım yapmak istememiştir.

Bununüzerine Prof. Dr. Veysel EROĞLU, bir talebesinin babası olan Sayın HaydarKurt’a bu konuda yatırım yapması için teklifte bulunmuştur. Kendisi,
çok gönüllü olmamasına rağmen hatır için Çobanlar’da ilk teknolojik serayıkurmuştur.

Dahasonra Afyonkarahisar Merkez, Sandıklı ve İhsaniye’de de bu seralardan kurularakil genelinde yaygınlaştırılmıştır. Bu seralarda üretilen ürünlerin büyükçoğunluğu yurt dışına ihraç edilerek Afyonkarahisar ekonomisine büyük katkısağlanmaktadır. Ayrıca kurulan bu seralar hemşehrilerimize büyük bir iş imkanısağlanmaktadır.

Buprojenin devamı olarak özellikle hanım kardeşlerimizin istihdamına yönelikolarak yeni teknolojik seralar kurulacaktır. Yeni Organize Seracılık Projesiile takriben 1.500 dekar alanda daha seracılık yapılabilecektir.

Yenikurulacak teknolojik seralarda proje tutarının %50’sine hükümet tarafından hibedesteği verilmektedir. Bunun yanında Ziraat Bankasının yeni açıklamış olduğubir kampanya ile 3 yıl ödemesiz, 5 yıl ödemeli, 8 yıllık düşük faizli krediimkanı da bulunmaktadır.

BazıAdaylar, AK Partinin 10 Yıl Önce Yaptığını
Yeni Proje Olarak Vatandaşa Sunuyor

Afyonkarahisar’aseçimden seçime gelen bazı adayların, Afyonkarahisar’ı ve Afyonkarahisarlılarıtanımadığı o kadar belli ki 10 yıl önce ilk defa AK Parti tarafından kurulan teknolojikseraları, seçim vaadi olarak sunmaları büyük bir gaftan başka bir şey değildir.

Budurum Afyonkarahisar’a ne kadar yabancı, vatandaştan ne kadar kopuk olduklarınıgösteriyor. Vatandaştan, şehirden kopuk kişilerin, Afyonkarahisar’ın yönetiminetalip olmaları çok üzücü.Konundanbihaber olan bu kişiler, ortaya çıkıp “termal sera” kuracağız diyorlar, bu bircahilliktir. Termal sera diye bir şey yoktur, bu işin gerçek adı “teknolojikseradır”.

Afyonkarahisarlıhemşehrilerimiz bundan önce olduğu gibi bundan sonra da böyle kişilere pirimvermeyecektir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri