TAŞPINAR DERGİSİNİN 20. SAYISI ÇIKTI


 TAŞPINAR DERGİSİ YİNE DOPDOLU

           Afyonkarahisar tarihine ışık tutan Taşpınar Dergisi'nin 20. sayısı okuyucularıyla buluştu. 1950 yılına kadar aralıksız olarak 161 sayı çıktıktan sonra çeşitli aralıklarla yayımlanan Taşpınar Dergisi'nin yeni sayıları okuyucusuyla buluşmaya devam ediyor.

         Belediye Başkanı Burhanettin Çoban dönemiyle birlikte 5’nci sayıdan itibaren yayın hayatına kaldığı yerden yeniden devam eden Taşpınar Dergisi'nin 20. sayısı da Afyonkarahisar’ın tarihine ve kültürüne ışık tutuyor. Taşpınar Dergisinde yine birçok farklı konu okuyucuların beğenisine sunuldu. 

BAKAN EROĞLU İLE ÇOK ÖZEL RÖPORTAJ

           Orman ve Su İşleri eski Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Prof. Dr. Kemal Çakmaklı ve Afyonkarahisarlı sanayici işadamı Dr. Orhan Yavuz ile röportajlarında bulunduğu derginin kapağında, Afyonkarahisar eski Cezaevinden Kale’nin görünüşüne dair bir tabloya yer verildi. Dergide ayrıca günümüze gelemeyen eski cezaevini Hasan Özpınar kaleme aldı. Afyonkarahisar’da eski düğün adetlerini Mustafa Mühsürler, İstiklal Harbinde demiryolcuların hatıralarını H. Tahsin Günek, Muammer Bayar, Fevzi Kaya, Ahmet İlaslı, Erdoğan Emre gibi isimlerinde birbirinden farklı yazıları okuyucuları geçmişe yolculuk yaptırıyor. Afyonkarahisar tarihinden pek çok farklı fotoğraf ve şiir de dergiye ayrı bir zenginlik katıyor. 

BAŞKAN’DAN

           Afyonkarahisar tarihinin yazılı kaynağı Taşpınar dergisinin 20. sayısıyla merhaba.Afyonkarahisar Belediye Başkanı olarak göreve geldiğimiz günden bu yana ekonomik kalkınmanın yanı sıra şehrimizin kültür hayatını desteklemeye, Afyonkarahisar’ın kültür ve tarihini anlatan eserlerin basımına katkılar sunmaya devam etmekteyiz.

              Afyonkarahisar Belediyesi sadece ilimizde değil başka şehirlerde de kültürel mirası koruma çalışmalarına katkıda bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse varlığından geçtiğimiz aylarda haberdar olduğumuz Çanakkale Eceabat’taki Karahisar Fırkası Çeşmesi’ni yetkili kurullardan alınacak izin sonrası restore ettireceğiz. Çanakkale Gelibolu’da yüzyılı aşkın bir zaman önce böyle bir eser bırakarak Karahisar adını orada da yaşatan ecdadımızın mirasına böylelikle sahip çıkacağız. Günümüzde Çanakkale Eceabat’tan  Kilitbahir yönüne giden yol (İstiklâl Caddesi) üzerinde, Miralay Sokak köşesinde bulunan bu çeşmenin ön cephesindeki kitabesi aynen şöyledir: “Karahisar Fırkası Yolu – Miralay Şükrü Bey’in eseridir. Fî sene 1329” Miladi 1913 yılında yapılan çeşme üzerinde yeralan   “Karahisar Fırkası Yolu” tanımlaması  Balkan Savaşı sırasında bu bölgede görevlendirilen Afyonkarahisar Redif Tümeni’nin, Seddülbahir bölgesine giderken kullandığı intikal güzergâhını işaret etmektedir. Bu güzergâh birkaç yıl sonra yaşanacak olan Çanakkale Kara Muharebeleri süresince Seddülbahir Cephesi’ne gönderilen asker, malzeme, mühimmat gibi unsurların ulaşımında kullanılan başlıca iki yoldan biridir.

              Kültürel faaliyetlerimiz bunlarla sınırlı değil elbette.Geçtiğimiz günlerde ziyarete açtığımız “1900’lü yılların başında Afyonkarahisar’’ maketi şehrimizin geçen yüzyılın başlarındaki halini yansıtan kapsamlı bir eser ve boyut olarak ülkemizdeki tek örnektir. Belediyemiz bu Kent Maketi ile kültür ve tarih bilincinin gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması, kentin tarihi ile ilgili turistlere bilgi aktarımında bulunulması, kent belleğinin devamlılığının sağlanması ve nesiller arası bilgi aktarımının etkin bir hale gelmesini amaçlamıştır. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri