Sivil Toplum Proje Yazmayı Öğreniyor


Afyonkarahisar’da faaliyetgösteren sivil toplum kuruluşları, Kent ve İnsan Derneği ile Afyonkarahisar İlAfet ve Acil Durum Müdürlüğü tarafından Zafer Kalkınma Ajansına sunulan “SivilToplum Proje Yazmayı Öğreniyor” isimli proje kapsamında düzenleneneğitimlerle, Avrupa Birliği Mali Kaynakları ve Proje Döngüsü Yönetimi Eğitimialıyor.

İlimizden farklı sivil toplumkuruluşlarının katılımcı olarak yer aldığı eğitimde, Avrupa Birliği MaliKaynakları Nelerdir? Ülkemiz hangi hibe kaynaklarından yararlanabilmektedir? PCM– Proje Döngüsü Yönetimi Nedir? Proje Nedir? Başarılı Proje HazırlamaTeknikleri, Hibe Mekanizması, Sorun Ağacı Hazırlama, Çözüm Ağacı Hazırlama, Riskve Tehlike Ağacı (Matrisi) Oluşturma, Hibe Sağlayıcı Prosedürleri, MantıksalÇerçeve Yaklaşımı, Mantıksal Çerçeve Matrisi Oluşturma, İş Planı ve TemelFizibilite Raporları Hazırlama, Faaliyet Planları ve Bütçe Oluşturma gibikonular başta olmak üzere proje ile ilgili pek çok konuyu içeren ciddi bir müfredattakip ediliyor.

“Birlikte Başaracağız”

Konu ile ilgili olarak Kent veİnsan Derneği tarafından yapılan açıklamada, günümüzde, gerçekleştirilmekistenilen her türlü yenilik ve değişimin proje temelli olarak planlanmasıgerektiği belirtilirken, Avrupa Birliği Mali Kaynaklarının, genellikle siviltoplum kuruluşları üzerinden kullanılabildiğinin altı çizilerek “Siviltoplum kuruluşlarının, faaliyet gösterdikleri şehirler ve hitap ettikleritoplumsal kesimlerle ilgili olarak algıladıkları sorun ve risklerin çözümü içinproje temelli çözüm yolları üretmeleri gerekiyor. Ancak, ilimizdeki siviltoplum kuruluşlarıyla gerçekleştirdiğimiz çeşitli görüşmeler neticesinde, projemantık ve tekniğinin bu çevrelerde yeteri kadar bilinmediği yönünde bir kanaatesahip olduk. Birlikte hareket edersek ilimizin çeşitli sorunlarına yönelikprojeler üretmek konusunda daha başarılı olacağımızı düşündük ve İl Afet veAcil Durum Müdürlüğü ile birlikte bu teknik destek projesini hazırlayarak ZaferKalkınma Ajansına sunduk. Sonrasında Ajans tarafından desteklenmeye değergörülen projemiz için katılımcı aramaya başladık ve ulaşabildiğimiz siviltoplum kuruluşlarını eğitime davet ettik. Toplam 32 arkadaşımız müracaat etti.Hiç birini geri çevirmedik.” Denildi.

“Projesizlikde Bir Afet Türü Olabilir”

Konu ile ilgili konuşan SivilToplum Proje Yazmayı Öğreniyor isimli projenin ortağı AFAD İl Müdürü MehmetBuldan ise yaptıkları bütün çalışmalarda sivil toplumla birlikte hareket etmeyeözen gösterdiklerini belirterek, STK’ların kendilerine müracaat ettikleri heralanda onlara yardımcı olmak istediklerini söyledi. Buldan, “Afetve acil durumlarla ilgili her türlü faaliyette sivil toplumun önemi yadsınamaz.Biz zaten kurum olarak afet gönüllüleri üzerinden de birçok çalışmagerçekleştirdik ve gerçekleştiriyoruz. Kent ve İnsan Derneği’nin Zafer KalkınmaAjansı’na sunduğu bu proje ile de sivil toplum kuruluşlarıyla ilişkilerimizibir adım öteye taşımış olduk. Şehrimizde, ülkemizde insanlarımızın günlükhayatını ve ülkemizin geleceğini tehdit eden pek çok problem var. Bizler, kamukurumları ve sivil toplum kuruluşları el ele vererek bu sorunlara yeni çözümyolları önermeliyiz. Bence bu sorunlar karşısında projesiz kalmak da bir türafet olabilir. Birlikte hareket edersek daha güçlü çözüm yolları bulacağımızave ülkemizi daha yaşanabilir bir yer kılacağımıza inanıyorum.” Şeklindekonuştu.

Proje eğitimlerinin dört günsüreceği ve faaliyet sonunda katılımcılara sertifika verileceği ifadeedildi. 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri