SERTESER TALEP ETTİ; BAKAN PEKCAN TAKİP SÖZÜ VERDİ

Ticaret Bakanlığı ve TOBBişbirliğinde Manisa’da düzenlenen Bölgesel İstişare Toplantısı’ndaAfyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser,çeşitli sektörlere ilişkin sorunları ve çözüm önerilerini dile getirdi.Serteser’in taleplerini değerlendiren Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan takip sözüverdi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ileTürkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı M. RifatHisarcıklıoğlu’nun katılımı ile Manisa Anemon Otel’de Bölgesel İstişareToplantısı düzenlendi. Toplantıya Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Yönetim Kurulu Başkan YardımcısıAhmet Şükrü Köse, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hayrettin Güzbey, Hacı SaitEvrenkaya ve Akif İşbilir ile ATSO Genel Sekreteri Ali Şenol iştirak etti.

İSTİHDAM İÇİN BİRÇOK ADIM ATILDI

TOBB Yönetim Kurulu Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, toplantıda yaptığı konuşmada, Oda-Borsa Başkanları ilebirlikte çalışarak, son birkaç ayda hükümete sundukları pek çok talebin, BakanPekcan’ın da desteği ve takibi sayesinde hayata geçtiğini söyledi.Hisarcıklıoğlu, istihdam maliyetlerini azaltan, finansman yükünü hafifleten,piyasaya hareket getiren, çeşitli tedbirler alındığına işaret ederken şunlarısöyledi: “KDV iadelerini hızlandıran, yeni bir sistem devreye giriyor.Cumhurbaşkanımız ve Bakanlarımızın katılımıyla, 21 Ocak’ta gerçekleştirdiğimiz,TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda da, gündemimizde olan konuları aktarmıştık.Yine bu Şura’da, Sayın Cumhurbaşkanımız, Oda ve Borsalarımız’dan istihdamtaahhütü aldı. Hükümetimiz de istihdamı destekleyen adımlar attı, atıyor.Mesela Kısa Çalışma Ödeneği devreye girdi. Artık işler yavaşladı diye,istihdamı azaltmak gerekmiyor. Buraya başvurun, 3 ay boyunca maaşlar Fon’danödensin. Şu ana kadar 55 bin çalışan bundan yararlandı. İkinci olarak, ilaveistihdama yeni teşvikler geldi. Mesela 30 Nisan’a kadar her ilave istihdamda,ücret-vergi-prim devletten, sonraki 9 ay için de sadece ücret sizden. Bunlardaha önce benzeri görülmemiş, tarihi destekler. Pazartesi günü, hükümetimizle,TOBB Türkiye Sektörel Ekonomi Şurası yapıyoruz. Orada, bunların lansmanınıgerçekleştireceğiz. İnşallah en iyi şekilde yararlanıp, istihdamı artıracağız.Öte yandan, yine sayın Bakanımızın liderliğinde, ihracat atağı da başlattık.Ticaret Bakanlığımız ile, 16 ilde İhracat Destek Ofisi kurduk. Odalarımız, buofisler vasıtasıyla, ihracatçılara her konuda kılavuz kaptanlık yapacak.”

YERLİ VE MİLLİ ÜRETİCİ KORUNUYOR

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan isekonuşmasında, il ticaret müdürlerinin, yeni dönemde artık daha aktif olacağını,tüketicinin ve dürüst esnafın yanında yer alacağını ifade etti. Pekcan,ticareti desteklemek için ülke genelinde ihracat destek ofisleri açtıklarını,burada ihracat yapmak isteyen firmalara eğitim verdiklerini, ihracatçıyıfinanse eden Eximbank'ın şubelerini de artırdıklarını  dile getirerek, daha fazla KOBİ'yiEximbank'tan faydalandırmak istediklerini ifade etti. 

Pekcan, önceki gün 81 ilin ilticaret müdürleriyle toplantı yaptıklarına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Nisan ayında da inşallahbütün dünyadaki ticaret müşavirlerimiz ve ticaret ataşelerimizle bir toplantıyapacağız. İl ticaret müdürlerimiz artık daha aktif olacaklar. Halkın vetüketicinin yanında, dürüst esnafın yanında yer alacaklar. O dengeyi korumakiçin ticaret müşavirlerimiz de daha etkin olacak, iş adamlarımız da ihracattadaha ufuk açıcı, ihracatımıza katkı sağlayıcı olacaklar.Sadece ihracatıartırmak değil amacımız. Aynı zamanda yerli ve milli üreticiyi koruyacakithalat politikalarını da başarıyla uyguluyoruz. Geçen seneyi 168 milyar dolarihracat rakamıyla rekor düzeyde kapattık. Ama en önemlisi ihracatın ithalatıkarşılama oranını yüzde 57'lerden yüzde 75'e getirdik. Sadece Ocak ayında buoran yüzde 85."

SERTESER, SEKTÖRLERİN TALEPLERİNİGÜNDEME GETİRDİ

Konuşmaların ardından,sektörlerin sorun ve taleplerini sunmak isteyen Oda ve Borsa Yönetim KuruluBaşkanları’na söz verildi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSOMeslek Komiteleri’nde gündeme gelen şu sorun ve çözüm önerilerini iletti:

Ulusal süpermarkelerin yan yanaaçıldığı görülüyor. Bu konuda Eczacı ve Eczacılar Yönetmeliğinin 8’inci maddesi1’nci bendinde yer alan ‘Serbest eczane sayıları,  ilçe sınırları içinde en az 3500 kişiye bireczane düşecek şekilde düzenlenir’ ifadesi uygulanabilir. Ulusalsüpermarketlerin bunun gibi bir sistemle açılması yerinde olacaktır.

Ulusal marketlerle ilgili bizekırtasiyecilerden gelen önemli bir şikayet var. Bilhassa eğitim-öğretim yılıbaşlangıçlarında ulusal marketlerdeki kırtasiye reyonları çok büyütülüyor. İşisadece kırtasiyecilik olanlar sıkıntı çektiklerini söylüyorlar. Eğitim-öğretimyılının başlangıcında ulusal marketlerin kırtasiye bölümlerinin büyütülmemesitalep ediliyor.

TÜRKSAT yayın ücretleri konusundayerel medya, işlerini çok sıkıntılı bir şekilde yürütmektedir. TÜRKSAT’aücretler, aylık olarak dolar bazında ödeniyor. Doların çok arttığı dönemlerdeciddi sıkıntılar çekiliyor. TÜRKSAT’a ödenen ücretin TL cinsinden alınmasınıtalep ediyoruz. Bu düzenleme yerel basın için faydalı olacaktır.

İkinci el motorlu kara taşıtıticareti hakkında çıkan Yönetmeliğin 18’inci maddesinin ‘b’ bendinde bir otomobilinyeri 25 metrekare ve en az 4 otomobil olacak şekilde olmalıdır deniliyor.Aslında bu doğrudur. Ancak 100 metrekarenin altında birçok işletme var. Buradabir geçiş süreci tanımlanması isteniyor. İzmir Ticaret Odası’nın MeslekKomiteleri’nden gelen ve bizim de sıkıntımız olan bir konu daha var: İkinci elotomobil ve arazi taşıtı ticareti yapan işyerlerinde ikinci el otomobil vearazi taşıtının garantisi 3 ay ve 5 bin kilometre olarak belirlenmiş. Bununsigorta yaptırmak suretiyle 1 ay ve 1000 kilometre olarak değiştirilmesi,ikinci el taşıt ticareti yapanları rahatlatacaktır.

Yine ikinci el taşıtlarda arızaoluşursa 10 iş gün içinde yenilememesi halinde, tamirde geçen 10 iş gününütakip eden 3 iş günü içinde teslim edilen otomobil ve arazi taşıtına benzer nitelikleresahip ikame taşıt tahsis edilmesi ile ilgili düzenleme var. Bu düzenlemeninkaldırılması talep ediliyor.

Bir konuyu biz uzun zamandırsöylüyoruz. Yumurta ana gıda maddesi. Toptan yumurta satışında KDV’nin yüzde1’e düşürülmesi bizim için çok önemli. Yumurtayı en fazla üreten ve ihraç edenşehir biziz. Yumurtacılarımızın bu haklı talebi var.

İhracat rakamlarının açıklanmaşekline ilişkin de bir talebimiz olacak. Doğrudan ve ihraç kayıtlı olmak üzereiki ihracat şekli var. İhraç kayıtlı ihracat, bizim ilimizin istatistiklerinegirmiyor. İstanbul’da bir ofisi olan ihracatçı, ilimizden ürün alarak büyük birihracat gerçekleştirebiliyor. Bu durumda gerçek ihracat değerimiz ortaya çıkmamışoluyor. İhraç kayıtlı satışların üretim yapılan ile yazılmasını arz ediyoruz.

5084 Sayılı Yasa’ya göre devletinhazinesindeki arazilere yatırım yapılacaksa belli bir istihdam taahhüdüalınıyordu. Bu yatırım sağlanıp 5 sene taahhüt edilen istihdam devam ederse oarazinin tapusu, o yatırımı yapan işletmeye devrediliyordu. Bu yasanın tümbölgeleri kapsayacak şekilde çıkarılmasını talep etmekteyiz, böylece istihdamabüyük katkı sağlanacaktır.”

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı HüsnüSerteser’in gündeme getirdiği talepleri tek tek not alan Ticaret Bakanı RuhsarPekcan, Serteser’in önemli konu başlıkları üzerinde durduğunu kaydetti. Pekcan,Serteser’in ilettiği konu başlıkları hakkındaki düzenlemeleri takip edeceğinibelirtti.

TOPLANTININ TADI AFYON LOKUMU

Öte yandan Afyonkarahisar Ticaretve Sanayi Odası, Manisa’daki toplantıda Afyon Lokumu dağıttı. Protokolmasasında ikram edilen, toplantı salonuna da dağıtılan Afyon Lokumu,katılımcıların beğenisini topladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri