MERDİVENCİ’DEN GENÇLERE ÖNEMLİ TAVSİYELER

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi OdasıMeclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyon Kocatepe Üniversitesi DinarMeslek Yüksekokulu’nda İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kariyer Günü2019 etkinliğine katıldı. Merdivenci, gençlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO)Meclis Başkanı Dr. Mehmet Sıtkı Merdivenci, Afyon Kocatepe Üniversitesi DinarMeslek Yüksekokulu’nda İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen Kariyer Günü2019 etkinliğine katılarak öğrencilere hitap etti. Etkinliğe Dinar KaymakamıSelami Kapankaya, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Av. Ali Özkaya, İŞKUR İlMüdürü Ahmet Karakaya, SGK İl Müdürü Samet Fidan, TCDD 7. Bölge Müdürü AdemSivri Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Kadir Arık ve öğrencileriştirak etti.

HAYAL EDİN, KENDİNİZE GÜVENİN

Kariyer Günü 2019 etkinliğinde “KariyerPlanı ve Başarı” başlıklı bir sunum yapan ATSO Meclis Başkanı Dr. Mehmet SıtkıMerdivenci, salonu dolduran gençlere önemli tavsiyelerde bulundu. Merdivenci, “Hayaledin, kendinize güvenin ve zorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin. Kariyerplanları yaparken, alışılagelmiş mesleklere değil gelecek vadeden mesleklereyönelin.Kendinizin farkında olun, neler yapabileceğinizi, neleryapamayacağınızı açık yüreklilikle ölçün, tartın” dedi.

ÖNEMLİ VURGULAR VAR

Merdivenci’nin konuşması şöyle:

Sevgili öğrenciler;

Bugün sizlerle kariyer planlaması vebunun getirdiği başarıyı konuşacağız.

Üniversite eğitimi almış birçok insanıngüzel bir işte çalışmak, bu sayede hem emeklerinin karşılığını alırken hem dealdığı eğitimi kullanarak daha verimli olmak gibi hedefleri vardır. Ancak, herzaman bu mümkün olmamaktadır.

O zaman yapmanız gereken ilk şey, oturupgeleceğiniz ile ilgili bir kariyer planı yapmaktır. Kariyer planı sizin hedefeulaşmanızı kolaylaştıracak bir yol haritasıdır.

Peki, sözü edilen planlama nasılyapılmalıdır?

Her yaşta, her dönemde, mesleğebaşlamadan ya da yıllarca çalıştıktan sonra kariyer planlaması yapılabilir.Ancak tabii ki en doğru zaman bunu üniversite yıllarında ya da bir teknik okulokurken yapmak, hatta öncesinde yapabilmektir. Üniversitede bölümü belirlemedenönce bir uzmanla çalışmak, o gencin kendi potansiyelini ortaya çıkarabileceğinibulması adına çok kıymetlidir.

Kariyer planlamanın birçok aşamasıbulunmaktadır ve kişilerin bu aşamaları sabır ve özenle uygulaması durumundabaşarıya ulaşmaları söz konudur. Sözü edilen aşamaları şu şekildesıralayabiliriz:

1. Hedefi belirleme.

Ulaşmak istediğiniz hedefinizibelirleyin. Bunu gerçekten isteyip istemediğinizden emin olun. Ben hangi işiyaptığımda daha mutlu olurum sorusunu kendinize sorun.

2. Sektörünü ve departmanını seçme.

Hangi sektörde hatta mümkünse hangidepartmanda çalışmak istediğine karar vermelisin.

3. Kendini değerlendirme.

Bu aşamada öncelikle kendini iyitanımalısın. Ayrıca sahip olduğunuz yeteneklerin farkında olmalısınız.

4. Hareket planı.

Ne yapacağını ve nasıl yapacağınıplanlaman seni hedeflerine ve başarıya daha hızlı ulaştıracak.        

Sevgili Gençler,

Hayal edin, kendinize güvenin vezorlukların sizi yıldırmasına izin vermeyin .

Bunun en güzel örneği, bugün hepinizinbildiği bir restoran zincirinin hikayesidir. 68 yaşında iflas eden bir adam,yaptığı yemekleri tek tek ülkedeki restoranlara tattırarak çok cüzi rakamlarasatmak ister. Ancak bir türlü olumlu yanıt alamaz. Ta ki 1.019’uncu restoranakadar. 68 yaşındaki bir adam yılmadan 1.019 restoranı dolaşmış ve başarıyaulaşmıştır. İşte bu adam KFC’nin sahibidir.

Kariyer planları yaparken, alışılagelmişmesleklere değil gelecek vadeden mesleklere yönelin. Sizlerin de bildiği gibiemek yoğun teknolojilerden çok bilgi ve bilişim teknolojileri ön planaçıkmaktadır. Devir artık alın teri devri değil, akıl teri devridir.

Büyük buluşlara imza atanlarınyaşlarının ne kadar genç olduklarını dünya örnekleri bizlere göstermektedir.Üniversiteye devam ederken, kimi garajında, kimi evinde, bu işlere zamanayırarak bugün hayatımıza yön vermişlerdir. Görüldüğü üzere başarı, farkyaratmaktır.

Sizlerin de çok iyi bildiği 2 dev marka,Apple, Google böyle ortaya çıkmıştır.

Kariyer yaparken de başka bir kariyerplanlaması da yapılabilir. Hayatın ne getireceğini bilemediğimizden kariyerplanımız değişikliğe uğrayabilir. Bunun pek çok sebebi olabilir. Örneğinmesleğimizde maddi manevi istediğimiz başarıyı elde edememiş olabiliriz, ya daiçinde bulunduğumuz çevresel faktörler bizi kariyer planımızda değişiklikleryapmamızı zorunlu kılabilir.

Sevgili öğrenciler;

Ben Afyonkarahisar’ın en önemli sektörüolan mermercilik sektöründe iştigal ediyorum. 1987 yılında bu sektöre girdik.Müşteri memnuniyetini ön planda tutarak, kendimizi her sene bir önceki yılagöre geliştirerek, kaliteli hizmet sunarak sektörün öncü firmalarından birisihâline geldik. Buradaki temel ölçümüz sebat ve sabır oldu.

Bir diğer önemli unsur da, güvendir.Ticarette en büyük erdem güvendir. İnsanlar size güvenmezse iş hayatında varolamazsınız. "İnsanların güvenini kaybetmektense para kaybetmeyi tercihederim." Dünyanın en büyük beyaz eşyaüreten markalarından olan Bosch’unkurucusu Robert Bosch’un bu sözünü daima aklınızda tutunuz.

Değerli öğrenciler;

Siz ülkemizin geleceğisiniz.Ailelerinizin biricik evlatlarısınız. Kendinizin farkında olun, neleryapabileceğinizi, neler yapamayacağınızı açık yüreklilikle ölçün, tartın.Kendinize karşı dürüst olduğunuzda kariyerinizi daha güzel bir şekildeplanlayacaksınız.

Sevgili öğrenciler;

Konuşmamı bazı örnekler vererek bitirmekistiyorum.

Nobel Kimya Ödülü’nü alan ilk Türk olanProf. Dr. Aziz Sancar,

“Bir şeyler söylemekle hiçbir şeyolmuyor; çalışmak gerek, çaba sarf etmek gerek. Sadece çok çalışarak başarıelde edebilirsiniz. Çabayla elde edilen başarıyı kimse inkâr edemez. İsterAmerika ister Avrupa isterse de dünyanın herhangi bir yeri olsun, kimseçalışkan insanın karşısında duramaz” demiştir.

Batı dünyasında “en genç yaşta profesör”olma unvanını taşıyan, rahmetli Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu da gençleretavsiyelerde bulunmuş ve “Temel gayeleriniz, kendinizin ufak çıkarlarıötesinde, kendiniz dışında, bu ülke, bu ulus, insanlık için olsun. Başkasınıtaklit etmeyin. Kendi yolunuzu çizip azimle yürüyün. O zaman herkes sonradansizi taklit edecektir. Eğitimde önce bir meslek, gerçek bir beceri, bir altınbilezik sahibi olmaya bakın. Ne yaparsanız yapın en iyisini yapın” ifadelerinikullanmıştır.

Şunu asla unutmayın, sizler bu ülke içinçok önemli birer değersiniz. Başarı için sihirli bir değneğe ihtiyacınızolmadığını; yapmanız gereken şeyleri, sorumluluklarınızı zamanında ve eksiksiz,sabırla, hevesle hayata geçirebilmek olduğunu unutmayın. Heyecan duyulmayanhiçbir iş başarılamaz.

Ve Cumhuriyetimizin kurucusu GaziMustafa Kemal Atatürk’ün şu sözleri, son derece önemlidir:

“Büyük olmak için kimseye iltifatetmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, ülke için gerçek amaç ne ise onugörecek ve o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır, herkesseni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Fakat sen buna karşı direneceksin, önünesonsuz engeller de yığacaklardır; kendini büyük değil küçük, zayıf, araçsız,hiç sayarak, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu engelleri aşacaksın.Bundan sonra da sana büyük derlerse, bunu söyleyenlere güleceksin.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri