KamuDenetçiliği Kurumu (KDK), Anayasanın 74’üncü maddesinde yer alan bir kurumdurve halka karşı sorumluluk anlayışı içinde, hakkaniyet temelinde, Türkiye BüyükMillet Meclisine bağlı bir denetim mekanizması olarak 2013 yılından itibarenvatandaştangelen şikâyetleri titizlikle incelenmekte en kısa sürede kararabağlamaktadır.
Aldığıkararlarla idareye yol gösteren KDK, sokak hayvanlarının ve bunlarla muhatapolan insanların yaşadıkları sorunları içeren çeşitli şikâyetlerideğerlendirmekte, toplumun vicdanını rahatlatan kararlar almaya çalışmaktadır.
KDK’nındüzenlediği “Hayvan Hakları Çözüm Çalıştayı”,sokak hayvanlarına yönelik hukuki düzenlemeler, sokak hayvanlarıyla ilgiliolarak yerel yönetimlerin çözüm uygulamaları ve önerileri, hayvan barınakları,hayvan haklarını koruma stratejileri ele alınarak gerçekleştirilmiştir. 24 Ocak2019 tarihinde düzenlenen çalıştaya yerel yönetim yetkilileri, bilim insanlarıve ilgili sivil toplum temsilcileri yoğun ilgi ve katılım göstermiş; değerligörüşleriyle gelecekte yapılacak düzenleme ve uygulamalara ışık tutmuşlardır.
Çalıştayda,hem hayvanların haklarını korumak, onların daha iyi şartlarda yaşamalarınaimkân tanımak hem de bunu yaparken insanların sağlığını, huzurunu vegüvenliğini sağlamak için alınması gereken başlıca önlemlerşu şekilde sıralanmıştır:
•Sahipli ve sahipsiz hayvanların kayıt altına alınması, sağlıklı bir şekildehayvan envanterinin ortaya konması gerekmektedir.
•Bu hayvanların satış işlemleri, sahiplerinin değişmesi ve hayvanların devirişlemleri kayıtlı ve denetime tabi bir şekilde yürütülmelidir.
•Yurtdışından ülkeye hayvan sokulması ya da yurtdışına hayvan çıkarılmasıişlemleri sıkı bir şekilde denetlenmelidir.
•Hayvan sahiplerinin sorumsuzca davranışlarını önleyici tedbirler alınmalıdır.Hayvan sahiplerinin hayvanlarını izinsiz, kayıtsız, gelişigüzel bir şekildesokaklara bırakması gibi durumlara karşı denetim ve ceza mekanizmalarınınciddiyetle işletilmesi gerekmektedir.
KDK’danOn Beş Maddeyle HayvanHakları ve Güvenli Çevre
- Konu hakkında görevli ve yetkilikurumların netleştirilmesi, sadeleştirilmesi, dağınıklığın, yetkikarmaşalarının ortadan kaldırılması gerekmektedir.
- Hayvanlara karşı işlenen suçlar damevcut yaptırımlar artırılmalıdır.
- Hayvanlara karşı işlenensuçlardaki davalara ilgili kuruluşlar müdahil olabilmelidir.
- Üremenin kontrolüyle ilgilimahalli idarelerin kısırlaştırma ve aşılama kapasiteleri artırılmalı, buişlemler veteriner hekimi odalarıyla iş birliği halinde yapılmalıdır.
- 5199 Sayılı Hayvanları KorumaKanununun 6. maddesine dokunulmamalı ve görevli birimlerce bu kanununuygulanması sağlanmalıdır. Bu nedenle yapılacak olan mevzuat çalışmalarındakonunun taraflarının çözüm önerileri dikkatle dinlenmelidir.
- Aşılamanın yaygınlaştırılması vesistematik, düzenli, insani şartlarda kısırlaştırmanın teşvik edilmesi gerekir.
- Hayvan hakları ve hayvan sevgisialanlarında insanların çocuk yaştan itibaren eğitilmesi, bilinçlendirilmesigerekir.
- Her belediye kendi sınırlarıiçerisindeki hayvanları “mikroçip” ile kayıt altına almalıdır.
- Hayvan hakları meselesine yerelyönetimlerde bütçe ayrılmalı ve ayrılan bütçeler de artırılmalıdır.
- Hayvanların beslenme odaklarıillerdeki koruma kurulları tarafından belirlenmelidir.
- Hayvan koruma görevlilerinin heryerel yönetimde sayıları artırılmalı, birimleri büyütülmeli, eğitimlerisağlanmalı, görev ve sorumlulukları netleştirilmelidir.
- Tehlikeli ırk, yasak ırkkavramlarına yeni tanımlamalar getirilmeli, ırk hayvanlarının, yani insanlarazarar verme yetenekleri fazla olan sahipli hayvanların sahiplerine ciddiyaptırımlar getirilmelidir.
- Veteriner hekimlerle hayvan severderneklerinin işbirliği içerisinde çalışabileceği ve ayrılan bütçelerle buortaklığın desteklenebileceği değerlendirilmelidir.
- Bakımevi yaklaşımından “hayvankliniği” sistemine geçilmelidir.
- Yerel yönetimlerde hayvanlarlaçalışan personelin çalışmaları sırasında hakaret ve engellemelere karşıkorunması gerekir.
KDK’nınhazırladığı Hayvan Hakları Çözüm Çalıştayı Raporu başta Türkiye Büyük MilletMeclisi Hayvan Haklarının Araştırılması Komisyonu olmak üzere konununmuhatapları olan tüm ilgililere, yetkililere, kurumlara ve STK’laragönderilmiştir.