Kan Bağışı ve Kök Hücre Tedavisindeki Güncel Yaklaşımlar Konferansı

“10.000 Tl’de verseniz bırakın bir torba kanı bir tüp kanbile alamazsınız”

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesi öğrencilerineyönelik İnşaat Mühendisliği Kulübü tarafından, “Kan Bağışı ve Kök HücreTedavisindeki Güncel Yaklaşımlar” Adlı Konferans Düzenlendi.

Konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren İnşaat Mühendisliği KulübüAkademik Danışmanı Öğr. Gör. Süleyman GÜCEK, "Bizim inandığımız bir yolvar ve insanlara 1 ünite kan ile 3 kişiye can vererek doğaya da 3 fidan dikmek istiyoruz.Kan vererek hem sağlıklı yaşama katkıda bulunuyoruz hem de insanların hayırduasını alıp yaralarına merhem oluyoruz. Allah göstermesin tabi ki ama aynıhayatın içerisindeyiz. Günün birinde bağışlamış olduğumuz kanın bize, ailemizeveya sevdiklerimize lazım olmayacağını kim bilebilir ki. O yüzden Türk Kızılayıile birlikte 2016 yılında başlatmış olduğumuz sosyal sorumluluk projesinin halaüniversitemizde sürdürülmesi ve insanlara umut olmaya devam etmesi şahsım adınaömür boyu taşıyacağım bir onurdur. Hayatın her anı bizler için eğitimolmalıdır. Bu sebepten dolayı öğrencilerimizi teknik anlamda değil aynı zamandasosyal bir birey olarak da mezun etmek istiyoruz” dedi.

Türk Kızılayı Afyonkarahisar Kan Merkezi Eğitim ve Planlama SorumlusuErdal Tan ise konferansta; “Kan bağışının önemini anlatarak, her sağlıklıinsanın düzenli olarak kan bağışı yapması manen ve fiziksel olarak kendisiniiyi hissetmesini sağlayacaktır. Sağlık Bakanlığının istatistiklerine göreTürkiye'nin bu yıl ortalama 3 milyon 500 bin ünite kan ihtiyacı bulunmaktadır.Bize en çok gelen sorulardan biri de “Kan satılıyor mu?” sorusudur. Böyle birşey mümkün değildir. Kan Bağış Merkezine gelip 1000 TL değil, 10.000 TL deverseniz bırakın bir torba kanı bir tüp kan bile alamazsınız. Kan bankacılığıprensiplerinde herhangi bir hasta ya da yakını kanla direkt olarak temas edipelden kan alımı yapamaz Dolayısıyla herhangi bir şekilde ücret alıp vermek gibibir durumla karşı karşıya da kalamaz. Tüm işlemler Kızılay ve hastane arasındaprofesyonel ekip tarafından gerçekleştirilir. İnsanların bu konudabilinçlenmesi için bu seminerleri veriyoruz ve bu algı yavaş yavaş kırılmayabaşlandı.”

Tan, “Kan bağışı işlemleri kanın sağlıklı bir şekilde hastalara ulaşmasıbakımından çok önem arz etmektedir. Bu süreçler bazı zorunlu işlemleri vetestleri gerektiriyor. Ve bu işlemlerin doğal olarak bir maliyeti oluşmaktadır.Ve bu maliyet “SGK” tarafından karşılanmaktadır. Parayla kan aldık diyenvatandaşlarımız mutlaka makbuz istesinler ve yetkili makamlara başvursunlar.Hiç bir yerde kan bankacılığı maddi bir gelir olarak görülmemektedir. KanBankacılığı gelişmiş bütün ülkelerde bu şekilde yürütülmektedir.Kan bağışı bireyselve toplumsal bir vazifedir. Kan ACİL değil SÜREKLİ bir ihtiyaçtır” dedi.

Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. GökhanGÖRHAN, konuşmacı Erdal TAN’a vermiş olduğu önemli bilgilerden dolayı plakettakdim edilmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri