Işıklar Balı Sultan İlkokulu anlamlı bir projeyi hayata geçirdi. Okul bünyesinde oluşturulan proje ekibi “Okuduğum Kitabın İçindeydim” adlı bir proje hazırladı. Proje ile kitaplar seçildi, maketler hazırlandı, kitap köşesi oluşturuldu. Velilerin de desteği ile öğrenciler adeta kitap kurdu oldu.
Işıklar Balı Sultan İlkokulu tarafından hazırlanan “Okuduğum Kitabın İçindeydim” adlı proje ile öğretmenler, öğrenciler ve veliler uyumlu bir çalışma yürüterek öğrencilere kitap sevgisi aşılıyor. Projeyle öğrencilerde okuma heyecanı uyandırma ve bu heyecanı sürekli hale getirebilmek amaçlanmaktadır.
Bu anlamlı projeyi tanıtmak ve proje hakkında bilgi vermek için Vali Mustafa Tutulmaz’ı ziyaret eden Okul Müdürü Abdullah Baydur, öğretmen Gülay Özyürek Bakar ve öğrenciler proje maketlerini ve hazırladıkları mini kütüphaneyi de Vali Mustafa Tutulmaz’a takdim etti.
Kitaplar Hayatımızın Başköşesinde Olsun
Projeyi çok beğenen ve okul yönetimiyle proje ekibini tebrik eden Vali Mustafa Tutulmaz, bu anlamlı ve güzel projenin il genelindeki diğer okullara da örnek olması gerektiğini söyledi. İlimizin akademik seviyesinin arttırılması, öğrencilerin hayal dünyalarının gelişerek hayatı daha iyi anlayabilmeleri, aileleriyle, çevreleriyle iyi iletişim kurabilmeleri için kitap okumanın olmazsa olmaz bir şart olduğunu ifade ederek “Her fırsatta öğrencilere, velilere kitap okumaları yönünde tavsiyelerde bulunuyorum. Kitabın hayatımızda daha fazla yer etmesi gerekiyor. Kitaplar yeni ufuklar açıyor. Bizlerin düşünebilen, hayal edebilen, üretebilen, yeni fikirler sunabilen, kendini iyi ifade edebilen bireyler olmasını sağlıyor. Okul ziyaretleriyle, köy ziyaretlerimde verdiğim kitap hediyeleri ile iki yıldır düzenlediğimiz Kitap Fuarı ile öğrencilerin kitap dostu olmalarını sağlamaya çalışıyorum. En iyi arkadaş her zaman kitaptır. Okumak kısa vade de uzun vade de bizlere çok şey kazandırır. İl olarak, toplum olarak kitap okuyalım ve kitapları hayatımızın başköşesine oturtalım” dedi.
Mini kütüphaneyi öğrencilere hediye eden Vali Mustafa Tutulmaz kütüphane için kitap hediye edeceğini söyledi. Öğrencilerde Vali Mustafa Tutulmaz’a teşekkür etti.
“Işıklar için Okuma Vakti” sloganıyla yola çıkılan proje kapsamında öncelikle öğretmenler çocukları nitelikli okuma sürecine dâhil etmek için 3. ve 4. Sınıf öğrencileri için 10 adet çocuk kitabı belirledi. Kitaplar seçilirken öğrencilerin gelişimlerini destekleyecek, onların öğrenme becerilerini güçlendirecek ve ilgilerini çekecek eserler seçildi.
Kitaplar Maket Kartonlarla Tanıtıldı
Öğrencilerin kitapları içselleştirmeleri için de seçiler kitaplarla ilgili olarak maket kartonlar hazırlandı. Her birinde seçilen kitapların yer aldığı kartonlar teneffüslerde okul saati süresince öğrencilerle iç içe oldu. Oluşturulan kitap köşesinde de 20 farklı kitabın tanıtımı yapıldı. Tanıtım içinde her kitaba slogan cümleleri, kitapları anlatan simgeler, öğrencilerin kitap hakkındaki düşüncelerinin yer aldığı yorum kâğıtları kitap köşesine asıldı.
Kasalardan Kitaplık, Tanıtım Temalı Ayraçlar
Proje kapsamında küçük detaylarda unutulmadı. Sebze meyve kasaları renklendirildi ve oyuncak maketlerle süslenerek mini kütüphaneler yapıldı. Öğrencilerin yaşadıkları şehre ait kültürel ve tarihi güzellikler ile şehrin bu alandaki değerlerini daha iyi anlayabilmeleri ve farkındalık oluşturabilmeleri amacıyla kitap ayraçları hazırlandı. Hazırlanan ayraçlarda bu değerleri anlatan görseller ve yazılar yer aldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un vurguladığı artık çalışarak bütünleşme zamanı kavramını tamamlayacak cümleler düşünüldü. Bunun sonucunda “Afyonkarahisar Çeşitlilik İçinde Birliktir” ve “Afyonkarahisar Şehri Kitap Gibidir” temalı ayraçlar ortaya çıktı.
Okudukları Kitaplardan Notlar Aldılar
Bu anlamlı projeye kamu kurumları da destek oldu. Bazı kitaplar ve dergiler bu şekilde temin edildi. Öğretmenler öğrencilere güncel edebiyat dergilerini ve gazetelerin kitap tanıtım sayfalarını anlatarak onları da tanıtım yapabilmeye yönlendirdi. Bunu yapabilmeleri içinde onlara küçük not defterleri dağıtıldı ve okudukları kitaplarda beğendikleri cümleleri veya sevdikleri alanları not almaları sağlandı. Edebiyat Karalama Defteri adı verilen küçük defterler ile aynı zamanda kalıcı bilgi oluşturabilmek hedeflendi.
Soru Ağacı ve Minyatür Kitaplar Beğeni Topladı
Kitapları içselleştirmeleri içinde küçük çaplı yarışmalar yapıldı. Bunun için de bir soru ağacı hazırlandı. Kitaptan bazı bölümlere ait soruları yanıtlayan öğrenciler için küçük hediyeler hazırlandı. Kitabını iyi okuyan ve soru ağacındaki soruları bilen öğrencilere sertifika da verildi. Kitap sevgisi minyatürle de perçinlenmeye çalışıldı. Kibrit kutularından seçilen kitapların minyatürleri yapıldı. Bu minyatürler hem beğeni topladı, hem de öğrencilerin ilgisini çekti.
Veliler Kitapları Tiyatroyla Öğrencilere Anlattı
Projeye velilerde dâhil oldu. Her hafta bir yazar ve kitabının tanıtımı yapıldı. Bu süreçte velilerde öğrenciler gibi sürece dâhil olarak kitap ve yazarları öğrencilere anlatmaya çalıştı. Kitap ve yazarın tanıtım materyalleri oluşturulan kitap köşesine de asılarak öğrencilerin dikkati çekilmeye, farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Veliler aynı zamanda bazı hikâye kitaplarını tiyatro eşliğine öğrencilere anlattı.
Veliler İçin Kitapçık Hazırlandı
Okuma serüvenine velileri de dâhil etmek isteyen öğretmenler, ‘Okuma Serüvenimi Başlatmak İstiyorum’ adlı bir kitapçık hazırladı. Çocukların doğal ortamda yeşermesi, anne babayı rol model alması oldukça önemli. Aileleri ortak paydada buluşturacak aktör kitaptır. Temelden kitap sevgisi aşılayabilmek içinde veliler bu sürece dâhil edilmeye çalışıldı. Kitapçıkta neden okunması gerektiği, sürecin nasıl başlatılabileceği ve bu konuda neler yapmak gerektiği anlatıldı. Birlikte okunan kitabın çocukla anne babayı yakınlaştırdığı, günlük tutma gerekliliği, kitapların en iyi arkadaş olduğu cümleleri ve ünlü isimlerin görüşleri ile kitap okuma alışkanlığının önemi anlatılmaya çalışıldı.