Gümrük Birliği Fırsatları-Termal Turizm Çalıştayı düzenlendi

AfyonkarahisarTicaret ve Sanayi Odası’nda Türkiye-AB Gümrük Birliği Fırsat ve Zorlukları veTermal Turizm Uygulamalarının Türkiye ve AB’de Karşılaştırılması Çalıştayıdüzenlendi.

Türkiye Odalarve Borsalar Birliği ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği işbirliğindeyürütülen Türkiye–AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi çerçevesinde Türkiye-AB GümrükBirliği Fırsat ve Zorlukları ve Termal Turizm Uygulamalarının Türkiye ve AB’deKarşılaştırılması Çalıştayı düzenlendi. Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası(ATSO) hizmet binasında düzenlenen Çalıştay’a ATSO Yönetim Kurulu Başkanı HüsnüSerteser, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi MüdürYardımcısı Belgin Kılıç, İktisadi Kalkınma Vakfı Strateji Geliştirme Müdürü MuhammetGökhan Kilit, Afyon Kocatepe Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm İşletmeciliğiAnabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ahmet Baytok, TOBB AB Proje Uzmanı Burcu AtılganATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Gül, ATSO Yönetim Kurulu SaymanÜyesi Muammer Türker, ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Hayrettin Güzbey katıldı.

5 MİLYONAVRO’LUK DESTEK

Toplantınınaçılış konuşmasını yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, “TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği ve Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliğitarafından yürütülen Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesi, geçen yılın Eylülayında, benim de katıldığım toplantı ile kamuoyuna duyurulmuştu. Bu kapsamdaTicaret ve Sanayi Odaları ile Ticaret Borsaları’nın işbirliğinde, toplam tutarı5 milyon Avro olan 100’ün üzerinde proje hayata geçecek. Projeler sayesindeOda-Borsa Camiası, bir taraftan kendi üyelerine verdikleri hizmetin kalitesinidaha artıracak, diğer taraftan Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerininilerlemesinde de rol alacak” dedi.

HİSARCIKLIOĞLU’NATEŞEKKÜR

Ocak ayı sonundaBelçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları BirliğiOlağanüstü Üyeler Toplantısı’na katıldığını hatırlatan Serteser, “TürkiyeOdalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanımız Sayın M. RifatHisarcıklıoğlu, aynı zamanda Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği YönetimKurulu Başkan Yardımcısı’dır. Sayın Başkanımız ile Ocak ayının sonundaBrüksel’de Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği Olağanüstü ÜyelerToplantısı’na katılma imkanı buldum. TOBB heyeti olarak Brüksel’de yararlıtemaslarda bulunduk” diye konuştu. Serteser, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyesiolmamasına rağmen Hisarcıklıoğlu’nun Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları BirliğiYönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olmasının, ayrıca Brüksel’deki toplantıyaTOBB’un ev sahipliği yapmasının önemli olduğunun altını çizdi.

Serteser,konuşmasına şöyle devam etti:

“SayınHisarcıklıoğlu, her adımını Türkiye’nin gelişimi, büyümesi, dünyada daha güçlühale gelmesi için atmaktadır. Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu Projesiçerçevesinde ülke genelinde çalıştayların yapılacağını belirtmesi üzerine SayınHisarcıklıoğlu’na bir çalıştayın da Afyonkarahisar’da yapılması talebimizi arzettik. Bizi kırmadı, O’nun sayesinde bugün bu çalıştayı düzenliyoruz. Sayın BaşkanımızHisarcıklıoğlu’na teşekkür ederim.”

KOBİ HASTANESİPROJESİ HAZIRLANDI

Türkiye-AB İşDünyası Diyaloğu Projesi çerçevesinde “KOBİ Hastanesi Projesi” hazırladıklarınıkaydeden Serteser, “Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası olarak Türkiye-AB İşDünyası Diyaloğu Projesi çerçevesinde KOBİ Hastanesi adını taşıyan bir projehazırladık. 2018 yılında başlattığımız ATSO KOBİ Akademisi projemizin devamıniteliğindeki KOBİ Hastanesi Projesi’nde KOBİ’lere ön danışmanlık yapacak,hastalıklarını tespit edecek ve buna yönelik eğitim faaliyetleridüzenleyeceğiz. 148 Bin Avroluk Projemiz’de yabancı ortaklarımız olarakRomanya’dan Sibiu Ticaret ve Ziraat Odası, Litvanya’dan Siauliai Ticaret veSanayi Odası, Bulgaristan’dan Varna Ticaret ve Sanayi Odası’nı, yerel ortaklarımızolarak Afyonkarahisar Ticaret Borsası ile Kardeş Odalarımız’dan Bingöl Ticaretve Sanayi Odası’nı belirledik” şeklinde konuştu.

200 MİLYARDOLARLIK TİCARET HACMİ

Türkiye ileAvrupa Birliği arasındaki ticaret hacmine de dikkat çeken Serteser, konuşmasınaşöyle devam etti:

“TicaretBakanlığı’nın verilerine göre Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticarethacmi 200 milyar dolara yaklaşmıştır. Avrupa Birliği için Türkiye, Türkiye içinAvrupa Birliği önemli bir pazar hâline gelmiştir. Tabii bu noktada GümrükBirliği ile ilgili bazı eleştiriler de yöneltilmektedir. Gümrük Birliğikonusunu Çalıştayımız’da ayrıntılı bir şekilde işleyeceğiz. Ticariistatistiklere ek olarak bir bilgiyi daha hatırlatmak isterim: Avrupa’nınçeşitli ülkelerinde, anavatanı Türkiye olan 5 milyonu aşkın kardeşimizyaşamaktadır. Bu kardeşlerimiz sayesinde Türkiye ile Avrupa arasında kültürköprüleri inşa ederek ilişkilerin gelişmesinde katkıda bulunabiliriz.”

TERMALİNBAŞKENTİ AFYONKARAHİSAR

ATSO YönetimKurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Afyonkarahisar’ın termal turizm alanında önemlibir aşama kaydettiğini hatırlatarak “Çalıştayımız’da Türkiye ve AvrupaBirliği’ndeki termal su kullanım şekillerini de kıyaslama fırsatı bulacağız.Afyonkarahisar, Türkiye’de ‘termalin başkenti’ unvanı ile büyük bir atılımyapmıştır. Termal işletmecilik yolculuğumuz, bugün 26 bin 622 yatakkapasitesine ulaşan bir başarı hikâyesine dönüşmüştür. Sadece Aralık ayında 50bini aşkın yerli ve yabancı turist ilimize gelmiştir. 2018 yılının tamamındaağırladığımız turist sayısı 1 milyonu geçti” dedi. Serteser, Afyonkarahisar’ıntermal turizmde bu noktaya gelmesinde gayret gösteren tesislerin sahiplerine veçalışanlarına teşekkür etti.

TERMAL ŞEHİRPROJESİ, AFYON’UN İSMİNİ DUYURACAK

Afyonkarahisar’daönemli bir projenin de altyapısının hazırlandığını aktaran Serteser, “İlimizde,termal turizm ile ilgili büyük bir projenin de altyapısı oluşturulmaktadır.Çalıştayı yaptığımız hizmet binamızın hemen karşısında, 700 bin metrekarelikbüyük alana yayılacak olan Termal Şehir Projesi de sağlık hizmetleri ile termalturizmi birleştirecek, Afyonkarahisar’ın ismini Avrupa’da duyuracaktır. TermalŞehir Projesi’nin ilimize kazandırılmasında emeği geçen başta Sayın BakanımızProf. Dr. Veysel Eroğlu’na, Milletvekillerimiz Sayın Ali Özkaya ve Sayınİbrahim Yurdunuseven’e, Valimiz Sayın Mustafa Tutulmaz’a, Belediye BaşkanımızSayın Burhanettin Çoban’a teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

SUNUMLARGERÇEKLEŞTİRİLDİ

Çalıştay’da Türkiye-ABİş Dünyası Diyaloğu Projesi Müdür Yardımcısı Belgin Kılıç, İktisadi KalkınmaVakfı Strateji Geliştirme Müdürü Muhammet Gökhan Kilit, Afyon KocatepeÜniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Baytok ve TOBB AB Proje Uzmanı BurcuAtılgan sunum yaptı. Sunumların ardından soru-cevap kısmına geçildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri