Basın camiası yasasını bekliyor

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 18.Başkanlar Kurulu Toplantısı, 2-5 Mayıs tarihleri arasında Sinop’tagerçekleştirildi. TGK Başkanlar Kurulu toplantısında, medya sektöründeki songelişmeler, sorunlar ve çözüm önerileri tartışıldı. TGK Başkanlar Kurulutoplantısının sonuç bildirgesinde basın camiasının ve internet medyasının yasaldüzenlemeleri sabırsızlakla beklediğine dikkat çekildi

Dünya Basın ÖzgürlüğüGünü kapsamında, Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti’nin ev sahipliğindegerçekleşen ve 8 gazeteciler federasyonu ile 84 gazeteciler cemiyeti başkanı vetemsilcisinin katıldığı toplantının ilk gününde Basın Etik Kuralları ve BasındaÇoğulculuk Çalıştayı yapıldı.

Toplantının ikincigününde ise, TGK 18. Başkanlar Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Divan KuruluBaşkanlığına TGK Genel Başkan Vekili Feridun Fazıl Özsoy, üyeliklere iseKaradeniz Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Erdoğan Erişen ile TGK GenelSekreteri Ergun Ata’nın seçildiği TGK 18 Başkanlar Kurulu Toplantısı’ndayaklaşık 200 basın mensubu hazır bulundu. Toplantılara Afyonkarahisar BasınYayın Derneği Başkanı Sezer Küçükkurt da katıldı.

Toplantının açılışındakonuşan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı, basınındemokrasinin gelişiminde oynadığı önemli role dikkat çekti. Konulmasında, basınözgürlüğünün önemine değinen Genel Başkan Kolaylı, “Birleşmiş Milletler, 1993yılında, 3 Mayıs’ı Dünya Basın Özgürlüğü Günü olarak ilan etti ve dünyayabağımsız basının önemi için çağrıda bulundu. Bugün bu çağrıyı Sinop’tantekrarlıyoruz. Ülkemizde bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basınözgürlüğünü kısıtlayıcı maddeler, meslektaşlarımızı baskı altına almaktadır.İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadan kaynaklanansorunlar yaşıyoruz. Halkın haber alma hürriyetinin işlerliği için, basın veifade özgürlüğünün temel gereklilik olduğunu hatırlatıyor, ülkemizde gerçekanlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

Türkiye GazetecilerKonfederasyonu 18. Başkanlar Kurulu’na katılan çeşitli illerin GazetecilerCemiyeti ile basın meslek örgütü başkanlarının yaptığı konuşmaların ardından,sonuç bildirgesi hazırlandı. Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu’nun 18.Başkanlar Kurulu Sonuç Bildirgesi’nde şu görüşlere yer verildi:

“Ülkemiz medyasektöründe yaşanan son gelişmelere baktığımızda, basın özgürlüğünden çalışmakoşullarına, mesleki standartlardan basın ilanlarına ve basın kartlarına kadarbir dizi sorunun acil çözüm beklediği görülmektedir. Bu nedenle Türkiye genelindekibinlerce yerel gazete, televizyon, radyo ve internet sitesi ile bu medyakuruluşlarında görev yapan on binlerce basın çalışanı adına diyoruz ki;

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜSAĞLANMALI

Meslektaşlarımızınöncelikli sorunu, darbe dönemlerinden bu yana değişmeyen Türk Ceza Kanunu’ndave bazı kanun ile yönetmeliklerde yer alan basın özgürlüğünü kısıtlayıcımaddelerdir. İfade ve basın özgürlüğü konusunda mevzuattan ve uygulamadankaynaklanan sorunlar yaşanmaktadır. Unutulmamalıdır ki; ifade ve basınözgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Halkın haber alma hürriyetininişlerliği için, basın ve ifade özgürlüğü temel gerekliliktir. Bu nedenle,ülkemizde gerçek anlamda basın özgürlüğünün sağlanmasını bekliyor, toplumun tümkesimlerinin katılımıyla bu önemli sorunun çözümlenmesini istiyoruz.

BASIN MESLEK YASASIÇIKARILMALI

Gazetecilik/haberciliksektörü, kendine özgü bir basın meslek yasasına sahip değildir. Türk basını,gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen‘Gazetecilik Meslek Yasası’na ihtiyaç duymaktadır. Bu yasa, teknolojikgelişmeler ve internet haberciliği de göz önüne alınarak günümüz koşullarınauygun çıkarılmalıdır. Siyasetçiler, bürokratlar, hukukçular ve en büyük medyaörgütü olan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu temsilcilerinin katılımıylaçalışma grupları oluşturularak, ‘Gazetecilik Meslek Yasası ivedilikle ülkemizekazandırılmalıdır.

İNTERNET YAYINCILIĞIYASASINI BEKLİYOR

Teknolojinin hızlailerlemesi ve internet ağının hemen hemen her noktaya ulaşması ile birlikte,dünyada olduğu gibi ülkemizde de internet haberciliği büyük bir gelişimgöstermiştir. Sektörde istihdam sağlayan ve gazete ile televizyonlarla eşdeğerhabercilik yapan kurumsal internet haber sitelerinin yanında, internetdeyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen haber siteleri yeralmaktadır. Bu kapsamda internet medyasının gerek yayıncılık, gerekse devletdestekleri konusunda düzenlemeye ihtiyacı vardır. İstihdam sağlayan, gerçekanlamda habercilik yapan ve kurumsallaşan internet haber siteleridesteklenmelidir. Bu kurumlarda habercilik yapan meslektaşlarımız da, yenidüzenleme yapılarak gazeteci sayılmalıdır.

YEREL MEDYAYA BİRDARBE DAHA

Yerel gazetelerin malikayıp yaşamasına neden olan bir diğer gelişme;  İletişim Başkanlığı’ncayerel gazetelerin tüm sayfalarının gazeteler yayına çıkmadan önce kurumuninternet sitesinde paylaşıma açılmasıdır.  Yürürlükteki Yönetmeliğin 7.Maddesinin (g) bendinde; süreli yayınların basılı nüshalarının gönderimsüreleri ile elektronik ortamda iletim şartı düzenlenmiştir. Ayrıca, 8.Maddenin (b) bendinde de haber ve fotoğraf ajanslarının elektronik ortamdaürettikleri haber fotoğraflarının Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nailetilmesi hükme bağlanmıştır. Özellikle yerel gazetelerin PDF nüshalarınınBaşkanlık internet sitesinde çevrimiçi kullanıma, üstelik de gazeteler bayisatışına ulaşmadan önce açılıyor olması, basın işletmelerini zor durumdabırakmaktadır. Ticarete konu olan bir alanda İletişim Başkanlığı’nın mevzuatıgereği elde ettiği verileri kullanıma açması sektörümüzde hak kaybına nedenolmaktadır.  Son yapılan düzenleme ile “sayfa yayınlamama” seçeneğikonulsa da; çoğu gazete bu butonun varlığının farkında değildir. Oysa yaygıngazeteler için böyle bir uygulama Başkanlıkça gerçekleştirilmemektedir.

Türkiye GazetecilerKonfederasyonu olarak İletişim Başkanlığı’ndan bu sorunun çözümünü bekliyoruz.

BASIN KARTI KOMİSYONUDERHAL TOPLANMALI

Bilindiği gibi;Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçiş ile birlikte Basın Yayın EnformasyonGenel Müdürlüğü kapatılarak görevleri Cumhurbaşkanlığı bünyesinde oluşturulanİletişim Başkanlığı’na devredilmiştir. Bu değişimin ardından, yaklaşık biryıllık süre içinde özellikle basın kartları konusunda kelimenin tam anlamıylabelirsizlik yaşanmaktadır. 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu’nun 40.Maddesinde 2013 yılında yapılan değişiklikle, gazetecilerin erken emeklilikhakkından yararlanabilmeleri ancak basın kartı sahibi olmaları ile mümkündür.Ancak, İletişim Başkanlığınca yaklaşık bir yıldır başka bir belirsizliğin söz konusuolduğu basın kartı komisyonu toplanmadığından; meslektaşlarımız erken emeklilikiçin gerekli olan basın kartlarına kavuşamamakta, dolayısıyla yıpranmadankaynaklanan erken emeklilik hakkını kazanamamaktadır. Beklentimiz, Basın KartıKomisyonunda belirsizliğin ortadan kaldırılarak derhal toplantıya çağrılması vemeslektaşlarımızın daha fazla mağdur olmalarının önüne geçilmesidir.

KOMİSYON DEMOKRATİKYAPISINA KAVUŞTURULMALI

Basın KartlarıKomisyonu’nun yapısını anti-demokratik hale getiren yönetmelik değişikliği,basın kartı konusunda olumsuz bir adımdır. Yeni yönetmelik, basın kartıkomisyonunun oluşumunda tüm inisiyatifi İletişim Başkanına bırakmakta, meslekitemsil ve teamüller gözardı edilmektedir. Seçimle gelenlerin yerini atamaylabelirlenen üyeler almaktadır. Komisyon, meslek temsilcilerinin yer aldığıdemokratik bir yapıya zaman geçirilmeden kavuşturulmalıdır. Ayrıca basınkartlarının değişim sürecinde, kamuoyunda sarı basın kartı olarak oturmuş olanrenk, mavi ile değiştirilmektedir.

BASIN KARTI SARIKALMALIDIR

Beklentimiz rengineskisi gibi sarı olması ve kartlarda bulunan çiplerin tüm mahalli idarelerinsistemlerine tanıtılarak her il için ayrı kart çıkarılmasına gerek kalmadankullanılabilmesinin sağlanmasıdır.

Sonuç olarak; TürkiyeGazeteciler Konfederasyonu’nca defalarca dile getirdiğimiz sorunların zamankaybedilmeden ele alınmasını ve çözülmesini bekliyoruz.

Kamuoyuna saygıyladuyurulur.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri