Bakan Eroğlu Dünya Su Gününü kutladı

Afyonkarahisar’ımızınmedar-ı iftiharı, suyun fatihi, su konusunda son çeyrek yüzyıla damgasını vuranOrman ve Su İşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, 22 Mart Dünya Su Günü ve23 Mart Dünya Meteoroloji Günü vesilesiyle bir mesaj yayınladı. Mesajında bütünAfyonkarahisarlı hemşehrilerimizin 22 Mart Dünya Su Gününü ve 23 Mart DünyaMeteoroloji Gününü kutladı.

Afyonkarahisar, SuYatırımlarında Tarihinin En Büyük Yatırımını Almıştır

Orman ve Suİşleri eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Afyonkarahisar AK Parti HükümetleriDöneminde tarihinin en büyük su yatırımlarını görmüştür. Baraj, gölet, sulamatesisi, içmesuyu temin tesisi ve dere ıslahlarında muazzam yatırımlar yaptık.Afyonkarahisar’ımıza, 17 ilçesi ve 41 beldesiyle birlikte hiçbir ayırımyapmadan gereken yatırımı yaptık. Bakanlığım döneminde ilim Afyonkarahisar’a 2,6 milyar TL’lik su yatırımı yaptık”dedi.

Toplam 119 Baraj veGölet…

Afyonkarahisar’ın,ziraat ve hayvancılığın merkezi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Veysel EROĞLU,sözlerine şöyle devam etti; “Su, tarımın en önemli şartıdır. Sulama yapılanalanlarda
5 ila 7 misli ürün artışı almak mümkündür. Bu sebepten dolayı Afyonkarahisar’dabaraj ve göletleri yapmamız gerekiyordu. Biz de bunu bildiğimiz içinAfyonkarahisar’a 39 baraj ve 22 göletinşa ettik. Bayat Derbent Barajı, Başmakçı Yaka Barajı, Bolvadin ÖzburunBarajı, Çay Armutlu Barajı, Dazkırı Hasandede Barajı, Dinar Yıprak Barajı,Emirdağ Yedikapı Barajı, Hocalar Çepni Barajı, İhsaniye Ayazini Barajı,İscehisar Karaağaç Barajı, Sandıklı Devlethan Barajı, Sinanpaşa Kuruçay Barajı,Sultandağı Kırca Barajı, Şuhut Ağzıkara Barajı bunlardan sadece birkaçıdır.

11 Baraj ve 4 göletinise inşaatı devam etmektedir. Bu barajlar içerisinde ülkemizin de önemlibarajlarından biri olan, aynı zamanda 105 metre yüksekliği ileAfyonkarahisar’ın en yüksek barajı olan ÇayBarajı da bulunmaktadır. İnşaat çalışmaları devam eden Çay Barajında busenen sonunda su tutma işlemi yapılması planlanmaktadır.

21 baraj ve 22 göletinise plan ve projeleri devam etmektedir. Bu tesisler de ileriki yıllarda bir birhayata geçirilecektir. Böylece 71 baraj, 48 gölet olmak üzere Afyonkarahisar’datoplam
119 baraj ve gölet işibulunmaktadır.

Münbit arazileribulunan Afyonkarahisar’ın sulanabilir bütün arazilerini sulamak için çokçalıştık. Son 16 yılda modern kapılı sistem sulama tesisleri inşa ettik. 588.586 dekar araziyi sulamaya açarakçiftçilerimize yıllık 647 milyon TLzirai gelir artışı sağladık. Kapalı sistem sulama tesisleri için İl Özelİdaresine 100 milyon TL tahsisettik. Afyonkarahisar genelinde inşaatı devam eden sulama tesisleriyle 186.000 dekar arazi daha sulanacaktır.İnşaatı devam eden sulama tesislerinden Çay Selevir Sulaması ile 90.000 dekar arazi, Çobanlar SeyitlerSulaması ile de 31.150 dekar arazisulanacaktır. Suyumuzun her damlasını değerlendirmek gayesiyle atıksu arıtmatesisinde arıtılan suları, Karaaslan ve Nuribey Köylerine ait 9.050 dekar araziyisulamada kullanacağız” dedi.

Sağlıklı İçmesuyuHerkesin En Temel Hakkıdır…

Sağlıklıiçmesuyuna erişim bütün insanların en temel hakkıdır diyen Prof. Dr. VeyselEroğlu “Şehirlerimizin en önemli ihtiyaçlarından biri hiç şüphesiz içmesuyudur.Bakanlığım süresince Afyonkarahisar şehir merkezi ve bütün ilçe vebeldelerimizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için ne gerekiyorsa yaptık.Afyonkarahisar’ın içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Düzağaç AkdeğirmenBarajını inşa ettik.  Barajla birlikteiçmesuyu isale hattı ve çok modern bir içmesuyu arıtma tesisi inşa ettik. Buarıtma tesisinin projesini, tarafımca yazılmış olan “Su Tasfiyesi” kitabındaönek proje olarak yer verdim. Afyonkarahisar şehir merkezinin haricinde bütünilçe ve beldelerimiz içmesuyu ihtiyaçlarını karşıladık. Ayrıca AkarçayHavzasını kurtaran İleri Biyolojik Atıksu arıtma Tesisini belediyemizlebirlikte inşa ettik.

Afyonkarahisargenelinde bütün ilçe, belde ve köylerimizde taşkın koruma tesisleri inşa ettik.Vatandaşlarımızın can ve mal kaybı yaşamaması için son 16 yılda 217 dere ıslahını gerçekleştirdik.Ayrıca il genelinde 1.500 adet köprüinşa ettik.

Şehrimizekazandırdığımız dere ıslah projelerinin en önemlisi hiç şüphesiz Akarçay Islah Projesidir. Kötügörüntüsü, bataklık yapısı ve pis kokusu sebebiyle Afyonkarahisarlıların“kokarçay” diye tabir ettikleri bu dereyi muazzam bir çalışmaylaAfyonkarahisar’ın gerdanlığı haline getirdik. Artık burası kokarçay değilaslına ve adına uygun bir şekilde Akarçay oldu. 2019 yılı fiyatlarıyla
105 milyon TL’ye mal olan bu muazzamproje, şehrin gelişmesine ve marka değerine büyük katkı sağlamıştır” dedi.

23 Mart DünyaMeteoroloji Günü Kutlu Olsun…

Vatandaşlarımızın23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü de kutlayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu,Afyonkarahisar’da meteoroloji alanında yapılan çalışmalar hakkında da bilgiverdi. Prof. Dr. Veysel Eroğlu; “Daha önce otomatik ölçüm diye bir şey yokmuş.Elle yapılan ölçüm neticeleri, vatandaşlara duyurulana kadar hava durumudeğişirmiş. Biz Afyonkarahisar’ın bütün ilçelerinde en az bir adet olmak üzereil genelinde toplam 42 adet otomatikmeteoroloji gözlem istasyonu kurduk.

350km yarıçaplı bir alanda gerçek zamanlı ve yüksek çözünürlüklü gözlem verisielde edilmesi, nereye, ne zaman ve ne kadar yağış düşeceğine ilişkin bilgilersağlanması maksadıyla
Kumalar Dağına Meteoroloji Radarıkurduk.

Uçuculukfaaliyetleri için vazgeçilmez olan meteorolojik ürün ve hizmetlerin sunulmasıve
uçuş güvenliğine katkı sağlanması maksadıyla Zafer Bölgesel Havaalanı ve AskeriHavaalanına birer adet HavaalanıOtomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk.

Afetleresebep olan yıldırım ve şimşek hadiselerinin tespit ve takip edilerek oluşmasımuhtemel ani kuvvetli yağışlar için erken uyarıların hazırlanarak can ve malkayıplarının azaltılması maksadıyla YıldırımTespit ve Takip Sistemi (YTTS) kurduk.

Meteorolojialanında yaptığımız bu yatırımlar sayesinde hava tahminlerinde isabet oranımız%90’ların üzerine çıkmıştır.

Bu çalışmalardaemeği geçen Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü çalışanlarınateşekkür ediyor, bütün vatandaşlarımızın 22 Mart Dünya Su Gününü ve
23 Mart Dünya Meteoroloji Gününü tekrar tebrik ediyorum” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Afyon Haber Haberleri